自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

更年期啲M開始唔准,但如果有得嚟就山洪暴發,黎緊要去旅行,有冇過來人試過經期唔准睇醫生食延經藥都可以控制佢唔嚟? 以前經期准食完係可以暫時唔嚟,如果未必控制到我就唔嘥時間金錢睇醫生。或者有冇人試過睇中醫/ 西醫可以早啲嚟?

另外又想問吓更年期嘅你地,如果去旅行會有什麼準備?除左帶大量M巾仲可以點?

侯爵府

bmuimami 發表於 24-1-30 14:02
我冇理,都真係遇過旅行途中來m山洪暴發,唯有改行程,hea啲(近十年開始都係自由行,乜都可以即時改)
我會 ...

係怕係飛機去廁所唔方便嘅時候先嚟山洪暴發,我諗或者衛生巾再加M褲仔咁著,希望佢唔會漏,不過到時個人下身就好似好臃腫

侯爵府

rose-mag 發表於 24-1-30 14:23
唔準好難預喎,我以前有兩次旅行都係試過浸完溫泉第二日就嚟(早咗),好彩兩次都係已經行程最後一日,不過 ...

你浸完溫泉提早嚟可能因為行程氣活血嘅關係,等我試吓呢幾日浸下腳睇下會唔會有得嚟

侯爵府

jt040 發表於 24-1-30 17:37
搭飛機最多都係幾個鐘啫,淨係去日本韓國呢d冇問題,比較落後又污糟既國家就自己考慮下
...

今次就係要坐長途機,所以先咁苦惱最怕坐得耐,一起身嗰下湧出來

侯爵府

m8899 發表於 24-1-30 19:37
著條m褲, 另外帶定盒棉條, 因為夠細盒, 以前量多我會兩樣一齊用

未用過棉條,唔識用

侯爵府

tyc128 發表於 24-1-30 21:49
你有冇貧血?我都有你的情况,醫生開左止血藥比我食,情况有很大改善

有比止血藥,量多日子用仍然多,就算食左止血藥,用25cm 普通巾,至多頂到2小時。到第四第五日應該小嘅時候,佢就會流番D凝固咗嘅血塊出黎

侯爵府

0ooxoo0 發表於 24-1-30 22:24
周圍都有M巾買,點解會選擇「帶」大量去嘅?

自己用開嗰啲牌子,會fit D,冇咁易敏感

侯爵府

fishballbaby 發表於 24-1-31 07:10
睇你的描述似血崩喎!你有冇貧血?有沒有睇婦科做檢查?小心身體呀!

謝謝你,有小小貧血,有定期check住

侯爵府

tyc128 發表於 24-2-1 00:56
我食250mg就唔夠,要食500mg先得

我都係要食500mg, 一日食3至4次。

侯爵府

mmya 發表於 24-2-1 16:51
快更年期都仲咁大量?

因為有肌瘤

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊