自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

回覆樓主:

其實凡事有兩面,有D店員唔鍾意大人俾D細路俾錢,覺得你煩做咩大人唔俾,你要訓練細路返屋企教,唔好阻佢地做生意! 但有D店員又好好態度同小朋友互動!社會同現實就係咁咩人都有!

大宅

sasa615 發表於 24-2-7 21:41
咁我覺得你要教埋個女:呢個世界有好多唔同背景成長既,佢地有唔同思考方法同說話方法,要學識尊重同接受 ...

多謝指教!
認同你講法,但我覺得對方做法態度唔好上網呻都不為過……

子爵府

kittylam 發表於 24-2-7 22:33
呢個方法叫湊十法,係好好用,既簡單又唔易出錯嘅方法,阿姐本來冇錯,係小朋友心急又反應快,以為阿姐呃 ...

我都覺得好小事
我睇咗幾次都唔明重點係邊
睇完大家留言明少少咋

侯爵府

回覆 TATEYAMA 的帖子

一定會有啲店員嫌煩。但教育唔係紙上談兵,呢啲日常生活嘅野俾細路去學係好有用,正如去外國旅行又好,見到外國人又好,叫細路活用所學,練下膽量無壞。日本有個節目係叫幼稚園咁細嘅細路自己去買野,小學生咁細自己坐車去另一個地方搵人,目的都係咁。反而社會人士應該一齊協力強化下一代。

大宅

是是但但 發表於 24-2-7 21:28
下次教女女,耐心少少,可能對方未找完,如果之後個姐姐冇反應,冇意思再找先問對方。
...

其實“嚇,我俾咗500你喎”呢句話好常見!尤其的士,如果你車費32,司機通常都係找68俾你,然後再攞400……
但個問題唔係我點樣教女或者教個女點樣!佢都只係自然反應!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

0ooxoo0 發表於 24-2-7 22:58
其實“嚇,我俾咗500你喎”呢句話好常見!尤其的士,如果你車費32,司機通常都係找68俾你,然後再攞400… ...

明白呀,小朋友唔識,好自然有咁反應。所以咪話你可以解釋俾小朋友聽,下次再等等,睇下佢係咪重找緊。啲阿姐覺得你話佢找少,可能反應比較大,亦會囉嗦勞嘈啲,為免再有呢啲狀況,咪叫個女等多陣,好小事,最緊要冇找錯。
Childhood is journey, not a race.

大宅

fivebeanrice 發表於 24-2-7 21:43
其實一直以來好多服務業既人,態度都唔友善,郁d就先下手為強

我就真係冇其他JM咁高EQ,個6歲女買嘢被收銀“不禮貌”對待,成頭問號之餘仲一臉無辜咁受委屈都欣然接受!

公爵府

yantung2010 發表於 24-2-7 22:55
回覆 TATEYAMA 的帖子

一定會有啲店員嫌煩。但教育唔係紙上談兵,呢啲日常生活嘅野俾細路去學係好有用,正 ...

其實香港有D幼稚園都有帶小朋友去附近超市買嘢!當然同超市約好係非繁忙時間,專登開條收銀俾佢地嘗試買野!呢D活動幾好!

大宅

SHEEPYEUNG 發表於 24-2-7 21:44
其實阿姐係做緊加數。
32+8=40
再20、20、20咁加上去。

嚇?(今次到我嚇,唔係我女嚇)

做收銀,分開幾次找續俾客係冇咁易找錯??

公爵府

買豬肉、豬肉阿叔都係咁、我比500、豬肉36、找64、阿叔找錢64當100、200⋯⋯咁數、我覺得冇問題、

公爵府

回覆 loveclementine 的帖子

好多賣菜、生果姐都係咁計

珍珠宮

我明樓主
我第一次俾仔女自己俾錢都曾經玻璃心過
後來我c6話人人都係咁成長
我就釋懷少少
做收銀,人地當返緊工
未必happy個大人叫個細路仔俾錢
幫人地教仔覺得阻住哂
所以細路仔俾錢用八達窿解決好多問題

大宅

MRS.KAREN 發表於 24-2-7 21:45
32蚊,齊頭計就40就找8蚊,
100減40再找60蚊,
要計得快同準一定係咁計。

佢點計數係佢嘅事!
佢唔係先講8蚊,係俾咗8蚊我女同時講“40”!

水晶宮

TATEYAMA 發表於 24-2-7 22:44
其實凡事有兩面,有D店員唔鍾意大人俾D細路俾錢,覺得你煩做咩大人唔俾,你要訓練細路返屋企教,唔好阻佢地 ...

其實樓主都無提及是否在現場, 當刻係咪亞女身邊

如否

你講o既情況就唔成立

唔通同個小女孩講
唔做你生意, 叫你爸爸媽媽黎畀錢啦

子爵府

0ooxoo0 發表於 24-2-7 23:14
佢點計數係佢嘅事!
佢唔係先講8蚊,係俾咗8蚊我女同時講“40”!

其實佢講40都係自己計緊數啫
有d人要講出口先計到,其實我自己都係,心算麻麻
你覺得佢無禮貌既話教番女女自己唔好咁就ok啦
太上心自己唔開心

男爵府

我屋企人做左多年收銀,佢都係教我由散子找起。我公司做計數有關嘅同事都係咁找錢,例如我食左59,比100佢,佢會先找1蚊講60,再比40我。
「換個角度,自然有出路。」

公爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-2-7 23:18
其實樓主都無提及是否在現場, 當刻係咪亞女身邊

如否

6歲喎!?自己落街買野?!

伯爵府

0ooxoo0 發表於 24-2-7 23:07
我就真係冇其他JM咁高EQ,個6歲女買嘢被收銀“不禮貌”對待,成頭問號之餘仲一臉無辜咁受委屈都欣然接受! ...

唔係欣然接受,係針拮唔到肉啫

大宅

Astra00 發表於 24-2-7 21:59
我反而覺得店主有心想騙小朋友,似乎想找完8元就不想找落去。之後小朋友嚇完,佢奸計未能得逞,於是就死死 ...

其實,我從來冇諗過佢想呃我女幾十蚊!但係我女都因為呢件事而唔開心咗一陣!而我又覺得個呀姐唔應該咁樣態度對客人,所以我先開post呻!

其實正常情況,都唔會分幾次找續俾客人,你話頭先已找400,客人話只有300,好容易就咁出錯,就算有,都會有溝通……
咁佢找續8蚊俾我女同時講“40”,我女唔明,自然反應“嚇”都正常!但佢冇回應,而係幾秒後再俾60我女同時話“嚇嚇嚇,還原基本法呀嚇!知唔知?明唔明?ok?”之後噏一輪嘢……

如果我買嘢見到呢個情況,我會覺得個小朋友好“慘”

水晶宮

TATEYAMA 發表於 24-2-7 23:35
6歲喎!?自己落街買野?!

我覺得如果樓主在場, 對方唔會敢咁樣回應囉

至於對於一個6歲小朋友無大人在身邊入舖頭買o野
你表示好驚訝

舉例

小朋友去便利店自主買o野

父母唔入店, o係門外等

咁o既情況, o唔ok?

首頁