自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果22億用系醫療同教育我舉手贊成,政府真系要檢討下綜緩政策
attach0/tmp/php9disKT

瑪瑙宮

pistachiot8 發表於 24-2-2 09:12
如果22億用系醫療同教育我舉手贊成,政府真系要檢討下綜緩政策

3.3下午茶吗?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pistachiot8 發表於 24-2-2 09:12

訪問個68歲女子!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

班綜緩真係貪得無厭 你地就加 3.3% 出面炒緊人同減人工呀

girlbear    發表於 24-2-2 17:50
SiuBBee    發表於 24-2-2 13:07

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

可以叫攞综援果班出來幫手做垃圾分類/環保工作嗎

SiuBBee    發表於 24-2-2 13:07

水晶宮

回覆 esmehouse 的帖子

x2。

子爵府

我覺得政府應該將啲錢放落,安老院舍、智障人士院舍同精神健康需要支援人仕到。

大宅

esmehouse 發表於 24-2-2 09:38
班綜緩真係貪得無厭 你地就加 3.3% 出面炒緊人同減人工呀 ...

C6今年都無人工加

男爵府

離曬譜呀,!班綜援人士只會貪得無厭呀!出面市道唔好人工冇得加, 佢哋有得加3.3應該感恩啦下話。香港而家養懶人嘅!

珍珠宮

TingTing 發表於 24-2-2 09:40

其實可以,我都聽過有其他國家係,要D話失業或其他原因攞綜援嘅人,做社會服務,始終有手有腳,都係資源ar~

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

呢個提意非常好

大宅

回覆樓主:

睇到好鬼火滾

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ARS_fans 發表於 24-2-2 09:42
C6今年都無人工加
打工係保得住份工已經感恩,依班咁嘅大食懶有公屋住、大把津貼,有人影住就賣慘,冇人影住就北上或去下午茶
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

綜援人思維

大宅

小飛亞 發表於 24-2-2 09:41
我覺得政府應該將啲錢放落,安老院舍、智障人士院舍同精神健康需要支援人仕到。
...

冇錯

大宅

2024年龍年勳章

小飛亞 發表於 24-2-2 09:41
...

安老院舍, 智障人士院舍真係嚴重不足! 所以造成照顧者好大壓力! 當年我媽因為跌倒做手術後行動不便; 幫佢申請政府安老院; 當時佢已經差唔多90歲, 竟然話佢唔適合入住安老院; 拒絕佢嘅申請; 後來因為中風導致要臥床, 我再次申請政府安老院; 得到嘅回覆係長期臥床床位太少最少要等十年八年!

大宅

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 24-2-2 09:50
打工係保得住份工已經感恩,依班咁嘅大食懶有公屋住、大把津貼,有人影住就賣慘,冇人影住就北上或去下午茶 ...

公共屋苑嘅茶餐廳逢下午茶都爆棚!佢哋除咗有綜援金外仲有好多餐飲津貼, 街市買豬肉都有豬肉券!咁好福利,點會返工

侯爵府

取消綜援啦

男爵府

畀面勳章

好提議,垃圾稅執行時需要人手

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

食老綜, 仲好思意話少!
政府應CUT左佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊