自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

芒果米池 發表於 24-1-27 16:55
係,包括埋老人家,都係打科興嘅病情輕微

講開又係喎! 識得打科既中招輕微,我自己4日轉陰。 打復既要9日,當中仲有人生濕疹,生蛇。。。

男爵府

醒目開學勳章

明報新聞網
2024年1月11日星期四

科興新冠疫苗已停產 官方確認消息

【明報專訊】一份名為「停發新冠項目績效工資方案」的文件昨(10日)在網絡傳播,落款為「北京科興中維生物技術公司」,其中提到公司新冠疫苗已全部停產且公司目前也無新冠疫苗產品銷售。科興控股生物技術有限公司產品諮詢熱線的工作人員確認,科興的新冠疫苗確已停產,如果還需注射該產品,要詢問當地疾控中心是否有庫存。

內地要打須看庫存 港仍可預約

目前,在港仍能在公立及私家醫院預約接種科興疫苗。

https://news.mingpao.com/pns/%E4 ... D%E6%B6%88%E6%81%AF

如果真係想打科興的話就要快啲預約啦。

公爵府

BK Milk勳章

TMMA 發表於 24-1-27 18:49
明報新聞網
2024年1月11日星期四

因為唔再產係大多數人要打既已經打左或者中過,再繼續打真係冇作用,而且變種太多太快根本疫苗作用係好少。

琥珀宮

大姑娘 發表於 24-1-27 18:22
講開又係喎! 識得打科既中招輕微,我自己4日轉陰。 打復既要9日,當中仲有人生濕疹,生蛇。。。 ...

成日咁hardsell, 真係好可疑

Apax    發表於 24-1-27 20:44

水晶宮

最主要原因係科興停產了,想打都就黎無得打了

https://health.mingpao.com/%e7%a7%91%e8%88%88%e5%81%9c%e7%94%a2%e6%96%b0%e5%86%a0%e7%96%ab%e8%8b%97-%e8%a8%b1%e6%a8%b9%e6%98%8c-%e9%98%b2%e6%96%b0%e8%ae%8a%e7%95%b0%e6%a0%aa%e6%84%9f%e6%9f%93%e6%95%88%e7%94%a8%e8%bc%83%e5%bc%b1/
attach1/tmp/phpit0YjZ

水晶宮

kiki1230 發表於 24-1-27 15:48
好心佢,當初又話打咗復唔會中,之後又話3針科先等於2針復, 結果全部中晒

而家又話唔打復重症插喉

講開就嬲,我之前post過個女兩針復,第6日開始手腳嚴重濕疹,係黑色,之前係完全冇出過濕疹。唔想命仔咁短,拒打第3針,寧願停工停學停堂食,醫足半年。呢條友同推針果班圍住人黎咬,遲早有報應。

水晶宮

loved 發表於 24-1-27 16:49
都話佢同埋果個8萬8千8係代言人。我剩係知,我身邊打伏既人全部都中曬,症狀有輕有重,反而打科,有幾個無 ...

我打科貪佢夠流。點知中左好嚴重落唔到床,頭痛到好似生蛇果種痛。

水晶宮

alau2021 發表於 24-1-27 17:05
我識嘅親戚朋友打科興冇乜嘢,打復必泰分別有爆濕疹、蕁麻疹、心絞痛、生蛇…

...

打復既親戚,走左3個,一個仲生cancer 治療中,個個都只係6字頭。

alau2021    發表於 24-1-27 21:19

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-1-27 16:15
打乜針都好,結果都中晒招!

打左中病徵冇咁嚴重麻

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我公司有三個人(最年長三個)打科,其他人打復。但打科的最遲中(去年才中,且症狀輕微),打復的前年已中曬,有些中兩次。所以唔覺復有效。

琥珀宮

Kittymummy 發表於 24-1-27 20:32
講開就嬲,我之前post過個女兩針復,第6日開始手腳嚴重濕疹,係黑色,之前係完全冇出過濕疹。唔想命仔咁短 ...

復必泰應該只適合身體完全冇病冇痛嘅人,但問題係好多潛在病連當時人自己都唔知
之前未有單打兩針科興,第三針打左復之後急性癌症走左
Coffee 打完都流產
科興可能真係冇復咁勁嘅免疫力,但副作用應該少d及安全d

水晶宮

mandy952 發表於 24-1-27 21:17
復必泰應該只適合身體完全冇病冇痛嘅人,但問題係好多潛在病連當時人自己都唔知
之前未有單打兩針科興,第 ...

走左果兩個親戚,6字頭本身冇病冇痛亦唔係長期病患,另一個就本身有糖尿病。而依家治療中既親戚,同樣6字頭都係冇病冇痛。

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-1-27 20:32
講開就嬲,我之前post過個女兩針復,第6日開始手腳嚴重濕疹,係黑色,之前係完全冇出過濕疹。唔想命仔咁短 ...

我記得你,你女點呀?係咪已經完全康復?

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-1-27 21:20
走左果兩個親戚,6字頭本身冇病冇痛亦唔係長期病患,另一個就本身有糖尿病。而依家治療中既親戚,同樣6字 ...

我細妹打完當晚血壓突然飆升到二百幾,從未試過,唔知乜事,即刻入急症室,嚇死呀

水晶宮

alau2021 發表於 24-1-27 21:22
我記得你,你女點呀?係咪已經完全康復?

係呀,醫左半年,中西醫+supplement洗左5位數. 完全停工停學狀態下。已經好返晒。

alau2021    發表於 24-1-27 21:27

水晶宮

alau2021 發表於 24-1-27 21:25
我細妹打完當晚血壓突然飆升到二百幾,從未試過,唔知乜事,即刻入急症室,嚇死呀

最後冇事嘛?2xx 好危險,會爆血管的。祝福你妹妹,希望完全康復。

alau2021    發表於 24-1-27 21:29

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-1-27 21:27
最後冇事嘛?2xx 好危險,會爆血管的。祝福你妹妹,希望完全康復。
...

好彩冇事,醫生當然話唔關支針事啦
佢都唔敢再打

水晶宮

alau2021 發表於 24-1-27 21:29
好彩冇事,醫生當然話唔關支針事啦
佢都唔敢再打

死埋都可以話唔關事架。龍門任佢地擺。依家咁多新聞係後生突然猝死,大家都知咩事。

伯爵府

回覆樓主:

打復等於中伏啦。科興停產疫苗代表呢個病毒可以靠自身免疫力抵抗,無需再打針。如果再有需要內地藥產自然會火速研發新疫苗。

alau2021    發表於 24-1-27 21:42

侯爵府

Kittymummy 發表於 24-1-27 21:31
死埋都可以話唔關事架。龍門任佢地擺。依家咁多新聞係後生突然猝死,大家都知咩事。
...

係囉,其實我都有兩個親戚急性白血病,唔知關唔關支針事,兩個都係打完針後兩至三個月病發,一個13歲仍在治療,一個50幾歲走了,唉…

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊