自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

網上流傳短片聲稱環境保護署的指定垃圾袋易爛,署方指言論全屬詆毀污衊,影片所示的,並非尚未開始發售的指定袋,強調指定袋早已通過國際標準等測試,不會輕易破損。該署另上載實測片段反駁謠言,又說會將疑涉刑事成分的個案,轉交執法部門跟進。

一條網上短片顯示,綠色的指定垃圾袋被撕爛,拍片人聲稱環保署的指定垃圾袋十分薄,非常容易破爛。片段所見,膠袋上列明「廢物收費指定垃圾袋」、「只供測試用」。另一片段則顯示,有人用手指在指定垃圾袋「輕易」弄穿一個洞。不過東網記者留意到,膠袋本來已穿洞,片段中該人又試用另一指定垃圾袋購物,放置貨品後手挽斷裂。

環保署另上載15公升指定袋的實測片段反駁,顯示有關指定能載8.5公斤物品,包括多個罐頭及洗潔精;又示範搖動指定袋,顯示該袋沒有破損。署方指出坊間流傳的影片,並非尚未開始發售的指定袋,而快將出售的指定袋,早已通過抗拉強度、斷裂伸長率、抗穿刺力,以及抗衝擊能力等國際或國家標準測試,不會輕易破損。

港府譴責此類假消息,並提醒市民,近日有不少打擊指定袋質量的謠言,居心叵測,市民務必提高警惕,免受誤導和蠱惑。環保署會將懷疑有刑事成分的個案,轉交執法部門跟進。

男爵府

回覆樓主:

廢話,普通街市膠袋都做到。
想專利揾錢直接講出黎啦。

男爵府

回覆樓主:

現在政府部門,做唔好自己嘅工作就話詆毁誣蔑抹黑,唔檢討之餘,仲要刑事調查要拉要鎖,唔怪得社會不進則退,裝造白色恐怖。

只要告到無人敢批評,就會社會和諧、由亂到治由治入興。

子爵府

2018復活節勳章

唔覺易爛,用過測試版,係實正過白色好多,我仲諗呢d 質料會否更難分解

伯爵府

ken6555 發表於 24-1-22 06:29
現在政府部門,做唔好自己嘅工作就話詆毁誣蔑抹黑,唔檢討之餘,仲要刑事調查要拉要鎖,唔怪得社會不進則退 ...

咁要查下嗰個人如果係用假袋測試就真係抹黑,無得拗,唔係白色恐怖

伯爵府

nownowma 發表於 24-1-22 07:44
唔覺易爛,用過測試版,係實正過白色好多,我仲諗呢d 質料會否更難分解
...

測試版因為成本太貴,所以已經改左要求

la_source    發表於 24-1-22 11:42

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我希望係普通的厚薄,太厚即係用塑膠原料多,唔夠環保。太厚或太薄都係唔好的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...
話政府呢款垃圾袋唔能夠自行分解,唔係用可降解物料

子爵府

...

可降解成本更貴!

大宅

政府經唔同渠道都流出過各種測試版, 話人詆毀污衊佢都幾好笑

伯爵府

ken6555 發表於 24-1-22 06:29
現在政府部門,做唔好自己嘅工作就話詆毁誣蔑抹黑,唔檢討之餘,仲要刑事調查要拉要鎖,唔怪得社會不進則退 ...

做假散播謠言唯恐天下不亂的人抵拉,政府做得啱,你鐘意信假野係你既事

伯爵府

回覆樓主:

新聞片段中,肥佬個爛袋同政府做示範嘅袋,無論厚薄/顏色/質感都相差好遠,如果有人做假去妖言惑眾,抵拉啦
正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

回覆樓主:

顏色人士好鍾意用肥佬做主角,
19年起用肥佬飾演豬肉佬,
今次又係用肥佬飾演雜貨舖老板,
獄中嘅肥佬黎應該好滿意

Prosperous    發表於 24-1-22 13:37
正義或會遲來但不會缺席

別墅

我比較好期點解個膠袋唔可以自行降解
咁樣印膠袋仲唔環保
如果個膠袋可以降解
收錢係咪會再合理D

男爵府

個間野老闆好黃

伯爵府

回覆樓主:

佢地覺得肥人講嘢就有份量
正義或會遲來但不會缺席

子爵府

艾菲 發表於 24-1-22 10:07
個間野老闆好黃

呢間咩店嚟㗎?

段片40秒話好輕力已經穿洞, 但一睇已經見到嗰個位本身有個窿,即係做假, 後面話個袋手抽斷, 可能都係做咗手腳。

侯爵府

回覆樓主:

政府即刻攞返個真實版膠袋,拍返條片示範做返相同動作,咁咪可以澄清到,同證實肥佬作假囉!

象牙宮

回覆樓主:

普通膠袋都裝唔到8kg野啦!賣果個緊係話無問題

子爵府

方圓爸爸 發表於 24-1-22 10:05
我比較好期點解個膠袋唔可以自行降解
咁樣印膠袋仲唔環保
如果個膠袋可以降解

點解攞可解降嚟講?堆填區一直都用咗幾十年一直堆一直堆,堆嚟堆去咪又係堆去嗰三個堆填區!依家先用可解降有用咩?垃圾袋可解降咁市民掉的垃圾係咪可解降?(堆填區有烏蠅都叫可分解,市民容忍到嗎?)

首先要市民識分類!到今時今日仲有人問分類問題,就知市民無意識去分類喇!

新加坡都有4個焚化爐,香港連一個都未起好!
attach0/tmp/phpZlrFc8
attach1/tmp/phpzab2T2

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊