自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

啱啱又見到,其實證件上有晒學校名,直接送返學校已經得。
就算真係想出post提事主,等佢心安,簡單文字描述都可以,有必要成張證件影相放上網嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kuri 發表於 24-1-21 19:24
就算真係想出post提事主,等佢心安,簡單文字描 ...

其實我都覺得無需要
Identify到可以交去邊,嘅交/寄返俾人就得。我都試過寄返usb俾人(有名),又試過打電話留言話交低俾管理處(有公司卡片)

我仔細個跌銀包,都有人幫佢交俾學校

侯爵府

2024年龍年勳章

同意學生證交返俾學校就得
不過跨區就難啲既
如果有遮資料都ok既

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-1-21 19:53
同意學生證交返俾學校就得
不過跨區就難啲既
如果有遮資料都ok既

完全無遮,睇全相。跨區可以打電話去學校講聲先,寄又好,叫學生聯絡佢又好,點都好過咁,咩私隱都無晒,仲要公開問佢係咪去過邊度邊度跌咗?

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

2024年龍年勳章

Kuri 發表於 24-1-21 19:59
完全無遮,睇全相。跨區可以打電話去學校講聲先,寄又好,叫學生聯絡佢又好,點都好過咁,咩私隱都無晒, ...

完全無遮就唔好
公開晒校名同全名仲有相
有時真係好心做壞事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

題外話:銀包掉入郵箱果啲真係越幫越忙

男爵府

無錯,我都好驚自己或者屋企人有一日跌咗嘢俾人post晒個名同埋個樣上網

比着我嘅話唔會post上網,直接交返去相關地點,等對方幫手聯絡失主

我自己覺得名同個樣都係好私隱嘅嘢,唔想隨便俾人放出嚟

伯爵府

回覆樓主:

我試過係巴士執到個銀包,裡面有學生証、錢、其他証件,好在學校離屋企唔算太遠,所以我直接去學校校務處交低就算!

男爵府

回覆樓主:

呃like症

伯爵府

skyyyjun 發表於 24-1-21 20:02
無錯,我都好驚自己或者屋企人有一日跌咗嘢俾人post晒個名同埋個樣上網

比着我嘅話唔會post上網,直接交返 ...

俾呢啲好心人執到身份證仲慘,好少幅相會靚,有啲用條幼線劃隻眼,遮咗等於無遮。
話時話,咁樣keep住人哋張身份證真係好/得?俾我直接交俾警察!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

伯爵府

其實我覺得佢地咁公開人地的證件系犯法咯
如果我係fb咁留言肯定俾人起底

男爵府

回覆樓主:

其實對於私隱嘅野,好多人真係要再教育,好多人係無呢方便嘅意識

大宅

我見d人通常都遮咗部分個人資料嘅,咁人地都有心幫失主,唔小心跌野嘅人又唔好太高要求,唔係個個真係好得閒辦公時間打去同校務處講,另外,如果唔係學生又點聯絡呢?下下拎去警局?如果要搞咁多野,我諗少咗好多人去幫。

大宅

購物狂媽媽 發表於 24-1-22 00:55
我見d人通常都遮咗部分個人資料嘅,咁人地都有心幫失主,唔小心跌野嘅人又唔好太高要求,唔係個個真係好得 ...

咁 post 上網就會搵到失主?
直接交去警署先有成效吧!

伯爵府

購物狂媽媽 發表於 24-1-22 00:55
我見d人通常都遮咗部分個人資料嘅,咁人地都有心幫失主,唔小心跌野嘅人又唔好太高要求,唔係個個真係好得 ...

又要影相、又要打字、又要編輯圖片⋯⋯會快得過打個電話去校務處,或執完直接搵個警察交俾佢?物主一定會上網睇到?更何況我通常見嘅都係全相,無遮無掩!
咁唔得閒就唔好執,放返原地,可能人哋返轉頭搵到,咁就仲快!

伯爵府

Pa123 發表於 24-1-21 20:08
呃like症

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實咁樣放上網,失主睇到嘅機會好微,擅自公開人哋私隱,真係好心做壞事,如果我係失主,我寧願唔見咗失物都唔想係網上面見到自己嘅資料

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

好心但咁樣搵物主真係冇必要.... 執到乜咪交番去相關地點,或者唔好熄電話等物主call 咪得囉。

公爵府

回覆樓主:

我條邨個fb就係成日都有呢d,學生証,個人八達通,身份證,銀行卡,有d衰到執左銀包會拎入面張証出黎出po,出相見到樣,名,學校名,身份証會遮號碼。我次次見到呢d po都會出聲,叫佢剷左張相,你唔得閒送去警局或學校,想附近搵失主ok,但無必要影咁多資訊。

別墅

回覆樓主:

就算貼咗相片,都唔會幫人搵快咗,只會係好心做壞事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊