自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

果陣細個噴氣仲扮食煙

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

果時係好凍, 好似有著成6件衫, 其中一件必定係啡色羊毛底衫, 天氣凍都要著校裙返學

水晶宮

叮妹 發表於 24-2-1 12:13
我著住大地牌校褸訓,硬掘掘

me 2

侯爵府

2024年龍年勳章

我記得小時侯的冬天是超級凍, 凍到講說話有霧氣出

水晶宮

Yeung456 發表於 24-2-1 09:45
好多人要帶手套 , 講野時會噴霧氣 , 試過著 7 件衫 , 在家要著兩條褲 + 襪

細個最中意呵啲氣出嚟

男爵府

登陸火星 發表於 24-2-1 16:29
我記得小時侯的冬天是超級凍, 凍到講說話有霧氣出

講野有霧氣, 超凍。點解而家5度都唔會咁? 唔夠凍?

男爵府

taiming 發表於 24-2-1 12:14
記得小時候會噴煙,而家好耐未試過

係,有試過!依家已經唔記得有幾耐無試過,同埋以前凍天點會咁潮濕

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nicholasmom 發表於 24-2-1 11:32
今年話凍話凍,都未試過會噴煙!

你嗰度禁好嘅!最凍嗰幾日,我喺屋企都噴煙

侯爵府

唔使四十年前,十年前的冬天已同現在冬天不同

冬天愈來愈短

男爵府

著住屈唔到手又硬又唔暖既大地牌考試,每寫幾隻字都要呵暖揸筆隻手,否則真係凍到寫唔到字

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

40年前
如果屋企唔係富貴,仲係煲水沖涼嘅年代,靠一個盤咁多水,邊夠
有無人記得咩係蘿蔔仔?以前一對人字拖走天涯,無而家咁講究啦
又無羽絨保暖衣嗰d, 想當年heattech 推出市場,幾震撼呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

唔關我事~ 發表於 24-2-1 16:02
我廿幾年前讀小學,冇校褸著
有同學問我做咩唔著校褸...
我話冇校褸

記得以學周會無論熱定凍都要著件校褸,如果唔係又比訓導擇名,可以兩人share 一件

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

童年回憶返黎了

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 24-2-1 18:12
40年前
有無人記得咩係蘿蔔仔?以前一對人字 ...

記得蘿蔔仔呀,其實係凍瘡,我都生過

男爵府

睛靈勳章

Charlotte_mom 發表於 24-2-1 18:12
40年前

我知呀!蘿白仔

男爵府

40年前

係,記得細個凍到有蘿白仔。
大咗,當年我放工走去銅鑼灣排長龍買super warm俾我媽

大宅

a-j 發表於 24-2-1 16:21
果時係好凍, 好似有著成6件衫, 其中一件必定係啡色羊毛底衫, 天氣凍都要著校裙返學 ...

仲要操場上早會夾硬食風

男爵府

Yeung456 發表於 24-2-1 09:45
好多人要帶手套 , 講野時會噴霧氣 , 試過著 7 件衫 , 在家要著兩條褲 + 襪

係喎,話時話香港就算凍,都好耐未試過講野會出煙

大宅

pomanlife 發表於 24-2-1 18:14
記得以學周會無論熱定凍都要著件校褸,如果唔係又比訓導擇名,可以兩人share 一件
...

唔會間間學校既校規一樣

大宅

我都記得細個好涷,會唔沖涼,更加幾日唔洗頭。中學嘅時候都好涷但係冇人著校褸因為唔襯套校服,超級涷就著綿衲。依家成日覺得氣溫冇以前咁低,但身子弱了,成日覺得涷。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊