自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

dougiewoodie 發表於 24-1-27 18:06
雖然我離開香港27年, 我聴過2012年 一路向西這套三級片. 我無興趣睇 .
我見到啲人在網上懷念深圳向西村, ...

其實呢幾十年,港男北上,有為色嘅,有正經人家為搵女朋友老婆,以前8,90年代,的確係老男人居多,00年到而家,除左天水圍亞伯個名,但亦多後生上去,有啲條件唔錯,有人開公司,專業人士,或打工仔都係北上搵老婆,身邊識得都唔少人咁

子爵府

dougiewoodie 發表於 24-1-27 09:46
男人總是很能算. 在95-99年期間, 福田較遠離皇崗口岸的地方 很荒涼, 當年是可以1300呎, 真的可以不用100萬 ...

真人真事,一個好似謝賢咁有型七十幾歲嘅阿伯,當年2000年喺羅湖用60萬買咗層樓,再係福田用70萬買多層樓,然後再喺南山區用90萬買多一層樓,再喺龍崗用40萬買咗層樓,包完四件二奶,玩咗五年之後,隨處深圳樓價升咗十幾倍,佢嘅身家由負數每月要供樓,到後期放曬啲物業淨袋兩千幾萬人仔,90年代夠膽買樓包二奶嗰班大叔阿伯,全部都係人生勝利組

留俾仔女嘅並唔係負累,而係二千幾萬嘅豐厚遺產

子爵府

回覆樓主:

每地也有好的不出奇,但他真的多天真! 又一位被撘上

大宅

2024勳章

baby668 發表於 24-1-27 23:02
真人真事,一個好似謝賢咁有型七十幾歲嘅阿伯,當年2000年喺羅湖用60萬買咗層樓,再係福田用70萬買多層樓,然 ...

多謝你講啲真人真事. 你可以說我迂腐, 你講的人生勝利組的定義, 我不同意.

1997年我選擇離開香港, 因為如果要我和這些羅湖橋每周五晚北上, 每星期日返回香港的男人一樣, 很多只為了交配, 和動物有什麼分別 ? 這是拉低自己道德水平, 是失敗人生, 而不是勝利人生

侯爵府

2024年龍年勳章

真人真事,一個好似謝賢咁有型七十幾歲嘅阿伯,當年2000年喺羅湖用60萬買咗層樓,再係福田用70萬買多層樓,然 ...

唔覺得是勝利人生,對太太不忠,包四件二奶,是道德淪亡,把女人當泄慾工具

大宅

2024勳章

登陸火星 發表於 24-1-28 07:40
唔覺得是勝利人生,對太太不忠,包四件二奶,是道德淪亡,把女人當泄慾工具
...

我高興有人也覺得 這不是人生勝利組.

秦煌李龍基謝賢, 他們都可以辯稱沒有結婚或已和太太分居, 所以找多少個都可以.
而且他們會辯稱 他們已老了, 要找真愛, 所以不是去泄慾.

但當他們拿個年輕女孩子放在身边時, 無論如何, 他們只是為了找個戰利品, 只是把女人物化.

如果這是人生勝利組, 他們的勝利是踩著 哪些曾被他們拋棄的女人的屍體上築成.

登陸火星    發表於 24-1-28 16:40

琥珀宮

Lilyforest 發表於 24-1-27 12:48
車保羅喺香港無嘢撈要做保安,過咗羅湖橋就有返電視劇同節目拍做返老本行,俾着樓主你都過橋啦
...

呢類人冇心去經營夫妻關係,只一味想食嫩草,貪新望舊,只重視肉體上嘅快感,諗住用錢解決一齊,仲係係生物鏈嗰個層次,仲未算係人

珍珠宮

Froggy_joe 發表於 24-1-27 15:55
呢到係大婆台,覺得啲男人北上搵個後生又靚嘅就係死罪
仲要招搖過市向世界中心呼喊愛

可能班女朋友,老婆有份將自己男人推上去.

以前哋女人抗拒男人北上,交通又唔太方便,哋男人都上去,依家…….

珍珠宮

bbc2018 發表於 24-1-28 09:55
可能班女朋友,老婆有份將自己男人推上去.

以前哋女人抗拒男人北上,交通又唔太方便,哋男人都上去,依 ...

依家去完返嚟都唔知

男爵府

回覆樓主:

30年前,福田一帶有棟公寓,裡面住的大部份係香港人包的二奶,國內人叫那個公寓做2奶村,千幾蚊一個月租,四五百呎左右。當年的二奶大部份鄉下來,見到有洋樓住當然心心眼。

男爵府

KUDOS 發表於 24-1-27 18:01
咁男人都有好有壞嘅,唔一定個個都係咁嘅,就算大部份都會滾、或者移情後生女,但亦都見到有d中年、老年夫 ...

唔好意思,見親中年男女咁恩愛,我成日會諗佢哋相識的日子可能尚淺

珍珠宮

當年買樓未賣,都升10倍多啦,我親戚都係咁,不過我親戚唔係包二奶而買大陸樓

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

dougiewoodie 發表於 24-1-27 09:46
男人總是很能算. 在95-99年期間, 福田較遠離皇崗口岸的地方 很荒涼, 當年是可以1300呎, 真的可以不用100萬 ...

這些都唔少,由其中港司機 及 返大陸做工廠,
見證唔少已婚男因此離婚,
也見過單身男搵到另一半,當然有幸,有不幸嘅,

公爵府

dougiewoodie 發表於 24-1-28 08:53
我高興有人也覺得 這不是人生勝利組.

秦煌李龍基謝賢, 他們都可以辯稱沒有結婚或已和太太分居, 所以找多 ...

睇睇下,發現回文有火花出現,留毛
期待2019

子爵府

crazypaper 發表於 24-1-28 16:38
當年買樓未賣,都升10倍多啦,我親戚都係咁,不過我親戚唔係包二奶而買大陸樓

...

當年個個都話深圳買樓好危險,我2005年喺水圍已經睇中咗個全新單位,傾好價錢,就係我父母同哥極力反對我買,係咁話你買咗間屋,轉頭就畀鄰居拆咗霸佔咗嚟用,又話深圳啲人全部都係賊,結果錯失良機,當時水圍1000呎都只係七十幾萬,我買嗰度最高峰市價七百萬

大宅

回覆樓主:

各取所需,所以有啲老男比人呃錢又比嫩妻趕走霸佢間屋都時有所聞。路係自己揀,扑街唔好喊。

男爵府

唔使95-99年,而家公園都大把家禽搵食,大把細叔伯每日抬錢去

水晶宮

當年很流行返大陸做衫,試過星期日晚做完衫,跟朋友坐下食飯,張張枱都是1男1女,男的年齡較大,大約40,50歲,女是後生女,另一張椅上放了1個旅行袋,準備食完飯返香港。

伯爵府

香港揾唔到等唔到,第二到有能力得到,各取所需一買一賣冇問題,那怕不是天長地久,都預咗有一天。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊