心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2024年龍年勳章

人到中年,開始見到朋輩離開,各散東西⋯⋯

大宅

chatgpt 發表於 24-2-5 18:49
人到中年,開始見到朋輩離開,各散東西⋯⋯

仲要面對不同的壓力,家庭,親友,事業,小孩成長等等,好累,現在親友們的疏離,家人的不體諒,小朋友的學業,工作中的冷言冷語,加上照顧小朋友起居飲食,真令人很累!身邊的朋友各自有家庭,家家有本難唸的經!縱然我每天笑臉迎人,但內心深處仍壓著千萬斤的壓力!有時候想多見患病親友 多關心。換來是用擾民形容我?我究竟錯在何處?近日身心俱疲 幾時才見光明

大宅

有同感,每天也要面對生活,家庭&工作的壓力,雖然幸好還未有經濟壓力,但內心的危機感告訴我下一個有可能是自己。經常問自己為何要生活得像這樣,不能做自己喜歡的事,不能盡情去享受自己的生活,甚至想食自己想食的東西都不容易。常常要將工作和家庭放於比自己較前的位置,想放一天沒有工作的假期的確很困難,想睡到天光的一覺也不容易,身心已經很疲倦,但也要繼續支持下去,因為工作和家庭不能缺少我的份兒,又可悲又不快樂!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

大家都有唔同情緒要抒發
或者可以喺呢度呻吓
大家各自放負
呢度就係大家嘅垃圾桶

需要放負就入黎
唔想接觸負能量就自己skip

一大堆負能量真係好難搵人講
一來唔想影響人
二來其他人都唔會明白

伯爵府

joey211 發表於 24-2-6 07:37
大家都有唔同情緒要抒發
或者可以喺呢度呻吓
大家各自放負

同人講得多,人哋又覺得我哋煩啦

所以我一唔開心,都係喺呢度講

男爵府

flowerbabe 發表於 24-2-15 06:46
同人講得多,人哋又覺得我哋煩啦

所以我一唔開心,都係喺呢度講

我直頭有抑鬱
所以fb都入咗一d抑鬱症group
同路人互相呻吓,支持吓

伯爵府

joey211 發表於 24-2-15 08:36
我直頭有抑鬱
所以fb都入咗一d抑鬱症group
同路人互相呻吓,支持吓

最緊要有地方可以發洩自己嘅情緒,唔好屈住屈住。
人到中年,真係有無盡咁多嘅壓力,係黎自唔同層面嘅壓力,有時真係好想掉低晒所有嘢離開個環境,俾個腦休息

男爵府

flowerbabe 發表於 24-2-15 11:08
最緊要有地方可以發洩自己嘅情緒,唔好屈住屈住。
人到中年,真係有無盡咁多嘅壓力,係黎自唔同層面嘅壓力 ...

係,有老有嫩
又走唔到
死胡同

伯爵府

king0311 發表於 24-2-5 21:31
有同感,每天也要面對生活,家庭&工作的壓力,雖然幸好還未有經濟壓力,但內心的危機感告訴我下一個有可能 ...

完全有同感
我的心聲

好想休息吓,每一日都好攰
就算放日假,都唔係完全放鬆,或者去個旅行,返嚟香港壓力仲大

瑪瑙宮

過左前半生, 後半生點過, 有錢就話享受下, 又無, 又係日日番工至上.

男爵府

人到中年,很努力,卻過得不如預期,萬般無奈……

男爵府

Nancy20090615 發表於 24-3-6 09:45
過左前半生, 後半生點過, 有錢就話享受下, 又無, 又係日日番工至上.
算啦,無錢用,咪搵啲免費娛樂,上下網、去借書睇下,煲下劇,執下屋,都係一種享受啫,我自己係咁過,我覺好好架喇,起碼有健康、仲有親人陪伴自己、仲有工番吖麻。

男爵府

RoseRosa 發表於 24-3-6 20:29
人到中年,很努力,卻過得不如預期,萬般無奈……
我都有失望、無奈,以為自己努力,有能力去到預期嘅位置,怎知去不到,以為人際可以一直保持咁好,點知差左、有啲無埋添 ~~~~

瑪瑙宮

滿足 發表於 24-3-7 11:38
算啦,無錢用,咪搵啲免費娛樂,上下網、去借書睇下,煲下劇,執下屋,都係一種享受啫,我自己係咁過,我覺 ...

係架, 無工開重大劑.

大宅

是的, 全心全力照顧家庭, 能力範圍內比最好的給小朋友, 但自己想玩想食的都唔捨得, 只有羨慕他人. 更怕有天失去健康, 工作, 等等. 無奈

洋房

滿足 發表於 24-3-7 11:46
我都有失望、無奈,以為自己努力,有能力去到預期嘅位置,怎知去不到,以為人際可以一直保持咁好,點知差左 ...

係喎,以為自己努力可以做D自己想做工作,職場往往不如人意,現在仲冇野做,以為可以保持1 些朋友關係,點知好多野不尤控制,自己仲委屈比人狂攻擊,不還擊背後是我珍惜,換來傷痕累累,過時過節得自己同c6 , 爸媽走左,兄弟姐妹緣薄…其實都好唏噓

男爵府

Nancy20090615 發表於 24-3-8 09:23
係架, 無工開重大劑.
咪係咯,所以平時要慳錢呀

男爵府

kandttjim 發表於 24-3-9 23:35
係喎,以為自己努力可以做D自己想做工作,職場往往不如人意,現在仲冇野做,以為可以保持1 些朋友關係,點 ...
係,我都暫時無工作,父母就走左好耐啦,少左兩個親人,當然傷心,但都要繼續過活啦,同你一樣,受朋友攻擊,我都無還擊,算了吧,相處唔開心,不妨放手咯,起碼內心有一片寧靜呀、自由自在呀,咁節日得C6係冷清嘅,我地有我地快樂、人地有人地熱鬧啫,做人唯有阿Q啲咯 ~~~

伯爵府

滿足 發表於 24-3-17 15:45
係,我都暫時無工作,父母就走左好耐啦,少左兩個親人,當然傷心,但都要繼續過活啦,同你一樣,受朋友攻擊 ...

自己覺得開心就得,嗰啲朋友放棄吧啦,佢哋都唔在乎你,你亦都唔需要在乎佢

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

最緊要找到自己舒適生活空間,無論幾多歲都一樣(Enjoy)

有時一個人都好舒服,行吓做吓運動食吓嘢咁就一天

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊