自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 24-2-1 19:50
減肥就不要食甜品

爆谷係油炸, 不健康

喔,好的,你都猜到我係減緊肥了

男爵府

你搵唔到一個強烈的理由,係戒唔到零食的。 食得甜野一定會上癮,這是生理本能。 美資公司好似雀巢同麥記就最清楚,由味覺到嗅覺以至視覺,點樣令人不知不覺上癮。 唔信你番意下,經過麥記門口你一索到個陣味,當堂想衝入去。

珍珠宮

raylife 發表於 24-2-1 19:54
你搵唔到一個強烈的理由,係戒唔到零食的。 食得甜野一定會上癮,這是生理本能。 美資公司好似雀巢同麥記 ...

理由就係超重需要減肥,同我驗血報告壞膽固醇輕微超標

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-1 19:55

你去google下 高及低膽固醇食物同食材

麥皮可降膽固醇,但 要用脫脂奶

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-1 15:19
想長遠戎壞習慣,用健康零食替代

大家有經驗分享嗎?自製或購買都可以啊,給小朋友吃的都可以啊,先謝謝大 ...

我比乾果同果仁亞仔帶返學做零食,現在好多好易買,士多啤梨乾,萍果乾,香蕉乾,紅莓乾等,加d果仁。 大人可以用新鮮仲健康,三餐食得夠,唔會成日口痕,餓先會成日想食野。

男爵府

個理由夠強烈,你即時就戒到。 問題係你唔夠重視,係戒唔到的。 我以前好多習慣積左十幾廿年,都係一日之內可能因為朋友的一句說話,就戒左。 以你個情況,我會告訴你,零食食落去最後都係變左屎之嘛,你知唔知成肚屎。 越食越多。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 24-2-1 19:59
你去google下 高及低膽固醇食物同食材

麥皮可降膽固醇,但 要用脫脂奶

麥皮我有買了,脫脂奶都有

珍珠宮

0q.cathy 發表於 24-2-1 20:00
我比乾果同果仁亞仔帶返學做零食,現在好多好易買,士多啤梨乾,萍果乾,香蕉乾,紅莓乾等,加d果仁。 大 ...

好 甘我要狠心d轉曬d零食

珍珠宮

0q.cathy 發表於 24-2-1 20:00
我比乾果同果仁亞仔帶返學做零食,現在好多好易買,士多啤梨乾,萍果乾,香蕉乾,紅莓乾等,加d果仁。 大 ...

甘過年聖誕甘,會唔會都比小朋友接觸糖同朱古力?

珍珠宮

raylife 發表於 24-2-1 20:02
個理由夠強烈,你即時就戒到。 問題係你唔夠重視,係戒唔到的。 我以前好多習慣積左十幾廿年,都係一日 ...

我就係唔夠強烈。知道應該要戎都有8年了,都係未戎到,點知一問,原來好多人唔會食垃圾食物的

男爵府

PIGPIG朱 發表於 24-2-1 20:06
我就係唔夠強烈。知道應該要戎都有8年了,都係未戎到,點知一問,原來好多人唔會食垃圾食物的
...
我老師以前講, d 狗食舊骨頭,妹下妹下好似好好味,其實食緊自己 d 口水。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

提子乾,紅莓乾

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-1 20:06
...

8年都戒唔到一定戒唔成 要對自己狠心啲 首先戒買,冇買自然冇得食,我間唔中會買一點零食,例如薯片,只買最細包,只買一包。而家家中零食只有原味果仁,水果,低GI 餅乾,家中冇任何汽水飲料,冲咖啡只加奶不加糖。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

raylife 發表於 24-2-1 20:10
我老師以前講, d 狗食舊骨頭,妹下妹下好似好好味,其實食緊自己 d 口水。
...

甘架咩

珍珠宮

apelok 發表於 24-2-1 20:11
提子乾,紅莓乾

呢d有買了,都係食幾粒,因為都幾甜

珍珠宮

andyman 發表於 24-2-1 20:22
8年都戒唔到一定戒唔成 要對自己狠心啲 首先戒買,冇買自然冇得食,我間唔中會買一點 ...

我有試過,我一唔買c6就話無曬啦要買,甘我唔食,又見住佢食忍唔到
一係唔比佢食

伯爵府

防中風心肌梗塞食物 醫生營養師嚴選12種

為了預防心血管疾病,日本媒體《介護》邀請10位專科醫生(包括內科、呼吸內科、全科)、註冊營養師、醫學博士及教授等專家,選出有效預防腦中風、心肌梗塞的食物。結果,有12種食物得分最高,排名如下:

第12名:薑

含有薑酚和薑烯酚,有降血壓血脂、改善血液流動、預防動脈硬化、預防中風和心肌梗塞的作用。

第11名:蘑菇

鮮味明顯,烹飪時可減少對調味料和鹽的需求。近年有研究指出,蘑菇含豐富生物活性化合物,有助放鬆血管,降低血壓。

第10名:大豆

豆類含豐富植物蛋白、膳食纖維和鈣質。植物蛋白有助於增加血管彈性,異黃酮能減少血管收縮,降低壞膽固醇和三酸甘油酯。

第9名: 堅果

含豐富優質油脂和維他命E,有助降低患心臟病風險,抑制心血管疾病;降低罹患二型糖尿病的風險。但堅果熱量較高,建議每天攝取量為30克。

第8名:牛油果

含豐富優質油脂的Omega-9脂肪酸,有助降低壞膽固醇,維持心臟健康;並含豐富鉀質,有助排出體內過多的鈉質。

第7名:三文魚

含豐富Omega-3脂肪酸,有預防動脈硬化、降低血壓和壞膽固醇水平的功效。其中蝦紅素有抗炎和抗氧化作用,有助預防動脈粥樣硬化。

第6名:竹筴魚

含豐富EPA,能夠使血液不易凝結。
含豐富維他命B2,有助預防中風、心肌梗塞等心血管疾病。

第5名:香蕉

含豐富鉀、鎂和膳食纖維,有助預防高血壓和動脈硬化。

第4名:橄欖油

有研究證實,橄欖油可降低動脈粥狀硬化引起的心血管疾病風險。
橄欖油含有omega-9 脂肪酸,有助降低血壓;且含豐富酚類化合物,可降低患心血管疾病的風險。

第3名:藍魚/青背魚

含豐富不飽和脂肪酸DHA和EPA,有助改善血液流動,防止血栓形成。此外,DHA還具有降低血液膽固醇和甘油三酯的效果。
青背魚例子:鯖魚、沙甸魚。

第2名:香菇(冬菇為其中一種)

香菇成分香菇嘌呤有助降低壞膽固醇水平、控制血壓。
含豐富膳食纖維,有助抑制攝取脂質、碳水化合物,包括膽固醇。
含豐富鉀,有助排出多餘鈉質,從而降低血壓。

第1名:納豆

納豆黏性成分納豆激酶,有溶解血栓,防止血管堵塞。納豆亦含豐富抗氧化成分異黃酮,能夠維持心臟健康。
腸道環境惡化是動脈硬化的風險因素之一,納豆為發酵食品,有助調節腸道環境。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PIGPIG朱 發表於 24-2-1 20:25
我有試過,我一唔買c6就話無曬啦要買,甘我唔食,又見住佢食忍唔到
一係唔比佢食
...

好彩我C6都甚少吃零食,買飯送的可樂可以放在雪柜幾個月都未飲
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

elbar 發表於 24-2-1 20:26
防中風心肌梗塞食物 醫生營養師嚴選12種

為了預防心血管疾病,日本媒體《介護》邀請10位專科醫生(包括內 ...

第6名無食,其他都有食,其實我正餐食得好好,係會食零食甘解

珍珠宮

andyman 發表於 24-2-1 20:27
好彩我C6都甚少吃零食,買飯送的可樂可以放在雪柜幾個月都未飲

我都要絕d唔買先得

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊