自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

立法會十四題:收集及回收廚餘
https://www.info.gov.hk/gia/general/202401/24/P2024012400345.htm
大家要留意吓屋苑大堂通告啊,要去搵座頭簽名確認,我屋苑依家都收集緊業主簽名,要簽夠人數,屋苑先至可以去申請回收基金,資助租用安裝政府廚餘機。

象牙宮

回覆樓主:

諗掂環境衛生先啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 24-1-27 13:22
https://www.info.gov.hk/gia/general/202401/24/P2024012400345.htm
:callm ...

之前簽左

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

問下先,謝謝

珍珠宮

我哋將會有兩部

水晶宮

回覆樓主:

我支持有的!

象牙宮

hfl2000 發表於 24-1-27 13:22
:callm ...

剩餸、魚骨、果核等處理變成類似泥土,可用作施肥種花
處理雞骨、鴨骨、魚骨和海鮮貝殼,但豬筒骨、牛T骨等則不可放入。
廚餘,包括餸頭餸尾、菜葉、不吃的魚腩、魚骨、魚頭和梨芯放入廚餘機,變成棗紅色類似泥土
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

333s 發表於 24-1-27 14:34
處理雞骨、鴨骨、魚骨和海鮮貝殼,但豬筒骨、牛T骨 ...

3小時 用電量高嗎?

侯爵府

暫時未見有安排簽名通告, 要問吓管理處

侯爵府

啲記者又copy from BK
新玩具(廚餘機)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23719527

珍珠宮

支持

Love and Kindness are never wasted.

水晶宮

屋企太細,又垃圾桶又廚餘機太佔位

侯爵府

spikenard 發表於 24-1-27 14:58
屋企太細,又垃圾桶又廚餘機太佔位

又貴呢,原價最少都賣3,4仟蚊,$900係嗰位jm好好彩搵到大陸賣家二手(但係全新)平讓咋。
同埋食唔食電係其次,最驚佢容唔容易壞、配件方唔方便買&換咋⋯⋯

水晶宮

hfl2000 發表於 24-1-27 15:23
又貴呢,原價最少都賣3,4仟蚊,$900係嗰位jm好好彩搵到大陸賣家二手(但係全新)平讓咋。
同埋食唔食電係其 ...

其實唔駛急住買,政府要行呢個政策,會有屋村共用的廚餘機的,我朋友嗰條村已行左3年,廚餘整出嚟的肥料又會比番居民

侯爵府

spikenard 發表於 24-1-27 15:49
其實唔駛急住買,政府要行呢個政策,會有屋村共用的廚餘機的,我朋友嗰條村已行左3年,廚餘整出嚟的肥料又 ...

3,4仟係講緊家用細部嗰啲,同公用大大部嗰啲唔同玩法政府只會喺公屋屋邨安裝,至於私人屋苑私樓甚至居屋係要自己俾錢裝㗎,只不過可以申請環保基金資助咁解啫。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

根本冇咁多地方種花,而且日日有廚餘,有花都消化唔到咁多啦

水晶宮

hfl2000 發表於 24-1-27 16:01
3,4仟係講緊家用細部嗰啲,同公用大大部嗰啲唔同玩法政府只會喺公屋屋邨安裝,至於私人屋苑私樓甚 ...

我朋友係私苑,可能佢地自已比錢。家用版的,壞左好金,部機又唔平,3,4千蚊情願買部自動吸拖機械人 呢部有用d

侯爵府

spikenard 發表於 24-1-27 16:04
我朋友係私苑,可能佢地自已比錢。家用版的,壞左好金,部機又唔平,3,4千蚊情願買部自動吸拖機械人 :wah ...

我諗開頭啲人未習慣,唔知可以丟啲乜嘢入去,亂咁丟又無人睇住,就會好快壞,所以我都支持租用環保基金資助既機,無咁金。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

裝修昌哥話廚餘機會塞喉

侯爵府

spikenard 發表於 24-1-27 16:04
我朋友係私苑,可能佢地自已比錢。家用版的,壞左好金,部機又唔平,3,4千蚊情願買部自動吸拖機械人 :wah ...

如果要買機,電費又貴,又要揾位放,又要花時間,可能有機會壞,我寧願每個月俾幾十蚊買垃圾袋了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊