自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2024勳章

上車後才發現身上沒有足夠金錢付車資,有人會選擇下車、有人會選擇向乘客求救,亦有人會選擇向司機求情,但最近卻竟有人以「我是內地人」作為大安旨意的「畀少錢」原因。近日網上有影片瘋傳,片中可見一名男子乘搭通宵線「N281」巴士時,只投入$2就施施然走入車廂,被車長發現後更發生「激戰」,令一眾港人看不過眼。

近日有一影片在網上瘋傳,事件發生在一架通宵巴士N281上,片中可見一名男子與巴士司機對罵。原來事件的因由是從該名男子上車付費後開始發生,因他上車後只投入$2車費,足足付少了$16,司機發現後即用普通話叫他「一係畀錢,一係落車」,更稱「拿兩塊來坐車,拿出來,你過來拿」,示意他拿回$2下車。男子被叫停後,即回話稱「你掃給我好不好?那你先給我好」,車長此時要求男子下車,男子即發爛渣稱要投訴車長,更指「我不是香港本地人,我是內地人,我投訴你」!更在身上拿出護照,證明自己是內地人。

車長見該名內地男不肯下車,於是報警處理,而車內的乘客隨即起哄,指罵內地男,斥「無錢就落車啦」、「成車人等你啊」、「阻X住晒啊」。內地男見狀,即開口自辯稱自己「搭錯車」,更指車長已報警。

此時,司機再補充一句稱:「我嚟香港幾十年都未有資格兩蚊搭車」,男子聽到後又再次激動大罵,稱「你到底想怎樣?你想殺我?」,隨後再拋下幾句粗口,繼而向車長吐口水大罵:「你生活不如意,和我沒有關係」。而乘客見狀又再次出聲幫忙,指「你唔係咁惡死,人哋就唔會報警啦。你無錢咪落車囉」、「呢度唔係大陸,無得兩蚊搭車」。而影片最後看到有警員到場,其他乘客只可下車離開。

funfun759    發表於 24-1-26 13:14

水晶宮

乜司機可以開到錢箱拎錢出嚟嗎

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

係唔係有病架

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

近期真係好多野蠻人,不過而家好彩一街都係導演

Adrio77    發表於 24-1-26 12:28

侯爵府

2024年龍年勳章

依家0的人都好惡

侯爵府

小心出post同埋小心講嘢呀, 反駁隊已經列隊出現。

支持李特首, 呢位國內同胞行為良好、情操高尚, 喺中國人嘅好榜樣, yeah

SandyKL    發表於 24-1-27 22:27
honeyBB    發表於 24-1-26 19:36
Adrio77    發表於 24-1-26 12:28
maggie.tang    發表於 24-1-26 10:43

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cherrywong05 的帖子

以為聲大夾惡就可以, 以前有巴士阿叔, 依家有港鐵阿姨

大宅

回覆樓主:

呢類人應該係慣犯,有啲司機費時煩咪當睇唔到。

男爵府

就係呢啲老鼠屎搞到大部人咁討厭大陸人

kwhkwh    發表於 24-1-26 17:51

珍珠宮

回覆樓主:

司機好嘢

侯爵府

Bbpig2014 發表於 24-1-26 09:22
小心出post同埋小心講嘢呀, 反駁隊已經列隊出現。

支持李特首, 呢位國內同胞行為良好、情操高尚, 喺中國人 ...
同胞祗需將件事擺上小紅書,香港政府高官又要諗"便民"辦法了!

Adrio77    發表於 24-1-26 12:29

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

蛋花湯 發表於 24-1-26 09:12
上車後才發現身上沒有足夠金錢付車資,有人會選擇下車、有人會選擇向乘客求救,亦有人會選擇向司機求情,但 ...
Quote 返出處好 d

大宅

回覆樓主:

是內地人就可以2蚊坐車係咩概念,係咪又係小紅書亂up咁教?

別墅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-1-26 09:17
乜司機可以開到錢箱拎錢出嚟嗎

係囉?唔係要有鎖匙開?

侯爵府

海之風 發表於 24-1-26 09:29
同胞祗需將件事擺上小紅書,香港政府高官又要諗"便民"辦法了!
係呀, 跟據李特首政府以往為風, 我估「估計」首先會即刻向呢位優秀嘅國內同胞道歉, 並顯責九巴員工傷害同胞感情, 繼而運輸局局長刻不容緩、立即安排所有國內同胞可以$2蚊搭巴士……

跟住財爺話, 現正考慮緊一連串加稅計劃, 但公屋公援户不用擔心, 有政府全數補貼, 繼續不受影響

Win win Yeah

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

海之風 發表於 24-1-26 09:29
第時可能個個內地同胞入2蚊雞可以遊云全港
提供最細微貼心既服務
多條橋吸內地客兼刷鞋, 一舉兩得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

俾佢用到 $2 優惠坐車仲得掂,一陣係小紅書分享就大件事
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

可能好快所有國內同胞,只要出示國內身份証,搭交通工具只須$2, yeah!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

玩窮遊玩到儍咗!

別墅

esmehouse 發表於 24-1-26 09:46
俾佢用到 $2 優惠坐車仲得掂,一陣係小紅書分享就大件事

到時真係唔知點算

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊