自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

因為隔得太耐,唔記得咗,遲咗幾日,會唔會有影響?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

522kennis 發表於 24-1-25 23:57

唔會,遲幾日冇問題, 覆診前1-2日就唔得啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

522kennis 發表於 24-1-25 23:57

兩星期係最保險
試過兩三日已經有報告

伯爵府

回覆樓主:

基本上無問題,但都要睇下你有無D特別項目,預多D時間先出到報告俾覆診日俾醫生睇

公爵府

無影響

子爵府

無問題
目的係想覆診嗰日有報告睇
兩個星期預多左嘅

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

問題係抽血都要book, 唔係你鍾意幾時去都得!

公爵府

唔係架,要視乎你驗咩架,如果一般既血色素之類或者血脂膽固醇呢類,醫院內部可三二日出報告就無所謂,如果要送出出面既化驗所真係要預早多d

侯爵府

回覆 趙元嵩 的帖子

我都想問到時係咪要book㗎~又要上網撳個app?街症都畀咗個期我,跟住就有張紙叫我大約兩星期前去抽血

我未試過咁樣,唔明白流程
請賜教~

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

應該就冇影響

男爵府

ohmygosh 發表於 24-1-26 09:13
回覆 趙元嵩 的帖子

我都想問到時係咪要book㗎~又要上網撳個app?街症都畀咗個期我,跟住就有張紙叫我大 ...
你攞住舊嗰張抽血紙就得㗎喇。遲咗幾日咋嘛,!最緊要覆診日期冇過囉!我個女尋日就去咗東院抽血,佢係驗炎指數,佢係七日前抽醫生叫。

侯爵府

回覆 pistachio 的帖子

即係覆診期前兩個禮拜任何時候行埋去都得呀?walk in 即時有姑娘抽血????

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

遲咗都可以walk-in, 不過要等耐啲囉

子爵府

牛年勳章

ohmygosh 發表於 24-1-26 09:30

即係覆診期前兩個禮拜任何時候行埋去都得呀?walk in 即時有姑娘抽血???? ...

視乎驗咩,walk in 未必得。
而且大多數要預約。

男爵府

ohmygosh 發表於 24-1-26 09:30

即係覆診期前兩個禮拜任何時候行埋去都得呀?walk in 即時有姑娘抽血???? ...
咁梗係唔係啦!例如你14號覆診嘅咁你1號要抽血,咁你冇去到,2號至7號都可以去。咁睇下你要驗乜嘢喇!咁你唔可以預到太抆水㗎嘛!我上年12月7號做微創割膽,我都係11月27唔記得抽血,28號先返去抽血,仲係驗好多嘢喎我。如果你唔記得咗抽血,你直頭打去改覆診期啦! 我個女就係冇去到抽血跟住就打電話改埋覆診期。嗰張抽血紙佢都係用返舊嗰張咋嘛。我個女本來1月中覆診,打電話改期之後就去到2月中囉!

ohmygosh    發表於 24-1-26 17:07

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果遲一兩日抽血應該無問題, 但問題反而係, 醫院會唔會改到期比你抽血? 因為抽血期都好full的,
就算walk-in, 都唔一定有位ga~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊