在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

人事真係最大問題、分工辛苦都未必最關鍵、講真如果唔係人事問題我真係情願番工搵錢、雖然我都好想多d時間陪小朋友、但有多d資源可能更好若然自問唔係「媽媽」料子、d老師都話其實小朋友表現點同媽媽係咪全職湊係無關係、我都認同

大宅

回覆樓主:

揮個手
好想辭職,好想自己湊小朋友
但經濟上唔容許
每日都好大壓力好辛苦
黎緊想轉工,轉工前抖返幾個月先
真係太辛苦

複式洋房

回覆 duckduckbb31 的帖子

支持呀!如果你份工出面唔難搵,唞幾個月先再返工,心情都會好啲

男爵府

回覆樓主:

我上年都係咁,升左職,壓力好大
本來工作忙我都頂到,但上司好chur,又單單打打,問多兩句都嫌煩嗰種
出email叫我做野,第二日即刻催我交
令我每日都好驚開email
當時真係好心灰,好想辭職,連請假都要早半年寫定邊日
個仔幼稚園嗰d活動唔洗諗去
仲有好多原因,同老公傾過,佢收入都夠供樓同養家,不過都係就住就住嗰種
之後我都死頂咗份工3個月
但每一日都喊,每一日都度日如年
返到屋企見到個仔,仲會喊得勁d
所以最後我都放棄了
我有積蓄,唔多,小朋友仲係幼稚園,唔算太多支出
曾經我都驚唔夠錢,但其實而家仲可以儲到少少
我辭職之後,即刻cut工人,賣左架車,減少不必要既支出

男爵府

fungenergy 發表於 24-3-2 00:29
本來工作忙我都頂到,但上司好chur,又單單打打,問多兩句都嫌煩嗰種
出em ...

太長寫唔晒
你做ftm要有心理準備收入少左
生活質素係會降低
我開頭半年都唔係好慣
而家反而好慶幸當日決定
自己湊返個仔,佢乖左好多(之前奶奶湊)
我以前壓力大,成日狂買野減壓
其實生活根本唔需要呢d
同個仔相處,好小事都令到我好開心
平凡是福
當然佢上小學,我都會考慮做part time幫補下
但呢幾年既陪伴,我覺得值得嘅

複式洋房

回覆 fungenergy 的帖子

最大問題我老公一定唔肯賣車、講開車都同佢嘈過好多次、不過我而家番工就無問題、所以。。都係三思、頂。。住

複式洋房

回覆 fungenergy 的帖子

我都有傾向靠買野舒壓、所以我完全明白你感受、都知道唔做野會降低少少生活質素、但我都鄧你開心可以睇住仔仔成長、good

子爵府

我想呢個都係好多媽媽寫照,不過心情低落到成日喊,就要搵出路,首先睇下有無家庭開支可以減,如果每月剛剛好,轉左FTM雖然無左工作壓力,但會有財政壓力,我本身偏向好天收埋落雨柴,有多D儲備,就有更多選擇

老公同我本身份工OK,又唔需要供樓,不過,好多家庭開支我地都審慎地用,就係怕人生有咩意外時,可以應付到,一年自己使費儲備真唔夠,1年家庭總開支先比較穩陣

男爵府

CCHINGC 發表於 24-3-6 17:39
我想呢個都係好多媽媽寫照,不過心情低落到成日喊,就要搵出路,首先睇下有無家庭開支可以減,如果每月剛剛 ...

又唔需要供樓
-> 已經係人生胜利組, 慳番皮幾

子爵府

回覆 Mini20160607 的帖子

係架,不過,即使已經唔需要供樓,我地仍然選擇唔供車養車,每月可以減少$5000-$7000

伯爵府

fungenergy 發表於 24-3-2 00:29
出em ...

可以選擇辭職,真係好好
因為我咁多年都被迫要返工
冇錢真係唔掂
但工作壓力加99壓力加小朋友讀書壓力
足以摧毁我每一日

大宅

回覆樓主:

我今年選擇左做全職媽媽,給公司一個長通知期,9月上小四就走。
工作挑戰大左好多,好多新野搞,最慘晚上開會, 一個禮拜總有最少一日。
就算wfh 我對阿仔只可以用無能為力去形容,到我忙完真係飯都唔想食,何況睇功課。上週考試睇住阿仔飄過冇温習。。內心好難受,我覺得自己冇做好阿媽呢份工,屋企好亂,又成日食外賣。。
就係因為咁就決定了。當然公司行業前景一般,今年冇加人工,就令我更清醒。希望決定冇錯。

複式洋房

回覆 Jenny1219 的帖子

恭喜你!勇敢踏出第一步,我相信呢個決定對成個家庭都好。有時我覺得,睇住啲媽媽可以接仔女放學,同佢哋一齊做功課溫習,仲可以同小朋友去公園玩,好羨慕。我返到屋企已經好攰,如果見到佢哋冇做功課或者曳,直程雙眼冒火,搞到家嘈屋閉,EQ 急降。其實呢啲負面情緒唔應該帶返屋企,但係好難做到,我知道會影響到佢哋,但係我又控制唔到,所以好無奈。

希望你辭咗職之後,個人會開心啲,同仔女的關係又會好啲!

伯爵府

Jenny1219 發表於 24-4-3 19:43
我今年選擇左做全職媽媽,給公司一個長通知期,9月上小四就走。
工作挑戰大左好多,好多新野搞,最慘晚上開 ...

好羨慕,起碼有老公支持吧?!

大宅

yaubb2014 發表於 24-4-4 22:37
好羨慕,起碼有老公支持吧?!

咁過往都有d積蓄,佢有點無奈但支持的,因為見到我經常晚上得番半條人命。
之後都可能番吓part time

大宅

luciachy 發表於 24-4-3 21:26
回覆 Jenny1219 的帖子

恭喜你!勇敢踏出第一步,我相信呢個決定對成個家庭都好。有時我覺得,睇住啲媽媽 ...

謝謝,一個很困難的決定,我人工都好好,會再上到主管位置,不過可能得番1/5條人命。係真係唔捨得的。不過冇辦法,有時候要取捨。

子爵府

Lovemybabiess 發表於 24-1-29 09:03
本人月薪~50k公司福利幾好、老公都差不多、兩個小朋友仲細、有一個工人姐姐供緊樓同車、基本上兩個都無乜 ...

50k都無儲蓄,咩玩法?我少你一半人工,3份工加埋,一日15個鐘,不過年半儲左一筆錢,唔去旅行,只有日常起居嘅消費,俾我50k一個月,應該一年就積到買樓嘅首期

複式洋房

回覆 noodle_noodle 的帖子

樓主咪話買咗樓,要供樓。其實攞咗筆錢去買樓,冇乜儲蓄真係唔出奇。不過你做三份工真係好令人敬佩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊