自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

shop_baby 發表於 24-1-21 10:16
我呢邊以前都有阿姐呀~但之後換晒d後生做

我聽返朋友講佢哋都鐘意請退休人士,因為肯返星期六日,同埋會做得長,d後生未必做得長

伯爵府

royal_plus 發表於 24-1-21 10:19
間間要求唔同,有啲唔洗分,有啲要
上次放假經過第二條村見到有街站就拎過去回收,點知原來係第二個綠在區 ...
吾去屋企附近嗰個綠在區區,攞著分分比風吹到成街都係嘅軟膠,經過第二條村,不過咁啱比你見到另一個綠在區區。。。點解咁辛苦呀,如果攞著咁多嘢去經過第二條村冇綠在區區咪會白行一次囉

男爵府

ilovehuman 發表於 24-1-21 09:50
我都係從邏輯去講我想法啫,你都係我講一句即出嚟回,討論區就係越討就越出多啲角度去了解一啲事,咁先有 ...

呢到D人越黎越 mean,睇黎只要睇,吾好發言,免得受不必要批評。

子爵府

ilovehuman 發表於 24-1-21 10:45
吾去屋企附近嗰個綠在區區,攞著分分比風吹到成街都係嘅軟膠,經過第二條村,不過咁啱比你見到另一個綠在區 ...

我上次回收紙入箱,不小心跌左出黎弄到周地係,個女職員幫我執返,仲話佢執得啦,叫我繼續回收

真心讚

伯爵府

babyfunny0816 發表於 24-1-21 10:42
我聽返朋友講佢哋都鐘意請退休人士,因為肯返星期六日,同埋會做得長,d後生未必做得長
...
咁架,我有啲前輩同事就退休,佢地成日話怕第時吾做嘢會悶,但又有想做啲有意義嘅工作,咁就啱晒佢地,佢地係啲吾做嘢吾郁會身痕嘅人,正,通知吓先

子爵府

ilovehuman 發表於 24-1-21 10:51
咁架,我有啲前輩同事就退休,佢地成日話怕第時吾做嘢會悶,但又有想做啲有意義嘅工作,咁就啱晒佢地,佢地 ...

係架,佢哋好開心,鐘意就去下旅行,又返下工,聽講會再開多百幾間綠綠,所以要好多人,我果區綠都成日請人

伯爵府

kk2009 發表於 24-1-21 10:05
經驗少, 唔知樽蓋要分開掉, 樽身的膠紙要撕落來分開掉, 唔同膠樽又分開掉, 成排回收箱要逐個揀, 職員見我 ...

好似教小朋友,如果一開始講個答案比個小朋友,佢就吾會用腦諗,可能啲職員想你自已睇一次,動動腦筋,咁先會加深了解,另可能又見你冇問,咪以為你就快諗通點分類囉,其實網上都有文字係用嚟比大家去睇去了解,如果吾睇就失去意義,下次一定會熟點分類,加油呀,支持環保

伯爵府

babyfunny0816 發表於 24-1-21 10:57
係架,佢哋好開心,鐘意就去下旅行,又返下工,聽講會再開多百幾間綠綠,所以要好多人,我果區綠都成日請 ...
咁如果回收教育好,市民將來買嘢都會諗清楚,我相信回收方面去到某個水位會回落,到時開多唔開小自然會調節

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

royal_plus 發表於 24-1-21 10:19
間間要求唔同,有啲唔洗分,有啲要
上次放假經過第二條村見到有街站就拎過去回收,點知原來係第二個綠在區 ...

我嗰頭間綠都係要分,膠袋類嘅軟膠要另外擺,其實雜膠放另一格

不過膠樽可以連膠蓋掉,亦冇規定要除去貼紙

子爵府

ilovehuman 發表於 24-1-21 11:02
咁如果回收教育好,市民將來買嘢都會諗清楚,我相信回收方面去到某個水位會回落,到時開多唔開小自然會調節 ...

其實係唔夠架,我要個個星期搭車去回收,就算唔開分店,放多啲回收機去各大屋苑都好呀

伯爵府

GRANDGRANDMA 發表於 24-1-21 10:46
呢到D人越黎越 mean,睇黎只要睇,吾好發言,免得受不必要批評。
吾好咁啦,討論區就係討論過水落石出,吾好心灰,大家繼續
暢所欲言,想講乜就盡情講。。。多謝你講你嘅諗法

伯爵府

babyfunny0816 發表於 24-1-21 11:06
其實係唔夠架,我要個個星期搭車去回收,就算唔開分店,放多啲回收機去各大屋苑都好呀
...

如果你情況又辛苦嘅,搞到要坐車,不過你支持環保,比個like你,希望你嗰邊會多個回收站啦

男爵府

ilovehuman 發表於 24-1-21 11:07
吾好咁啦,討論區就係討論過水落石出,吾好心灰,大家繼續
暢所欲言,想講乜就盡情講。。。多謝你講你嘅諗 ...

伯爵府

GRANDGRANDMA 發表於 24-1-21 11:10
嘻,笑吓咪好囉

伯爵府

luvkaka 發表於 24-1-21 10:36
我果區一開我就去,去去下,養成咗習慣一個星期去兩次,儲埋先去,仲可以儲分換通粉好開心
...
其實呢個過程應該幾好玩,以前睇多啦a夢日本係換廁紙,見到好得意,宜家換啲有用嘅嘢,又可參與環保,真係雙贏

公爵府

2024年龍年勳章

ilovehuman 發表於 24-1-21 01:52
所以咪徵費補貼囉
係咪補貼佢哋呢樣就唔知啦

原意就係希望大眾減少垃圾,將啲可回收物拎去回收

但好多反對嘅都係話,回收配套不足(事實),同唔夠方便就脚
唔知有冇諗過唔只要有舖位,仲要有人手
就算人手係義工,舖位都要錢
唔知收支平唔平衡???

仲有用分換嗰啲物品,唔知係咪有捐贈???
有人話如果係用奬勵方式,代替懲罰式,會比較接受
咁呢樣算唔算奬勵?

大宅

ilovehuman 發表於 24-1-21 10:45
吾去屋企附近嗰個綠在區區,攞著分分比風吹到成街都係嘅軟膠,經過第二條村,不過咁啱比你見到另一個綠在區 ...
我屋企附近果間街站其實係隔離再隔離村,成區得佢係星期六開,次次都要排好耐。
第二條村個街站連埋踏車一來一回半個鐘左右,又唔洗行咁多路,問咗職員幾點完見仲有時間先拎過去

伯爵府

royal_plus 發表於 24-1-21 11:31
我屋企附近果間街站其實係隔離再隔離村,成區得佢係星期六開,次次都要排好耐。
第二條村個街站連埋踏車一 ...
不過你住村應該投放嘅資源應冇咁多。。睇吓之後會吾會有改善,或者係佢網可以比意見

伯爵府

cy101 發表於 24-1-21 10:25
嘻,叻叻呀

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

ilovehuman 發表於 24-1-20 23:33
我入親去見啲職員好落力,咁有兩次我係攞電腦去回收,因為電腦比較大件,啲職員要搵人搬入去處理,之後。。 ...

我去個間感覺良好,不過有時眼見有其他人拎D冇清潔過嘅膠樽去回收,真係好想話佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊