在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人月薪~50k公司福利幾好、老公都差不多、兩個小朋友仲細、有一個工人姐姐供緊樓同車、基本上兩個都無乜積蓄同埋老公月月清、但我自己如果唔做野都夠養「自己」一年、想問下有冇人好似我甘會做全職媽媽、我諗主因係因為工作唔開心、細仔又痴我呢幾個月經常病(我自己都係)一病又夜晚唔洗訓第二日又起身番工日日就唔放心

複式洋房

回覆 olwan529 的帖子

買樓用哂比首期同雜費、得佢一分唔係唔夠但要就住就住同個個月清、實際係唔多可行我都知、我成日想催眠自己唔好諗太多

複式洋房

回覆 olwan529 的帖子

當然各樣都有、想親自湊小朋友自己係最放心但我明白工作會比到更多資源、所以你講得岩、我係有諗過搵分輕鬆但人工未必一樣既工、就算我為左小朋友好我都唔可以就係呢個原因完全堅係到下去、我都要善待自己太大壓力會病

複式洋房

回覆 heidys 的帖子

佢梗無啦哈哈

複式洋房

回覆 luciachy 的帖子

好多人有共鳴。。

複式洋房

回覆 mnhk 的帖子

其實分工ok係人事(老細同某個同事)問題、當然有人會講你理得佢咩你坐係到出糧吹咩、講係甘講個心理壓力係到、比人扁低比人不合理甘話、所以我都係催眠自己、睇睇會否之後有轉機

複式洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

人事真係最大問題、分工辛苦都未必最關鍵、講真如果唔係人事問題我真係情願番工搵錢、雖然我都好想多d時間陪小朋友、但有多d資源可能更好若然自問唔係「媽媽」料子、d老師都話其實小朋友表現點同媽媽係咪全職湊係無關係、我都認同

複式洋房

回覆 fungenergy 的帖子

最大問題我老公一定唔肯賣車、講開車都同佢嘈過好多次、不過我而家番工就無問題、所以。。都係三思、頂。。住

複式洋房

回覆 fungenergy 的帖子

我都有傾向靠買野舒壓、所以我完全明白你感受、都知道唔做野會降低少少生活質素、但我都鄧你開心可以睇住仔仔成長、good

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊