婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

wholemilk 發表於 24-1-25 02:28
只係戥個99唔抵,平時對新抱好好的,但個新抱好物質主義,將親情用金錢量化,利是派少啲就唱人。
...

你可以統一 20x2 甚至50x2 大家知老人家心意心意 而唔係100x2x2 外人50x2
你明未?講得咁白都比你兜到外太空咁遠 你真係。。

大宅

唔好意思,又搭訕!!! (忍唔住呀!!!)
1) 關係唔差就代表錫???? 咁呢個世界就好和平LU!!!!!!!
2) 好似係D人理解能力低下,依家係錢既問題咩??? 係態度呀!!!!
好多時令人唔舒服都係態度、語氣同表情!!!!
如果你99比利是你、你老公同小朋友係一樣銀碼,但係淨係比你時用一個輕蔑既表情比你,
你會唔會覺得D錢最終都去哂你到所以你覺得無問題??
同理,個個都一樣,係你特別少,我諗任何一個正常人都唔會高興啦!!!

即係呢,唔好為左挑剔人而去為自己加戲!!

大宅

judy1122 發表於 24-1-25 10:27
我係屋企揸財政大權 所以d錢係比哂我分配 某程度上係尊重我 而我只係分享99既利是習慣令人不舒服 將親情用 ...
家用係乜咩?利是係乜嘢?
請搞清楚。
他朝有一日,你會老的。

別墅

wholemilk 發表於 24-1-25 19:16
家用係乜咩?利是係乜嘢?
請搞清楚。
他朝有一日,你會老的。

照你嘅邏輯 都係錢啫 無關係架 你回應咁多句都係關錢事 唔講以為欠咗你
人人都會老架啦 但我一定唔會利是大細超

別墅

回覆樓主:

珍珠宮

judy1122 發表於 24-1-25 10:30
你可以統一 20x2 甚至50x2 大家知老人家心意心意 而唔係100x2x2 外人50x2
你明未?講得咁白都比你兜到外太 ...

俾自己媽媽大封啲,俾99 $50蚊ok, 唔好咁物質,好公平,唔洗激氣

*我4長老都一視同仁,俾佢地利是遠超於佢地俾我個額。
*我生日媽媽有封利是,99連祝福說話都沒有一句

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

明顯當妳係外人

大宅

judy1122 發表於 24-1-20 00:20
我99派比c6同小朋友 100x2
派比我50x2
平時又唔覺佢唔錫我 關係唔算太差 係bb岩出世 兩代人思想唔同有d拗撬 ...

相同情況啊 99 封比自己個仔同個孫就$500
封比我就$200
派個刻仲好明顯咁講 呢封你既
呢封你老公既 呢封你個仔既

永遠只會諗 原來佢1 整年計落差$300 唔夠開飯
咁就豪比佢啦 留返比佢買餸用

珍珠宮

philofung 發表於 24-1-28 22:10
相同情況啊 99 封比自己個仔同個孫就$500
封比我就$200
派個刻仲好明顯咁講 呢封你既
你應佢,全部我幫手袋,唔洗分得咁仔細

大宅

唔好中計俾奶奶激親,始終佢有權俾幾多,我會叫老公起碼補番個差額俾我,唔係多少錢問題而心理上感覺會平衡啲

琥珀宮

派比我50x2
平時又唔覺佢唔錫我 關係唔算太差 係bb岩出世 兩代人思想唔同有d拗撬 ...

我都係咁,但呢d野真係睇化晒,佢都用行動講左佢只當你係外人,咁你都冇需要對佢嘅野上心
但最後竟然比我發現原來c6嗰封最多,姑仔又少d, 所以我就冇咩感覺,因為好彩我阿媽冇咁對我

複式洋房

呢啲唯有睇化d,我99個邊都係,佢俾C6同個b係多啲,我就最少。呀姑奶仲正,結婚個陣,淨係俾封50蚊我,同我派俾酒樓待應一樣價,而c6就有金介子,之後先知原來佢私底下俾1皮野我99,叫佢俾c6。

男爵府

2024年龍年勳章

派比我50x2

比我都真係會好唔舒服 點解唔一視同仁

男爵府

你99咁封法,明顯係當你次一級。

做得咁明顯,既然你知佢心意,以後咪只需基本禮儀,唔需要去取悅佢,大家普通關係咁囉。最緊要,你老公要清楚佢自己母親大人作風。

男爵府

又係派利是時間,有冇當眾提醒99, 唔好俾錯,你習慣咗封少啲俾我,俾錯第二個就唔好啦

大宅

回覆 niu 的帖子

你呢句好正

大宅

其實利是係一個心意,不過做老人家做到咁大細超真難頂。

我奶奶都專登同我講俾少我,而家我直頭同老公講,唔駛佢亞媽咁煩,要諗點俾少我,利是可留番俾佢最愛既媳婦及孫。但同時請緊記,家庭聚餐搵水魚找數,兩位老人家將來要人照顧,請繼續搵佢最愛既媳婦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

judy1122 發表於 24-1-25 02:30
你明未?講得咁白都比你兜到外太 ...

是但啦,d 人可能連$10 都無

我奶奶話佢奶奶以前就係分佢出黎,超老土。所以佢唔會咁對新抱,又唔係差果一千幾百,無謂令人難受。

珍珠宮

我媽, 以前封利是比我哥, 亞嫂, $20.00, 咁當然有原因啦
你已經好好啦

複式洋房

真係好小家

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊