在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Lovemybabiess 的帖子

我同你嘅處境好相似,細女啱啱上小學,讀書能力麻麻,加上我嘅工作壓力又大,放工返去最多半小時睇功課,個女就要上床瞓。睇得晒啲功課已經算好,唔好講有默書同測驗考試,溫書都只可以靠星期六日。但係我放工仲要繼續擔心工作,因為係sales,所以要擔心生意額⋯⋯有時候工作同家庭嘅擔憂,令我好想辭職。但係一諗到每個月嘅使費,又打消個念頭。每日重複內心掙扎,個人心情越嚟越差。加上而家經濟唔好,再搵另一個行業嘅工作好難,諗嚟諗去,又覺得唔可以貿貿然辭職⋯⋯我老公都係同我搵差唔多,如果靠佢要供樓加養小朋友應該好難,小朋友唔可以去旅行同唔可以學嘢。諗到依度,就好抑鬱。

複式洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

我諗好多人同我哋一樣處境,在職媽媽經常會遇到嘅煩惱。加上而家經濟差,好似有一份穩定嘅工作係非常難。工作壓力同勞氣教小朋友夾擊,就更加辛苦。所以好多人選擇移民,寧願喺嗰邊做勞動啲嘅工作,但唔使日日睇小朋友功課。不過,諗深一層,應該係工作影響我哋好大,如果份工作冇咁大壓力,就算要趕返屋企睇功課,其實個心情都唔係好差。

複式洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

明天小測,返到屋企7:45,睇功課加溫書。9:30即刻叫佢上床瞓,我連飯都未食……

複式洋房

回覆 duckduckbb31 的帖子

支持呀!如果你份工出面唔難搵,唞幾個月先再返工,心情都會好啲

複式洋房

回覆 Jenny1219 的帖子

恭喜你!勇敢踏出第一步,我相信呢個決定對成個家庭都好。有時我覺得,睇住啲媽媽可以接仔女放學,同佢哋一齊做功課溫習,仲可以同小朋友去公園玩,好羨慕。我返到屋企已經好攰,如果見到佢哋冇做功課或者曳,直程雙眼冒火,搞到家嘈屋閉,EQ 急降。其實呢啲負面情緒唔應該帶返屋企,但係好難做到,我知道會影響到佢哋,但係我又控制唔到,所以好無奈。

希望你辭咗職之後,個人會開心啲,同仔女的關係又會好啲!

複式洋房

回覆 noodle_noodle 的帖子

樓主咪話買咗樓,要供樓。其實攞咗筆錢去買樓,冇乜儲蓄真係唔出奇。不過你做三份工真係好令人敬佩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊