自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

又在暑假給大家多點時間睇片了解,咁真係有用咩,之前就祇在垃圾筒整小口加鎖,又整大堆收費袋就要實行,而家推延4個月給市民了解,但4個月後地拖棍是否一樣要鋸開?我都仍然要行半個鐘去綠

大宅

我喺度諗,如果用獎勵代替懲罰,會唔會鼓勵大家自律嘅效果會更加大,例如,如果垃圾自行回收/垃圾製造量最少者,可以增加個人免稅額,我覺得好多人都會真係自己諗到方法點樣處理個地拖棍

子爵府

地拖棍要鋸開呢個回覆真係嚇親家中老人家&工人姐姐….

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

beebeeiloveyou 發表於 24-1-19 17:51
地拖棍要鋸開呢個回覆真係嚇親家中老人家&工人姐姐….

唔怕嘅,到時可能會拍片指導市民正確使用鋸的方法,又或者有公共機構提供幫助老人家鋸開大件垃圾

beebeeiloveyou    發表於 24-1-19 20:05

珍珠宮

可以喺學校,擺街站,用廣告時間教市民怎樣分類
老人家吾明,可以搵後生教
我都想出分力,幫到香港,
果日綠在香港個哥哥講,我先知道超市單據係吾適合放廢紙回收箱

子爵府

直接將D地拖棍拎去區議員辦事處門口度鋸吧.
選了佢地出來當然要佢地落區幫下市民手啦

男爵府

回覆樓主:

政府仲想強推...

講真23條話無講嘢最多唔上網,垃圾唔通唔掉咩...
好似醫院同老人院咁。
點源頭減?

水晶宮

Tracyman0801 發表於 24-1-19 17:47
我喺度諗,如果用獎勵代替懲罰,會唔會鼓勵大家自律嘅效果會更加大,例如,如果垃圾自行回收/垃圾製造量最 ...

點計法?

例如回收一個汽水罐當斗零計?
積少成多

侯爵府

iki 發表於 24-1-19 17:44
又在暑假給大家多點時間睇片了解,咁真係有用咩,之前就祇在垃圾筒整小口加鎖,又整大堆收費袋就要實行,而 ...

可能政府用四個月時間採購鋸比全港市民

beebeeiloveyou    發表於 24-1-19 20:07

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

了解左又點?問題係配套唔夠,學某jm講如果綠xx好似7仔咁有間係樓下我唔介意,我都有做分類,但街站一星期只得一個上午咁大把,有時有事拿唔到去(要行幾條街),又要堆在家,我家沒有幾佰尺比佢存放,拿去綠xx更遠要行半個鐘,來回一小時為左「垃圾」真係無言,真係個個都咁得閒嗎?只係政府未盡力但就要求市民出力,根本不合理。

別墅

其實清不清楚,好多時候是看你自己想不想弄清楚,如果你想不清楚,幾時都是不清楚

希望政府可以在未來半年協助大家弄清楚執行上的細節

公爵府

清楚了解跟實行是兩樣嘢,了解之後要有適應的配對才可輕鬆實行,現在可以說是加害於市民,就立法規限但沒配套,每次祇是提出這樣那樣不合規格

珍珠宮

回覆樓主:

講過好多次。 回收配套跟唔上先係問題

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

最好廣泛推廣教埋點分類回收,加多啲回收點

男爵府

iki 發表於 24-1-19 17:44
又在暑假給大家多點時間睇片了解,咁真係有用咩,之前就祇在垃圾筒整小口加鎖,又整大堆收費袋就要實行,而 ...

網上有好多鋸木既片可以參考

公爵府

2024年龍年勳章

點只4個月呢
由依家開始計,總共有6個月多啲嘅

但係21年8月通過嘅條例草案
到24年1月,二年多嘅時間都未搞得掂
多半年亦唔似會搞得掂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sanjoe 發表於 24-1-19 18:01
可以喺學校,擺街站,用廣告時間教市民怎樣分類
老人家吾明,可以搵後生教
我都想出分力,幫到香港,

係唔得既,所以每次c6 掉落屋廢紙回收盒,我就好無奈 要執返出黎掉落垃圾桶,講左好多次 佢都係咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊