自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

apple_love 發表於 24-2-8 08:09
我唔想下下投訴,都希望小朋友自己學習面對,誰不知隔著了一個星期,該位老師上課時,突然在全班面前,對 ...

咁樣講嘅話我一定即時投訴,三日內老師唔書面道歉唔傾直接去教育局。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sogreen 發表於 24-2-8 09:38
咁樣講嘅話我一定即時投訴,三日內老師唔書面道歉唔傾直接去教育局。

...

男爵府

tutik 發表於 24-2-8 08:42
或者你咁諗,老師唔希望佢做奇怪嘅動作,如果佢仲有少少自製能力將呢啲動作減到最少,係你個仔應該要做或者 ...

你真係ADHD家長?仔女受到歧視唔係幫佢受傷心靈重整一齊面對同申訴,反而一句社會歧視比比皆事就算?難怪咁多細路選擇嗰條路。

公爵府

親子王國15週年勳章

已轉介学校?可找学校SENCO 倾下

子爵府

annie133 發表於 24-2-8 08:27
你叫醫生出醫生紙,直接交比學校,同老師解釋,係解釋,不是投訴

係,我仔雙眼喂光要戴漸進式眼鏡, 醫生寫醫生紙畀老師,家校溝通好重要,大家明白唔會有誤會

男爵府

sogreen 發表於 24-2-8 09:48
你真係ADHD家長?仔女受到歧視唔係幫佢受傷心靈重整一齊面對同申訴,反而一句社會歧視比比皆事就算?難怪 ...

其實我自己都好辛苦,成日屈住屈住
呢個世界太殘酷同現實,小朋友A仔,不受老師歡迎已經習慣了,因為佢A仔,佢妥瑞症發作,老師會用呢個方式對待佢。
我想講,ADHD也好,妥瑞症也好,其實患者係不由自主,係控制唔到,身為老師,我只希望可以有少少愛心,少少包容!

水晶宮

apple_love 發表於 24-2-8 09:33
好,綜合左意見,我會即刻先打電話俾班主班主先,謝謝

你要同老師直接對話,未必個個老師都知佢情況。我細路讀寫障礙,都有醫生信,都有同班主任講,上學期個個老師捉字捉得太勁變左細路淨係花寫字的功課都超2個鐘,成績追唔到太花時間寫好個字,默書全零分,實在抽唔到時間溫。功課畫花得好緊要。細路壓力大到唔返學,我都好大壓力。第3次默書零分時,第一個老師打比的問我家庭狀況係咪有困難,我直講老師捉字捉到嚴重影響我的生活,細路都唔想反學,然後第2,第3個老師都打嚟關心。原來佢地全部都唔知細路有讀寫問題,跟住學校開file教佢的所有科老師開會制訂方案同出通告比我知,學校知到情況。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得攞咗醫生證明,再同學校、班主任、呢位老師講返小朋友情況好d(尤其呢位老師),因為而家唔係小朋友專登咁做,係個病影響到佢不能控制,我估老師再衰(老實講,我覺得呢個老師都幾衰),都唔會再當住全班同學面前咁話佢。

不過小朋友有特殊情況,真係最好入學時通知學校,最好每年再同新班主任講聲,咁就會避免好多誤會

不過而家最重要,都係睇吓小朋友有無唔開心,開解咗佢先,同埋解釋返比佢知老師因為唔知佢情況先咁對佢,你會同返老師解釋,以䆁除佢嘅唔開心,亦告知佢呢個世界唔係人人都有同理心,所以仍有機會會遇到有惡意嘅人,只要時刻記住,錯嘅唔係自己而係佢哋,佢哋總有機會自己(emoji)受返,唔好理佢哋,然後堅強面對就得了

侯爵府

sogreen 發表於 24-2-8 09:48
你真係ADHD家長?仔女受到歧視唔係幫佢受傷心靈重整一齊面對同申訴,反而一句社會歧視比比皆事就算?難怪 ...

你唔好曲解我嘅意思, 我要佢從經歷中接受磨練, 心要強大才可以面對將來挑戰, 小學老師嘅氣焰, 得罪佢你個仔冇好日子過, 不能硬碰, 當然要老師傾,家長要做得聰明。

男爵府

apple_love 發表於 24-2-8 08:44
佢反眼唔係AdHD引起,係抽動症,即妥瑞症引起

我睇左留言, 心諗原來大家都誤會以為係AdHD 引起. 終於有人明白係妥瑞症.
家長應該同學校解釋, 老師都應該去了解一下.

如果只是眼動已經很好, 因為沒有喉嚨發出聲音.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

嘗試下同學校溝通,反映小朋友的感受。雖然我都聽過有老師明知小朋友係sen,都唔會理甚至叫家長不要信醫生,不要當免死金牌,但家長為小朋友盡左力爭取過就算。唔得唯有希望下年遇到的老師會比較好。
題外話,我仔4,5年班時都有段時間成日反白眼,愈叫佢唔好就愈會做。我帶佢去驗眼,原來係佢有些睫毛倒生及太長,令眼睛成日痕,佢又唔敢用手捽眼,所以才會用反白眼來紓緩。我見佢反就滴眼水同,用睫毛夾起唔好拮住,之後就少左反白眼,慢慢消失了這個習慣。而家反而成日不自覺咁扭頭扭頸。

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-2-8 09:05
你個仔有冇講清楚畀老師知睇緊乜嘢病先! 其實我覺得係你責任, 小朋友返學之前你應該好好同老師接觸, 解 ...

同意,一入學時應該交齊報告比學校
你唔通知學校,老師點知?
加上估計你小朋友應該幾頑皮下,慣駁嘴冇禮貌果D,而家反白頭真係幾令人討厭
老師唔知,唔可以怪老師咁話你仔

男爵府

moon_o_o 發表於 24-2-8 14:58
同意,一入學時應該交齊報告比學校
你唔通知學校,老師點知?
加上估計你小朋友應該幾頑皮下,慣駁嘴冇禮 ...

一開學已經交齊所有報告俾班主任啦。據學校老師反映,阿仔從來唔會駁嘴,係個心地善良嘅而且有禮貌的小朋友。係性格衝動,好多時會插咀、典型A仔特質。其實妥瑞的反白眼同一般人藐咀的反白眼係唔同,好明顯會見到係不由自主的,一個稍有同理心的成年人,即使覺得個小朋友平日幾曳幾乞人憎,都唔做得出係眾人面前話個小學生恐怖啦

珍珠宮

apple_love 發表於 24-2-8 15:07
一開學已經交齊所有報告俾班主任啦。據學校老師反映,阿仔從來唔會駁嘴,係個心地善良嘅而且有禮貌的小朋 ...

明白你
有啲jm可能未遇到呢啲老師
講真,我非常支持課室安裝CCTV
我仔女偶爾都返屋企講某老師好衰
講嘢唔理人感受
老師習慣自己係課室入面係絕對、唯一權威
講乜、做乜都無後果咁款
衝口而出嘅說話我絕對信
相信你小朋友可能無意中就係觸發到某啲老師發洩情緒嘅出口
我仔女講返俾我知,某老師堂上講嘢真係踩住小朋友自尊心
把口就教學生唔好人身攻擊
佢地做老師就帶頭人身攻擊
真心希望將來可以慢慢推行CCTV
學童身心健康都需要得到保障

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

apple_love 發表於 24-2-8 15:07
一開學已經交齊所有報告俾班主任啦。據學校老師反映,阿仔從來唔會駁嘴,係個心地善良嘅而且有禮貌的小朋 ...

其實老師講野直接啫!同埋學你話齋,你只係同左班主任講,今次係另一個老師,可能班主任冇同其他科任老師講清楚呢!同埋A仔喺你心目中係「活躍」,但喺好多人眼中係「百厭」「固執」「唔聽話」!你習慣同A仔相處,唔代表其他人識,你只可以同佢地多作解釋,希望佢地包容d!如果你間學校本身唔係收開、照顧開SEN既小朋友,老師們未必識處理!你擔心既,可以搵過間收SEN既/開愛既學校。

珍珠宮

減齡達人勳章

myfaye 發表於 24-2-8 08:47
讀SEN學校

而家教育局推融合教育,智力正常的小朋友好難入到特殊學校。基本上特殊學校係有輕度智障或其他嚴重問題才入讀到。

子爵府

野原美冴 發表於 24-2-8 15:37
而家教育局推融合教育,智力正常的小朋友好難入到特殊學校。基本上特殊學校係有輕度智障或其他嚴重問題才 ...
寶校主打關校SEN學生, 唔好去D追成績的學校, 影響老師同學同學校運作

侯爵府

2024年龍年勳章

學校知唔知你個仔有妥端症?
搵完班主任講、約見班主任同SenCo (每間學校都有),提交醫生證明,講清楚阿仔情況,要佢地同所有任教老師講返,重申佢地你仔係有病,呢啲動作佢控制唔到,提醒佢地注意言詞,以免小朋友聽到唔開心,亦會引來更多奇異目光。
一定要約見老師,唔好只係電話,俾佢地知你好重視呢件事。

男爵府

回覆樓主:

我細個時鼻敏感戚鼻,都俾老師鬧,講緊幼稚園時

侯爵府

回覆 apple_love 的帖子

其實班主任未必做到好多野,如果已經通知咗班主任都發生呢啲事,應該向學校高層反映。等如你同樓面講啲嘢太咸,你估佢會點做?你搵校長反映相關情況,要求校方由相關組別,例如輔導組跟有任教你仔嘅老師開會,解釋你仔情況,應對態度。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊