自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

象牙宮

【恒生11】李麗珊16年前稱「養1個仔女要400萬」2024年養一個長者要幾錢?養育兒 400万, 育老 200万?

基本在65歲退休後需要準備540萬以上,才能有滿足住養老院花費和未來醫療費用等需求,如果需要長期住在護理之家或老人長期照顧中心,可能需要更高的費用準備額,以上計算模式可以依照自己狀況與收入,來計算目前的自己準備是否合宜

長者無法退休 60-65岁續工作? 雇主要不要雇用係問題? 30年后,谁来养你?

如果是有自己的房子,并且没有负债的情况下,是够一个常人正常开销的。"最基本"的生活开销。
维持一个人的最低生活费
政府支援 助長者居家安老。

「養1個長者要多少200萬」?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

老吾老以及人之老 江山是老者們打下來的
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

子爵府

回覆樓主:

其實好睇個老人家點過生活,我老爺生前獨居住公屋,長期水電唔洗交,早餐飲中茶,午晚餐自己煮,估計一個月唔洗5仟都得,後來要住安老院,未買到政府位,大約萬2一個月,買到位後每月大約要俾4仟幾。
有朋友媽媽自住供完私樓,要請工人照顧,日日要帶埋工人飲茶,食要好,講明有病要住私家醫院,幾個仔女夾埋俾15000零用,呢個case可能要預200萬先夠。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

邊有咁多 $540 萬,有嘅就唔會咁多長者自殺啦 況且係唔係真係可以做到 65 歲都唔俾人炒又係另一個問題

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

住政府院舍連雜費約$5000一個月.. 扣左老人金, 每月$3500.. 未入院舍前有工人, 每月要比$7000 (人工加佢食用)..

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

正常唔會用好多錢,最怕有病要長期睇醫生或者有大病先要用好多錢。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

fitceo 發表於 24-2-2 12:31
其實好睇個老人家點過生活,我老爺生前獨居住公屋,長期水電唔洗交,早餐飲中茶,午晚餐自己煮,估計一個月 ...

你形容得好好,
講晒我所睇到嘅嘢,

珍珠宮

養老人家一定貴過養小朋友,仲糸貴好多

Adrio77    發表於 24-2-2 15:13

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我自從半夜三更去私院排門診所見所聞後,我打消退休念頭,如果冇人請執紙皮都去。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

個topic好sad

Adrio77    發表於 24-2-2 15:13

男爵府

回覆樓主:

香港人工高,福利又好,唔怕。
呢個谷某D人話嘅

大宅

回覆樓主:

長者開支一定大的,身體機能樣樣都衰退緊,老人家都想生活,而唔係生存。話老人家退休後唔使點用錢,唔係呱!想用都無得用啫。

珍珠宮

ayako 發表於 24-2-2 14:40
個topic好sad
Sad but true
養4大,等於養8個小朋友。
無4大,真系慳好多錢,同壓力少好多

象牙宮

回覆樓主:

天文數字啦,無預算!點知有咩病痛要藥費,等間又話要補品,又要營養品,甚至乎仲要尿片錢!養個b用尿片4年,養個老人家用尿片可能14年甚至更耐

大宅

無話可說 發表於 24-2-2 16:23
天文數字啦,無預算!點知有咩病痛要藥費,等間又話要補品,又要營養品,甚至乎仲要尿片錢!養個b用尿片4年 ...

同意。

象牙宮

2313 發表於 24-2-2 16:22
長者開支一定大的,身體機能樣樣都衰退緊,老人家都想生活,而唔係生存。話老人家退休後唔使點用錢,唔係呱 ...

每個老人唔同,有d生活可以好簡單,食量又細唔揀擇,咪幾千蚊夠用!有d日日去酒樓嘆茶,又話要娛樂打牌唱歌,夜晚果餐都話唔煮要出街食,比20000個月都唔夠用呀!

大宅

無話可說 發表於 24-2-2 16:27
每個老人唔同,有d生活可以好簡單,食量又細唔揀擇,咪幾千蚊夠用!有d日日去酒樓嘆茶,又話要娛樂打牌唱 ...

後者先叫生活啊,將來老了我都想咁樣。

象牙宮

2313 發表於 24-2-2 16:29
後者先叫生活啊,將來老了我都想咁樣。

我又唔想咁,趁而家搵到錢就享受去玩去食,老左靜靜咁過,唔好加重仔女負擔

別墅

遲下香港每五個有兩個六十歲以上
老人服務應該會更加搶得貴
仲未計後生仔移民
好多上一代MPF都剩係識買中港股票
黎緊可能要高位輸六七成黎退休
政府又財赤又大洗 睇怕都唔會幫到啲咩
所以冇五六百萬喺身 真係唔好輕易退休

珍珠宮

volan 發表於 24-2-2 12:11
老吾老以及人之老 江山是老者們打下來的
老人家後生時勤力又有儲蓄習慣,可大大減低後輩既重擔