在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人月薪~50k公司福利幾好、老公都差不多、兩個小朋友仲細、有一個工人姐姐供緊樓同車、基本上兩個都無乜積蓄同埋老公月月清、但我自己如果唔做野都夠養「自己」一年、想問下有冇人好似我甘會做全職媽媽、我諗主因係因為工作唔開心、細仔又痴我呢幾個月經常病(我自己都係)一病又夜晚唔洗訓第二日又起身番工日日就唔放心

大宅

咁高收入平時都冇儲蓄
得返你老公一份夠唔夠開支嫁?

複式洋房

回覆 olwan529 的帖子

買樓用哂比首期同雜費、得佢一分唔係唔夠但要就住就住同個個月清、實際係唔多可行我都知、我成日想催眠自己唔好諗太多

珍珠宮

回覆 Lovemybabiess 的帖子

你唔返工目的係乜?想專心照顧小朋友?積蓄可以用一年, 但一年後又點算? 搵唔搵得返而家人工, 仲有福利, 假期?
工人一年唔用, 一年後又搵唔搵得返而家做得好好哋的工人?
自己全職照顧一樣都會成日病, 到高小先會病少啲

大宅

假如你遲d仲打算幫小朋友報下興趣班 開支只會更大月月清真係唔理想
你有能力搵咁多
會唔會減人工轉份輕鬆d既工?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Lovemybabiess 發表於 24-1-29 09:03
本人月薪~50k公司福利幾好、老公都差不多、兩個小朋友仲細、有一個工人姐姐供緊樓同車、基本上兩個都無乜 ...

最重要C6有沒有信心一個人撐?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

回覆 olwan529 的帖子

當然各樣都有、想親自湊小朋友自己係最放心但我明白工作會比到更多資源、所以你講得岩、我係有諗過搵分輕鬆但人工未必一樣既工、就算我為左小朋友好我都唔可以就係呢個原因完全堅係到下去、我都要善待自己太大壓力會病

複式洋房

回覆 heidys 的帖子

佢梗無啦哈哈

複式洋房

我同你嘅處境好相似,細女啱啱上小學,讀書能力麻麻,加上我嘅工作壓力又大,放工返去最多半小時睇功課,個女就要上床瞓。睇得晒啲功課已經算好,唔好講有默書同測驗考試,溫書都只可以靠星期六日。但係我放工仲要繼續擔心工作,因為係sales,所以要擔心生意額⋯⋯有時候工作同家庭嘅擔憂,令我好想辭職。但係一諗到每個月嘅使費,又打消個念頭。每日重複內心掙扎,個人心情越嚟越差。加上而家經濟唔好,再搵另一個行業嘅工作好難,諗嚟諗去,又覺得唔可以貿貿然辭職⋯⋯我老公都係同我搵差唔多,如果靠佢要供樓加養小朋友應該好難,小朋友唔可以去旅行同唔可以學嘢。諗到依度,就好抑鬱。

男爵府

luciachy 發表於 24-2-20 21:51

我同你嘅處境好相似,細女啱啱上小學,讀書能力麻麻,加上我嘅工作壓力又大, ...

我同你一模一樣, 唔睇你個名真係以為呢段野係我自己打
T.T

日日社畜咁, 放工OT後又返另一份工, 好想辭職, 但經濟上又唔許可

一諗起就夜晚會喺度喊。。。。

複式洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

我諗好多人同我哋一樣處境,在職媽媽經常會遇到嘅煩惱。加上而家經濟差,好似有一份穩定嘅工作係非常難。工作壓力同勞氣教小朋友夾擊,就更加辛苦。所以好多人選擇移民,寧願喺嗰邊做勞動啲嘅工作,但唔使日日睇小朋友功課。不過,諗深一層,應該係工作影響我哋好大,如果份工作冇咁大壓力,就算要趕返屋企睇功課,其實個心情都唔係好差。

男爵府

luciachy 發表於 24-2-21 10:08

我諗好多人同我哋一樣處境,在職媽媽經常會遇到嘅煩惱。加上而家經濟差,好似有 ...

如果份工作冇咁大壓力,就算要趕返屋企睇功課,其實個心情都唔係好差
-> Agree

但就係份工本身都忙, 食腦, 又OT, 返到屋企都得番半條人命

複式洋房

明天小測,返到屋企7:45,睇功課加溫書。9:30即刻叫佢上床瞓,我連飯都未食……

大宅

Lovemybabiess 發表於 24-1-29 09:03
本人月薪~50k公司福利幾好、老公都差不多、兩個小朋友仲細、有一個工人姐姐供緊樓同車、基本上兩個都無乜 ...

積蓄只夠養自己一年又唔得喎,搵份較低人工,準時放工既工可以嗎?我都有2個小朋友,每月開支都好大,我本身ftm 都要搵part time幫補下,同埋做ftm 前一定要另一半支持

瑪瑙宮

掉轉你老公唔做佢湊小朋友够養佢自己一年得唔得?

男爵府

luciachy 發表於 24-2-21 23:49

明天小測,返到屋企7:45,睇功課加溫書。9:30即刻叫佢上床瞓,我連飯都未食…… ...

WKM辛酸 T.T

我係OT完返屋企一路食一路同佢做功課, 佢一擦D野擦膠碎就飛落我碗飯 XDD
之後仲要跟細嗰個.... 再同大嗰個默書

唔知有冇人明我講咩, 每日好似打仗咁, 但真係唔係誇張...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔女越大只會越洗錢... 到佢地大左唔洗再用咁多錢時.. 父母又差不多退休, 又係錢... 所以都係唔好諗嘞, 繼續返工啦...

複式洋房

回覆 luciachy 的帖子

好多人有共鳴。。

複式洋房

回覆 mnhk 的帖子

其實分工ok係人事(老細同某個同事)問題、當然有人會講你理得佢咩你坐係到出糧吹咩、講係甘講個心理壓力係到、比人扁低比人不合理甘話、所以我都係催眠自己、睇睇會否之後有轉機

男爵府

Lovemybabiess 發表於 24-2-22 17:44
回覆 mnhk 的帖子

其實分工ok係人事(老細同某個同事)問題、當然有人會講你理得佢咩你坐係到出糧吹咩、講 ...

我姐好唔鍾意我, 我請AL勁耐都唔撳制批, 咩都Plan唔到, 機票唔敢買住, 阿囡活動唔敢Book住....
好憎佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊