自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

撰文:毛詠琪
出版:2024-01-27 10:03更新:2024-01-27 15:26

美國著名經濟學家、聯合國可持續發展解決方案網絡主席薩克斯(Jeffrey Sachs)教授1月24日(周三)在香港出席亞洲金融論壇期間(AFF)接受傳媒訪問,談及對美國大選、中美貿易戰、中國經濟及多邊主義等範疇的看法。本為訪問下篇,圍繞中國經濟問題及去美元化。

中國目前樓巿及金融巿場受壓,經濟動力低迷,加上出生率低,中國人口在未來甚至面臨萎縮,令人憂慮國家經濟快速增長的時代已經過去。薩克斯指出,由於中國本身越來越富裕,增長速度放緩是意料之中的,應着眼於人均增長,而非整體增長。

「中國人口增長基本為零,甚至略有下降。美國的經濟增長約為2.5%,但人口增加了0.5%,所以美國的人均增長率是2%。但中國人均增長率為5.2%。這對中國來說是一個相當大的優勢。」

薩克斯續指,中國過去一年的人均增長放緩有另外兩個原因。其一是華府基於保護主義及故意想拖慢中國經濟發展,限制了對中國對美國的出口,第二個因素是房地產的金融壓力。

"我個人並不認為這是一場深刻的危機,美國有它的商業周期,中國也有周期。曾經有一段時期,中國的房地產借貸非常迅猛,現在是一段收斂的時期,但這並不是一場深層的危機,也並非中國經濟增長軌跡上有根本性改變。

薩克斯Jeffrey Sachs"
人口下降不是經濟困難的根源

薩克斯認為,中國在人口增長放緩或人口負增長的影響下,經濟長速的確會放緩,但人均增長速度不會受影響。「人口下降本身並不是經濟危機甚至經濟困難的根源。你必須為此做好規劃。在退休和社會保障等方面。」

他指出,中國在科技及創新領域強勁,像5.5G、AI、先進計算等方面。美國縱使想把中國擠出賽道,但基於中國創科應用在國內已有龐大巿場,美國根本無從阻止。薩克斯說,中國是世界上銷售這類商品最具低成本競爭力的經濟體。

「誰來生產低成本的電動汽車? 我猜將會是中國。比亞迪和其他中國企業已在世界市場上嶄露頭角。我預計這種情況會繼續下去。」薩克斯說。

去美元化衝擊香港聯繫滙率制度?

"很多美國學者或貨幣專家都認為「去美元化」不會在短時間內發生,美元穩固的地位在未來一段日子都會持續下去,但薩克斯認為全球「去美元化」會比想像中來得快,自認觀點屬少數派。

薩克斯Jeffrey Sachs"

至於香港的與美元的聯繫匯率制度,薩克斯認為在短期內不會改變,但香港作為一個全球金融中心,將需要處理多種貨幣。「不僅是將其兌換成美元或管理以美元為基礎的體系,而且管理一個多貨幣體系,其中債券以人民幣或其他貨幣計價,擁有管理多貨幣系統的一切工具。」

薩克斯又強調,人民幣在未來將會扮演更大的角色,希望香港能在人民幣國際化的過程中發揮重要作用。屆時將出現人民幣融資債券,中國人民銀行將在農村地區提供全球流動性等方面發揮更大作用,而香港應該是重要的一環。

原文網址: 薩克斯Jeffrey Sachs|「美元角色會大大降低 比想像中來得快」 | 香港01 https://www.hk01.com/article/985056?utm_source=01articlecopy&;utm_medium=referral

薩克斯在打破中國崩潰論。

侯爵府

2024年龍年勳章

子爵府

同意美元總有一日會崩盤

子爵府

畀面勳章

我哋應該睇得到呢一幕嘅

琥珀宮

回覆 Adiezz 的帖子

指日可待。

琥珀宮

回覆 grace_xian 的帖子

如果10年內發生,希望我可以見到。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

美元取代英磅成為世界主要貨幣都快八十年啦,習大大之前同普京講嘅百年變局由我們來推動,應該係講呢樣啦我估。

SandyKL    發表於 24-1-27 22:33

大宅

回覆樓主:

別墅

好似十幾年前啲文
改過個日期就再出過咁嘅

琥珀宮

coldpanda 發表於 24-1-27 22:36
好似十幾年前啲文
改過個日期就再出過咁嘅

吓,你不如點撃1#樓最底嘅《香港01》連結,入面有薩克斯親身講嘅片,我貼返《香港01》
文字版出嚟。

10幾年前,你居然見到有講美元角色降低嘅說法?發夢見到

男爵府

SandyKL 發表於 24-1-27 22:14

你應該可以見到,呢個亦係佢地計畫之內

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-1-27 22:00
同意美元總有一日會崩盤

我都覺得會,但另一方面我擔心港元,因美元同港元掛鈎,美元貶值港元都會嗎?

琥珀宮

SandyKL 發表於 24-1-27 22:14

應該冇咁快

子爵府

回覆樓主:

原來將來中港咁勁,即係保守估計港股分分鐘去到80000、A股10000? 會唔會保守左?真係諗起都高興不過可憐呢幾年跳樓亡魂,冇計,呢盤大棋叫置諸死地而後生,呢幾年超長熊市個個俾人誅死晒,呢批亡魂見唔到咁風光嘅未來,可惜可惜!

琥珀宮

da-rosette 發表於 24-1-27 23:04
原來將來中港咁勁,即係保守估計港股分分鐘去到80000、A股10000? 會唔會保守左?真係諗起都高興不過可憐呢 ...

依家唔係講股票,係講美元,你咁鍾意講股票,去返之前果個帖講。

子爵府

hellomiki 發表於 24-1-27 23:00
我都覺得會,但另一方面我擔心港元,因美元同港元掛鈎,美元貶值港元都會嗎?
...

到時就唔會掛美元啦

子爵府

SandyKL 發表於 24-1-27 23:24
依家唔係講股票,係講美元,你咁鍾意講股票,去返之前果個帖講。

人民幣抬頭咪即係國家抬頭,國家抬頭咪即係經濟股市暢旺囉,全部一齊起飛唔好咩

別墅

回覆 SandyKL 的帖子

下 大陸大把呢啲文啦

https://www.cas.cn/xw/zjsd/200906/t20090608_643005.shtml

中科院廿年前已經咁講

"就如歐元與美元,美元必然沒有現在的地位,15年或20年後,將會出現歐元美元人民幣三大貨幣均衡發展,三分天下。"

不過又冇乜所謂嘅 起碼睇嗰陣自己開心 咁咪得囉

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

coldpanda 發表於 24-1-27 23:36
回覆 SandyKL 的帖子

下 大陸大把呢啲文啦

我爸早係十年前已經咁講
人民幣取代美元地位
佢睇好多大陸文章架

可能係個到睇返黎
成日鬧我地去美國做乜
中國遲早勁過美國

我肯定到佢死個日都無可能見到佢噏左咁多年嘅嘢

da-rosette    發表於 24-1-27 23:55

琥珀宮

回覆 Forgetmenot999 的帖子

隨緣啦!計劃有時都未必似預期,歷史話俾我地知不會不可能。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊