自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

原本做緊個職位因為公司re-structure而會無左,HR安排左另一部門既職位比我面試,如果面試完隔離部門接受請我,但我覺得自己唔適合個位(本身做開後勤,新職位係要見客),
咁既情況下我仲可唔可以拎到我應得既遣散費?

謝謝各位。

別墅

回覆樓主:

另外想問,
2023年既bonus係2024年3月出
如果我2月份被遣散左,2023年既bonus係咪唔會出返比我?

子爵府

2024年龍年勳章

yy2022 發表於 24-2-1 09:55
原本做緊個職位因為公司re-structure而會無左,HR安排左另一部門既職位比我面試,如果面試完隔離部門接受請 ...

你現在只不過係cut咗個職位,又唔係公司執笠或者公司成個部門吾要而主動遣散員工先有遣散費,只不過係調職咋嘛,啱做咪叫做囉,吾啱做多數公司會嘗試再安排你另外其他崗位,不過都冇意思啦,即係代表你工作能力問題,大多數都會主動辭職㗎啦.

子爵府

2024年龍年勳章

yy2022 發表於 24-2-1 10:01
另外想問,
如果我2月份被遣散左,2023年既bonus係咪唔會出返比我?

你現在唔係公司執笠或者公司cut部門主動遣散員工啊,只不過係調職㗎,係冇遣散費㗎

子爵府

2024年龍年勳章

yy2022 發表於 24-2-1 10:01
另外想問,

花紅的意思係有分酌情性花紅同合約定名嘅花紅,例如雙糧,如果你嗰份花紅係酌情性,公司可以唔俾你㗎

子爵府

2024年龍年勳章

即係舉例如果公司想cut部門而主動開出優越嘅條件遣散員工,俗稱肥雞餐,但如果公司冇開條件,只不過係cut部門而調職咁係冇遣散費㗎,即係再簡單一個例子以前做經理但現在公司話唔需要經理依個位而家俾公司調去做主任,但覺得唔適合,咁有冇遣散費啊?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

留意裁員定義第三點
減位唔請返已經係裁員

至於bonus, 有白紙黑字通知俾幾多嗎? 如有就要俾。無就難攪(佢話今年無,都吹佢唔漲)
attach1/tmp/phpTHwkEx
attach2/tmp/phpZczhOj

別墅

yan12345678 發表於 24-2-1 10:15
即係舉例如果公司想cut部門而主動開出優越嘅條件遣散員工,俗稱肥雞餐,但如果公司冇開條件,只不過係cut部 ...

係成個team cut呀,見大家都係被安排調去其他team/其他部門

明白,咁新職位唔適合只可以自己走,
即遣散費或長期服務金都無 (做左5年以上)

子爵府

2024年龍年勳章

yy2022 發表於 24-2-1 10:21
係成個team cut呀,見大家都係被安排調去其他team/其他部門

因為你而家唔係裁員啊,係cut部門啊,另外提提你,如果你個職位唔適合你,公司都唔會炒你,佢一定會安排個位俾你,打雜又好掃地又好,目的只有一個就係想你自動辭職

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yy2022 發表於 24-2-1 09:55
原本做緊個職位因為公司re-structure而會無左,HR安排左另一部門既職位比我面試,如果面試完隔離部門接受請 ...

其實你呢個case應該係調職啊~~好多公司員工都會調識, 唔算裁員啊~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

yan12345678 發表於 24-2-1 10:07
你現在只不過係cut咗個職位,又唔係公司執笠或者公司成個部門吾要而主動遣散員工先有遣散費,只不過係調職 ...

CUT咗個職位, 已符合遣散定義.

子爵府

2024年龍年勳章

newcomer550 發表於 24-2-1 10:35
CUT咗個職位, 已符合遣散定義.

佢依個只不過係cut咗職位,而安排另一個新職位俾樓主,都唔屬於遣散,如果係cut咗職位之後公司冇辦法作安排職位比樓主,咁先屬於遣散,但有邊間公司會咁蠢呀?如果佢知道cut咗職位後冇辦法再安排其他職位比樓主已要比遣散費,根本就未cut之前已經炒咗樓主啦,所以樓主只屬於調職,調職唔適合就係個人問題,目的就想佢自動辭職咋嘛

別墅

公司有另外安排職位比你,應該無遣散意途,若你任職不少於5年,主動離職會無長期服務金,而取消強積金對沖2025年5月1日實施

詳細可參閱勞工處
在終止僱傭合約的時候,如符合下列所有條件,僱員便合資格領取遣散費:

僱員按連續性合約受僱不少於24個月

因以下其中一種情況而終止僱傭合約:
1. 僱主因裁員而解僱僱員或提早終止定期合約

2. 定期合約屆滿後僱員因僱主裁員而不獲續約

3. 僱員遭停工(有規範)

至於bonus
Employment Contract有無提及相關/週期性享有/出咗bonus要任職多久等條款?
bonus唔同雙糧,可以業績唔好等因素無得出,雙糧或bonus未出前最好唔好主動辭職,袋袋平安先

如果另一部門請你,你又未揾到其他工或打算,不如試吓,拎哂錢又真係唔啱做就走

子爵府

2024年龍年勳章

yy2022 發表於 24-2-1 10:21

長期服務金點會冇呢?你強積金就係你長期服務金囉,因為都會對沖嘅

別墅

KarsonReggie 發表於 24-2-1 10:48
公司有另外安排職位比你,應該無遣散意途,若你任職不少於5年,主動離職會無長期服務金,而取消強積金對沖2 ...

Thank you

岩岩搵返啲文件睇,payout date前離職都無bonus,咁我可能捱埋個3月先,thanks。

別墅

回覆樓主:

謝謝各位解答❤️

別墅

加油,希望你做做吓啱做或者有份好工等緊你,出嚟做野我學識做人凡事唔好咁上心,打到嚟先算,無咁大壓力

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

暫時仲可以對沖強積金
唔洗諗長期服務金同遣散費
留到出bonus先走啦

子爵府

2024年龍年勳章

KarsonReggie 發表於 24-2-1 11:05
加油,希望你做做吓啱做或者有份好工等緊你,出嚟做野我學識做人凡事唔好咁上心,打到嚟先算,無咁大壓力 ...

認同呀,我嘅職場金句;多做多錯,少做少錯,唔做就唔會有錯

子爵府

2024年龍年勳章

sasa0208 發表於 24-2-1 12:01
暫時仲可以對沖強積金
唔洗諗長期服務金同遣散費
留到出bonus先走啦

唔使暫時,因為冇追溯期,就算到咗2025年5月1號前都要對沖,只有2025年5月1號之後嗰啲先唔需要對沖

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊