婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

新婚 因為有左BB又因出血流左 只係簽纸同兩家人食飯。奶奶一年365日只有新年兩日放假, 其他日子唔放假 話草錢比孫 。父母約食飯都冇空要去佢工作酒樓食,簽紙佢請半日假去完事回去上班。
娘家打左十萬金器比我, 但奶奶唔願比禮金,其實我媽都話比幾多都可,奶奶就話佢住公屋冇錢,
最後老爺出兩萬。好彩婚後唔一齊住, 但係我媽就要我地過節要帶禮過去食飯,咁約初一去奶奶屋企食飯,奶奶就話:咩去佢屋企我屋企咪係你屋企... 我係你邊個呀。佢想我叫佢呀媽,最後我都叫左。
無語

水晶宮

你老公呢?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

小心身體,好好坐小月。

大把啃老身抱老馮當自己公主啦,你case唔係同佢住,錢又冇乜都冇現實點講,so佢有味。

你娘家嫁妝豐厚,在夫家要有底氣。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆樓主:

睇咗你篇野兩次,真係睇唔出你奶奶有咩問題喎,勤力返工,慳家,儲錢俾個孫,唔鍾意社交Social,口又話當你係一家人,禮金又唔係冇得收,你又唔係同奶奶住,究竟奶奶係咪有其他事嘢刺激得罪你?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你奶奶咪係你奶奶, 點解會叫媽, 無言

子爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

非常同意,阿媽得一個,我都只會叫老爺奶奶

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

HOPEFORBB 發表於 24-2-6 15:17
回覆 littlefunpig 的帖子

非常同意,阿媽得一個,我都只會叫老爺奶奶

比我就叫唔出

民房

回覆 jojocatjojo 的帖子

其實儲錢比孫係藉口,她心是喜歡工作。由老公細個陣開始就話儲錢比佢讀書, 老公性格不喜歡要佢錢的,一直自己打工比學費, 我們都不要她錢。 結婚過程父母想約她食飯提早兩個月都約唔倒,唔願比禮金等。
可以重來我唔要佢禮金,我們自己出就可。
由有B到冇左過程都係我媽照顧我,
結左婚要叫呀媽,關係都冇建立好。

大宅

TWY5115 發表於 24-2-6 18:57

其實儲錢比孫係藉口,她心是喜歡工作。由老公細個陣開始就話儲錢比佢讀書, 老公 ...

算我直言你奶奶返工嘅錢點樣用關你咩事? 工作狂也是罪?老公唔用奶奶錢交學費又係奶奶嘅錯? 相信呢度大把姊妹都希望自己奶奶有搵錢能力,越少接觸越好。
樓主你係咪太年輕?有冇睇其他姊妹嘅post?
佢哋啲奶奶先係人間極品。 建立關係係雙向,問問自己憑乜嘢要奶奶照顧你?你都唔係真心叫奶奶做阿媽啦, 唔好傻啦,對奶奶有期望係最傻嘅行為。

侯爵府

既然係咁, 叫99 就可以? 為乜叫阿媽? 禮貌上叫聲「99」應該不是太難吧, 保持基本禮貌
至於其實應酬, 留番俾你老公做.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

禮金應該係妳和老公儲錢來比,唔通要6299老人家儲錢幫你們比?妳99勤力工作有咩做錯?唔明妳點解咁不滿,男家唔及女家有錢都係錯咩?要改善關係,妳自己行出第一步,唔係要老人家遷就和照顧妳!

男爵府

TWY5115 發表於 24-2-6 01:42
新婚 因為有左BB又因出血流左 只係簽纸同兩家人食飯。奶奶一年365日只有新年兩日放假, 其他日子唔放假 話草 ...

奶奶肯返工唔使你地比家用养佢真係好

侯爵府

我諗我有少少理解樓主既,但唔太明既係樓主點解會對99期望。
阿99態度已經明顯,而且不同住,難得有距離美呢樣野望好多jm恨都恨唔到。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

新婚 因為有左BB又因出血流左 只係簽纸同兩家人食飯。奶奶一年365日只有新年兩日放假, 其他日子唔放假 話草 ...

妳老公俾禮金咪得囉,點解要老人家俾

大宅

羨慕吾使做節又日日反工的奶奶,吾使煩吾使辛苦!姊妹要珍惜!

伯爵府

靚靚C9 發表於 24-2-8 16:11
妳老公俾禮金咪得囉,點解要老人家俾

係囉,點解一定要6299比。樓主同老公好窮?

yeung_ma    發表於 24-2-12 00:34

珍珠宮

ivycwl 發表於 24-2-10 09:21
係囉,點解一定要6299比。樓主同老公好窮?

係囉,我仔結婚都係佢自己比禮金的,點解要奶奶比?奶奶娶你嗎?
就甘睇,你奶奶唔會煩你,唔要你比錢養,唔使你招呼佢,你應該感恩,仲倒轉不滿佢,做人奶奶真係點都係錯。

珍珠宮

Doracy2009 發表於 24-2-9 19:23
羨慕吾使做節又日日反工的奶奶,吾使煩吾使辛苦!姊妹要珍惜!

我就係你口中唔使規定做節,我咩都會用比利是黎解决,唔使煩,平時我會冇影更加唔會係去煩新抱嘅奶奶 唔知我新抱背後有冇不滿我呢

子爵府

回覆樓主:

樓主你冇事嗎?樓金都要老人家比,你嫁你奶奶嗎?你老公冇本事唔好學人結婚啦,好心你啦,真係不知所謂

yeung_ma    發表於 24-2-12 00:36

子爵府

TWY5115 發表於 24-2-6 18:57

其實儲錢比孫係藉口,她心是喜歡工作。由老公細個陣開始就話儲錢比佢讀書, 老公 ...

死喇,我都係工作狂,我99都停工一年同我湊大仔,二仔同細仔佢就話要返工唔幫手湊,我將來都係咁,工作狂直頭唔會幫佢地任何一個湊,第時果3個新抱會唔會又係咁嫌棄我掛住做野,得罪我d新抱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊