自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛辦完年貨回家,見郵箱有信件拎嚟睇下,原來水務署話喺大廈抄唔到水錶,要我哋住戶自行報水錶,住幾十年不同地址幾幢大廈,從未試過請問有冇人試過? 究竟抄錶員唔願做、人手短缺定大廈抄錶出現困難? 問夜更管理員話之前未試過,仲話日更管理員今日有上班,叫我聽日問番日更管理員 !? 再睇下其他住戶郵箱,每戶都插滿藍色通知卡 !

近一年幾去幾個政府部門、及公營醫院處理各項事務。都遇拖延、及不了了之結果。 其中稅局及商業登記處,申辦服務話約4星期發信通知,之後過左四星期打去問,話電腦已有人跟進處理,但至今兩個幾月音訊全無。公營醫院親人每年都要驗抗體,上年冇接到信通知去驗,我及親人都忘記,陪同覆診時顧問醫生話,原來上年冇驗到,因大量人手流失所致 !

莫非真係各公營機構各部門,有一量人手流行問題、從而影響正常服務流程 ? 請問大家有冇感覺到、或都遇到相關問題?

水晶宮

其他部門唔知
醫院就一定係唔夠人手
以前識落嘅姑娘有一半已移民
聽過某醫院內科一年內走咗廿幾個醫生(移民,轉部門等)

smart_lam    發表於 24-2-7 19:43

瑪瑙宮

smart_lam 發表於 24-2-7 19:03
剛辦完年貨回家,見郵箱有信件拎嚟睇下,原來水務署話喺大廈抄唔到水錶,要我哋住戶自行報水錶,住幾十年不 ...

煤气係咁

琥珀宮

tkop 發表於 24-2-7 19:27
煤气係咁

因為煤氣錶係屋企入面,但水錶係係水錶房,除非唔係

男爵府

剛辦完年貨回家,見郵箱有信件拎嚟睇下,原來水務署話喺大廈抄唔到水錶,要我哋住戶自行報水錶,住幾十年不 ...

我以前娘家個水錶長期畀樓下舖頭鎖住,水務處係搵唔到黎抄嘅,我哋自己報都要樓下有人肯畀我哋入去先抄到。
無聊閒在家

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原因係咩?以後都係咁?

男爵府

Amy47 發表於 24-2-7 20:14
我以前娘家個水錶長期畀樓下舖頭鎖住,水務處係搵唔到黎抄嘅,我哋自己報都要樓下有人肯畀我哋入去先抄到 ...

但我座大廈一向都抄到,唔明點解今次抄唔到? 莫非真係人手流失嚴重,今次派左新人到場唔識抄?

洋房

似係你幢大廈有問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

因無法接近水錶
是否冇鎖匙開水錶房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊