自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

佢講嘅嘢完全代表香港人嘅心聲

**開呢個題目嘅目的唔係要唱衰香港,相反身為香港人,強烈希望香港飲食業認真改善,要做得比深圳更出色,先至可以留住顧客**
attach0/tmp/php0PrUoR
attach1/tmp/phpbomnbO
attach2/tmp/phpmOP2XK
attach3/tmp/phpFsUUKH
attach4/tmp/phpcIiZxE
attach5/tmp/phpF5l9kB
attach6/tmp/phpc8cp8x
attach7/tmp/phph7iTVu

公爵府

講真,我個人真係未遇到過態度唔好,前日去蛇王協,大前日譚仔。再前去美心皇宮。未計平時茶餐廳,真係未遇到過西面

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

baby668 發表於 24-2-6 11:43

咁後生就發埋d誓
將來唔好後悔

子爵府

加菲貓3 發表於 24-2-6 11:52
講真,我個人真係未遇到過態度唔好,前日去蛇王協,大前日譚仔。再前去美心皇宮。未計平時茶餐廳,真係未遇 ...

可能我真係好好彩,去親嘅服務態度都係差,新城市廣場紅x 茶餐廳,排二十幾分鐘先入到去,然後落單嗰陣,阿姐會黑面呢啲都算,你問佢嘢佢仲要串你話冇喎

另一間太x 一家三口入去幫襯,塊面黑個鑊窿嘅阿姐,話唔可以坐卡位,一定要同人搭枱,上菜個飯可以凍,叫佢換個把口就不停咀咒

美x集團酒樓更加犀利,下午茶時段枱都未執,就叫我先落單即刻埋單,我話未食嘢喎,阿姐塊面仲黑個包公,我收銀要買餸

另一次就係美x集團另一個中菜館,小食問佢除咗花生之外,仲有乜嘢,佢好似殺咗佢老豆,然後話冇其他選擇,跟住就一路離開一路鬧話,啲客真係麻x煩

自問對侍應從來無發脾氣兼且有禮,每次卻換來都係惡言相向

複式洋房

er....可能我好彩,我又好少會入左間態度差既餐廳

珍珠宮

極少遇到態度衰的餐廳

子爵府

baby668 發表於 24-2-6 11:58
可能我真係好好彩,去親嘅服務態度都係差,新城市廣場紅x 茶餐廳,排二十幾分鐘先入到去,然後落單嗰陣,阿姐會 ...

美心集團我就真係未試過態度差。反而是啲人氣檔就通常差,因為唔憂做,所以都甚少去

子爵府

D..D 發表於 24-2-6 11:54
咁後生就發埋d誓
將來唔好後悔

所以香港餐廳強迫香港人北上,我係百份百認同

當然唔係冇好服務嘅餐廳但真係唔多去咁多間,只有一間outbaxc,服務係保持到水準,就係食咗咁多年,睇住佢啲份量越嚟越細,價錢越嚟越貴,一家三口幾百蚊埋單,可以食唔飽

公爵府

回覆樓主:

態度差,我就未遇過,但香港服務真係唔叫得係好。總之,你唔搞佢,佢又唔搞你,食完就走,就唔會有交嗌

pansy888hk    發表於 24-2-6 22:44

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

又好似針對緊某集團..........

TWbaby    發表於 24-2-7 13:47

子爵府

唔洗睇,自己去香港食市/國內食市比較到咩叫服務

大宅

baby668 發表於 24-2-6 11:58
可能我真係好好彩,去親嘅服務態度都係差,新城市廣場紅x 茶餐廳,排二十幾分鐘先入到去,然後落單嗰陣,阿姐會 ...

我個個禮拜至少有一日去太興食早餐,冇你講嘅問題

珍珠宮

講得出要做得到,呢啲刷流量西客真係唔好再嚟!

利申,極少遇上無禮食肆,因為有要求,會揀過好餐廳先光顧,通常都能盡興。

有啲客好衰,睇人做乜都會唔順眼,喺香港食肆,見西客嘅機會多過遇上態度惡劣嘅食肆。

男爵府

上年年中我係機場某連鎖店食野(出名食小籠包果間),見到有旅客唔識用電子落單,多次求助服務員,但服務員每次只冷淡指著qr code, 講scan, order,就走左去,我見著個旅客最後嬲著咁走左去,之後個服務員見個旅客走,係用怪責既語氣同另一個服務員講,有無搞錯,仲怪個旅行“運吉”咁,完全無反醒個問題出在那,這就是香港服務業既死證。

子爵府

有專家分析過而家香港人點解咁無禮貌

英治時期政府縱容罵人風氣,由媒體到立法會都將罵人當做一種文化,教壞年輕人。而小學太重視學術,品德教育不足。

所以教育局要正視重視品德教育,增加德育課時,亦可考慮將「禮貌」加入評核準則

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

加菲貓3 發表於 24-2-6 11:52
講真,我個人真係未遇到過態度唔好,前日去蛇王協,大前日譚仔。再前去美心皇宮。未計平時茶餐廳,真係未遇 ...

佢話60%,因為佢唔係本地人唔識揀,另外唔排除香港某些人對某些人不歡迎。。。

我都好少遇到好差,可能大慨知有那些會 較差不會選,亦因為我哋係本地人,去某些食肆唔會帶旅客心態,茶餐廳西面也習以為常,不覺得甚麼。。。

最近去幾間不限時餐廳服務也好好

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

USDS81 發表於 24-2-6 12:20
上年年中我係機場某連鎖店食野(出名食小籠包果間),見到有旅客唔識用電子落單,多次求助服務員,但服務 ...

QR CODE落單, 待應示意你自己嚟, 落唔到既, 都係有野聽下咁囉, 係好多都有呢個問題

yeung_ma    發表於 24-2-6 22:28
Skytree1000    發表於 24-2-6 17:09

水晶宮

又唔洗唱衰哂下話。。。一一

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

老總想賺錢唔代表員工想餐廳興旺,員工不太在乎,東家唔打打西家

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

去開既茶記食早餐, 真心LIKE, 有講早晨, 落單都快手, 一有位就叫你坐低...

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊