自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

亞女:“姨姨,一隻雞髀唔該”(同時遞張100俾呀姐)……
雞髀$32一隻,呀姐收錢後,找咗8蚊大餅落我女手,同時又講:“40”……
我女就自然反應:“嚇”?
跟住過幾秒,佢再將60紙幣找俾我女時,就話“嚇嚇嚇,還原基本法呀嚇,知唔知?明唔明?ok?”然後唔知噏一輪乜嘢……
然後我個6歲女就走嚟問我,即係咩呀……我唯有話佢將雞髀錢同找返俾你嘅錢還原返100俾你就啱數咁……呀女就若有所思,似懂非懂咁話:“哦”……

其實,你賣雞髀咪賣你嘅雞髀囉!攪咁多嘢做咩啫!

大宅

回覆樓主:

補充:此post不含任何政治立場,也不牽涉任何政見!

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

0ooxoo0 發表於 24-2-7 19:48
雞髀$32一隻,呀姐收錢後,找咗8蚊大餅落我女手, ...

我覺得姨姨係心算緊,只係講咗出聲

$32(雞髀)+$8(找散錢)=$40

所以佢口講$40

$40+$60(再找紙幣)=$100(還原咗$100)

而且佢應該以為你囡囡吓佢,係話佢找少錢,所以佢咪話還原基本法

男爵府

回覆樓主:

好多收銀都係咁計數,我覺得冇問題。
其實找啱數就得,你女兒就當學多樣嘢。

333s    發表於 24-2-8 10:03

伯爵府

Wistariatree 發表於 24-2-7 19:58

我都覺得係。 有啲人計數要講出聲,其實同時係核對緊。總之佢最後找岩錢就可以, 無咩所為。

男爵府

佢呃咗你錢?只係佢找錢方法唔同即,叫阿女學下啦。天下奇人怪人何其多,知道多啲冇壞

無聊閒在家

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

只要不是惡劣態度,唔覺有乜問題。

社會有唔同人、唔同方法去處理一件事,小朋友都要學下點適應唔同方法。唔係一定要人遷就你。

333s    發表於 24-2-8 10:02

珍珠宮

好正常吖。。。 不要一本通書睇到老,條條大路通羅馬,教識你囡囡計數可以有很多方法。

333s    發表於 24-2-8 10:02

公爵府

2024年龍年勳章

0ooxoo0 發表於 24-2-7 23:48

我教小朋友心算計數都有用呢個方法~
好多食肆收銀都係咁計,阿姐都唔係有心搞嘢,係你囡叫咗聲先解釋一下

珍珠宮

2024年龍年勳章

Instead of 批評收銀,我係你會乘機用此日常生活嘅例子教個女數學。

大宅

回覆樓主:

佢係驚找錯78

大宅

回覆樓主:

見到各位覺得正常,我反思,我仍然覺得我女「嚇」佢係正常,平時俾佢俾錢買嘢就係想佢順便學嘢……
但一定唔係呢種方式!
“嚇嚇嚇,還原基本法呀嚇,知唔知?明唔明?ok?”然後噏一輪唔知乜!

大家幻想下,或者大家照試下講返佢句說話,覺得可以有幾“禮貌”呢?叫我女學嘢?不了!
當然,既然我選擇俾我女自己俾錢買嘢,自然明白有任何情況都要接受!所以當時我係完全冇出聲……
因為,事實上,佢又冇做錯……
咁我唔滿意佢“嚇嚇嚇,還完基本法呀嚇!知唔知?明唔明?ok?”咁嘅態度或者方式去對我女,我上網呻下都唔得?

大宅

Wistariatree 發表於 24-2-7 19:58

咁,我覺得,當下我女“嚇”都正常……就算係大人都未必一下反應到過嚟……因為找錢俾客人,通常都係講找續個金額,比較少人用同客人講出口嘅「還原基本法」

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

上次有個婆婆找多咗$20俾我,我俾返佢,佢仲好嬲咁搶返張銀紙,有啲人計數唔叻,就係咁反應啦!

大宅

tamama2007 發表於 24-2-7 19:59
好多收銀都係咁計數,我覺得冇問題。
其實找啱數就得,你女兒就當學多樣嘢。
...

其實,呢件事我係覺得受氣嘅!
學多樣嘢都只係反面教材……

大宅

Danjunior 發表於 24-2-7 20:07
我都覺得係。 有啲人計數要講出聲,其實同時係核對緊。總之佢最後找岩錢就可以, 無咩所為。
...

我唔係馬後炮話佢係態度問題……因為開頭我只想呻,但唔想詆毀佢……
我在意嘅係“嚇嚇嚇,還原基本法呀嚇,知唔知?明唔明?ok?”仲有噏一大輪嘢……就咁睇呢句說話,你覺得佢態度語氣可以幾好?

大宅

loveclementine 發表於 24-2-7 20:17
我教小朋友心算計數都有用呢個方法~
好多食肆收銀都係咁計,阿姐都唔係有心搞嘢,係你囡叫咗聲先解釋一下 ...

分幾次找錢俾個小朋友,你俾8蚊,講40,小朋友唔明,“嚇”都絕對正常,幾秒後再找60時就咁講嘢……我唔覺得係解釋,係“串”,我小朋友依然唔明㗎!
我唔係馬後炮話佢係態度問題……因為開頭我只想呻,但唔想詆毀佢……
我在意嘅係“嚇嚇嚇,還原基本法呀嚇,知唔知?明唔明?ok?”仲有噏一大輪嘢……就咁睇呢句說話,你覺得佢態度語氣可以幾好?

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

0ooxoo0 發表於 24-2-7 20:36
咁,我覺得,當下我女“嚇”都正常……就算係大人都未必一下反應到過嚟……因為找錢俾客人,通常都係講找 ...

呢啲就係講者無心聽者有意嘅例子

有啲人好介意某啲字眼,一撻即著火,我唔係話佢哋啱,只可以講崩口人忌崩口碗

FJmom    發表於 24-2-8 02:09
ohmygosh    發表於 24-2-7 21:44

大宅

woodpecker 發表於 24-2-7 20:22
Instead of 批評收銀,我係你會乘機用此日常生活嘅例子教個女數學。

係,係應該乘機教仔女嘢,但唔代表接受收銀咁樣態度對待小朋友

男爵府

其實個女人會唔會係想呃你女嘅錢?又或者記性差以為你女只係畀咗40蚊?所以你女吓一聲就發晦氣

奇怪佢唔攞晒要找嘅銀紙同碎銀先一次過交畀你女

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊