自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

講起就記得啦,,,
細個冬天講嘢會噴煙, 好似好耐無試過。

男爵府

2024年龍年勳章

大家嘅回憶都係大地牌校褸又重又硬又唔保暖

子爵府

回覆樓主:

水喉水勁凍, 直情唔想洗手洗面。

今年最凍嗰幾日都冇呢個情況。

伯爵府

回覆樓主:

仲有著羊毛底衫, 羊毛襪/襪褲

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Ononluk 發表於 24-2-1 12:47
我細個住嘅公屋無煤氣用儲水式熱水爐,仲要得20L ,我仲要住大西北做開荒牛,屋企向北。
諗返都唔唔知我童 ...

我依家都用緊儲水式熱水爐,屋企都係向西北

同你40年前冇變過

男爵府

回覆 Yeung456 的帖子

上個月底寒潮都試過霧氣,今年冬天都好凍
風繼續吹,不忍遠離...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

banbanmm 發表於 24-2-1 12:20
校褸又重又唔暖,但係低過十二三度可以著棉納。

但都係要著裙,低過十度先可以著運動褲

最衫係10-11度既日子

珍珠宮

Yeung456 發表於 24-2-1 09:45
好多人要帶手套 , 講野時會噴霧氣 , 試過著 7 件衫 , 在家要著兩條褲 + 襪

我記得,當時剛搬入屯門,落街買嘢要著兩條褲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

taiming 發表於 24-2-1 12:14
記得小時候會噴煙,而家好耐未試過

係囉,而家噴唔出
乾凍濕凍都噴唔出

珍珠宮

好多人要帶手套 , 講野時會噴霧氣 , 試過著 7 件衫 , 在家要著兩條褲 + 襪

以前冬天朝早起身反學記得好凍好凍,條裙入面着條摺起睡褲,一路上堂一路震

子爵府

即時諗起細個成日病,鼻水長流,没有厚外套,總之將有嘅衫著晒上身

珍珠宮

我記得小學嗰陣,試過凍到對手僵硬,用唔到刷子膠

男爵府

回覆樓主:

冇記錯的話,細個試過2,3度,我記得仲係新年,仲將我包到成隻粽咁

大宅

Ononluk 發表於 24-2-1 12:47
我細個住嘅公屋無煤氣用儲水式熱水爐,仲要得20L ,我仲要住大西北做開荒牛,屋企向北。
諗返都唔唔知我童 ...

我細個時住唐樓, 一直都係煲水沖涼洗頭, 好似成7,8歲先有儲水式熱水爐
同樓上jm一樣, 好凍嘅日子真係淨係開盤水洗面腳咋

珍珠宮

pomanlife 發表於 24-2-1 13:21
我依家都用緊儲水式熱水爐,屋企都係向西北

無媒氣? 加無得加電壓轉即熱呀?

彩鑽殿

Ononluk 發表於 24-2-1 15:27
無媒氣? 加無得加電壓轉即熱呀?

冇整煤氣呀

電即熱都唔知得唔得,個爐係原本個業主既

伯爵府

牛年勳章

taiming 發表於 24-2-1 12:14
記得小時候會噴煙,而家好耐未試過

係喎!點解呢?因為未夠凍?!

子爵府

Sumsumsum123 發表於 24-2-1 12:24
其實天文台可以睇返40年前既天氣溫度
我睇返40年前既1月,都係10零度咁上下

得你清醒。 如果40年前係凍過而家好多。 就唔會喺2016年 1月嗰次 香港得一度, 話係有史以嚟最凍㗎啦。 點解啲人覺得而家冇以前咁凍。 因為而家保暖嘅嘢多咗, 以前冬天都要搭熱九巴, 開曬窗, 而家嗰啲冷氣吧你冬天上去, 隨時焗到你暈。 仲有以前好多 都仲要用凍水洗面刷牙。 而家基本上都駁咗 煤氣
attach0/tmp/php4fNJNG

子爵府

回覆樓主:

咪同而家差唔多。 如果40年前係凍過而家好多。 就唔會喺2016年 1月嗰次 香港得一度, 話係有史以嚟最凍㗎啦。 點解啲人覺得而家冇以前咁凍。 因為而家保暖嘅嘢多咗, 以前冬天都要搭熱九巴, 開曬窗, 而家嗰啲冷氣吧你冬天上去, 隨時焗到你暈。 仲有以前要凍水洗面刷牙。 而家好多洗手盆都駁埋熱水。 天氣其實就冇乜分別。 只不過是抵寒冷嘅設施進步咗
attach0/tmp/phpFeTbsG

大宅

SaraSin 發表於 24-2-1 12:12
返學仲要著件又重又硬但唔暖的絨校褸

我廿幾年前讀小學,冇校褸著
有同學問我做咩唔著校褸...
我話冇校褸

去到中學,同妹妹共用同一件校褸,有時佢著,有時我著

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊