自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

野原美冴 發表於 24-2-7 20:11
只要不是惡劣態度,唔覺有乜問題。

社會有唔同人、唔同方法去處理一件事,小朋友都要學下點適應唔同方法。 ...

同意

大宅

yan_yan_mummy 發表於 24-2-8 12:09
簡體轉繁體,露出馬腳了

根據閣下意指……
隻馬本已全裸,為何你只看到馬腳?

大宅

x00_00x 發表於 24-2-8 11:59
咩叫”嚇嚇嚇”

差啲認錯你個名係我自己個名……

因為根據#127樓所講……
簡體繁體問題出事……
但我從來都係講我自己係東莞人,所以唔存在「露出馬腳」呢啲無稽之談……

伯爵府

0ooxoo0 發表於 24-2-7 19:48
亞女:“姨姨,一隻雞髀唔該”(同時遞張100俾呀姐)……
雞髀$32一隻,呀姐收錢後,找咗8蚊大餅落我女手, ...
唔好介意,其實好多街市女人都係咁樣找錢,比500都係咁找,可能佢地咁找唔会錯

大宅

hellolo 發表於 24-2-18 22:33
唔好介意,其實好多街市女人都係咁樣找錢,比500都係咁找,可能佢地咁找唔会錯
...

唔介意!
其實我唔係話呢種找錢方法有問題!而係覺得佢個態度同處理手法有問題……

子爵府

社會有唔同人、唔同方法去處理一件事,小朋友都要學下點適應唔同方法。 ...

Agree , 完全見唔到有乜問題,現今d家長真係大驚小怪

子爵府

回覆樓主:

原來唔係喺香港長大
咁唔知點找錢都唔出奇
又無經歷過97,還原基本步

衝突就係咁嚟,唔知大家嘅文化

好似“飯氣攻心”三個字,15分鐘=3個字
‘’嚇”,過音低音有唔同意思
有時對啲我唔鍾意嘅人,佢“嚇”我,
我都會返問佢“做咩嘢吓我呀?!”

子爵府

心算講出嚟同時自己核對緊冇問題!大家都清楚,有時去街市買餸啲姐姐都係咁

大宅

147741 發表於 24-2-18 23:35
原來唔係喺香港長大
咁唔知點找錢都唔出奇
又無經歷過97,還原基本步

你真係又要舉手認叻,又要衝出嚟7……

我有講我唔係喺香港長大?
我有話唔知點找錢?
我冇經歷過97,難道我97年之前已經死咗?

咁我想請教你覺得一個大陸人同一個有極重“煲冬瓜”鄉音嘅“腥港人”會有咩文化衝突?

「佢“嚇”你,你返問佢“做咩嘢吓你”?」
“嚇”?“返問”?“吓”?
如此高見又係咩玩法?

最後!
借用李小姐名言「我真係恭喜你」……成功證明自己長篇大論係廢噏!

子爵府

0ooxoo0 發表於 24-2-7 19:48
亞女:“姨姨,一隻雞髀唔該”(同時遞張100俾呀姐)……
雞髀$32一隻,呀姐收錢後,找咗8蚊大餅落我女手, ...

無聊(emoji)

大宅

Astra00 發表於 24-2-7 21:59
我反而覺得店主有心想騙小朋友,似乎想找完8元就不想找落去。之後小朋友嚇完,佢奸計未能得逞,於是就死死 ...

我同意!所以大家找錢時要小心睇清楚!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢係自己同自己計找咗零頭先,之後再找紙,其實真係好少事,我唔覺得佢係鬧你女,不過個阿姨可能心諗我都未找完錢,你就表現到好似我呃你錢咁,可能唔高興俾人懷疑咪大聲咗

係「吓」唔係「嚇」,「嚇」完全係兩個意思啊樓主

公爵府

澳洲數學都係咁計,不過我自己一路都係咁計。

珍珠宮

回覆樓主:

你阿女對阿姐個態度有不開心嗎?
小朋友應該唔會心多或者根本唔知阿姐串緊佢!

我都唔鍾意啲人對我女態度差! 一係串返佢,唔串返佢就唯有教個女下次點應對及點舒緩心理唔開心感,小朋友好快忘記呢啲事,可能你女根本無感覺!

我女在7歲前對呢啲服務態度無感覺架!係我之後有時講佢知,個收銀嘅態度唔禮貌,我女先知!不過我女都對呢啲人無乜感覺,唔會理佢哋!

最緊要小朋友心態正面

我都曾經唔少次見到服務員對個小朋友態度差而唔服氣,耐何又的確小事一宗,都唔想比人覺得我怪獸家長,而且街外人會覺得我小家,人地唔會覺得收銀有問題架!所以我多數都忍或者走過去望一望佢睇下佢咩事?!大多都即時收斂衰態度!

除非有人專登用手推開我小朋友,我就一定嘈硬!曾試過發生有女人為了方便自己條路,唔想兜少少路要行直路就推開我女,明明大把位唔行,擺明恰細路,又唔見佢敢推開啲大人/男人? 乜可以咁霸道推開人方便自己行? 我見到有問返對方「你咩事要有力度地推開個小朋友?」

子爵府

其實我覺得人地找緊錢,個小朋友吓?好冇禮貌。呀姐應該係咁火咗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊