自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chanpeimui 發表於 24-2-12 16:06
之前俾過出街先用,補習同老師講屋企有事要早退,響條街度玩電話

嘩,仲講大話
放下自在

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-12 15:48
其實會唔會每日少少時間畀佢用電話會好啲.

初一初二出去拜年都有俾佢用,一收番佢就態度衰「啤」住我,仲口upup 話我痴線,親人多我無罵佢
即係我俾佢擁有自己電話,其實一control 佢都係咁衰

如果佢呢個態度我都俾佢,我過唔到自己
條件係佢響3月中前個人要乖正常做本份。
佢一唔likey 就話-唔稀罕,我18歲用自己錢買,做咩要而家努力

我都唔知可以點

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一條橡膠扯得太行,彈得越遠。
12歲大個仔,佢唔想你更加迫唔到。
感激遇上你~

伯爵府

之前俾過出街先用,補習同老師講屋企有事要早退,響條街度玩電話

罰佢冇一段時間算啦

伯爵府

chanpeimui 發表於 24-2-12 15:35
懶,唔識自理,講大話,,義我態度衰,有2次唔借手機,仲細聲話我痴線

我諗可能自己嚴,offer 3月呈分試同 ...

考到中學未?已考到的話,就由佢自生自滅,上到中學再算

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

chanpeimui 發表於 24-2-12 16:16
初一初二出去拜年都有俾佢用,一收番佢就態度衰「啤」住我,仲口upup 話我痴線,親人多我無罵佢
即係我俾 ...

佢咁後噏噏話你痴線, 你之後返到屋企點?

水晶宮

回覆 amycheung08 的帖子

樓主而家的方法係無用。繼續嚴,繼續鬧?佢仔關埋門唔願聽,飯都唔食。唔通拖佢出來?
仔女一定要教,你唔教社會教,但要搵啱方法,否則無效之餘,只會消耗親子感情。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

chanpeimui 發表於 24-2-12 16:04
平時做晒野會有20分鐘ipad 或打機時間,但佢都係拖…

20分鐘真係太少。
假期你又畀幾多時間佢用?

水晶宮

要揾機會溝通,多啲同佢出去做啲有益身心嘅嘢,玩得開開心心然後先傾偈,加油

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

即係我俾 ...

態度咁差,我唔會比佢用
放下自在

珍珠宮

即係我俾 ...

佢嘅態度唔好,我唔會放鬆俾佢玩更加多時間,因為只要你一鬆手就唔可以控制到佢打機嘅時間,尤其係佢第二時有部電話喺手…

伯爵府

即係我俾 ...

問題係,你咁做achieve咗D乜?
佢會聽你話?心服口服?
定軟對抗,關係唔好,叫佢做乜都唔啋你,乜都講條件,這是有效管教嗎?
定只係想障顯權威,但而家D細路唔受,只能受軟唔受硬

伯爵府

即係我俾 ...

管教要正向,其實鬧同收手機都係負面,所以得到負面效果

伯爵府

Jane1983 發表於 24-2-12 16:26
回覆 amycheung08 的帖子

樓主而家的方法係無用。繼續嚴,繼續鬧?佢仔關埋門唔願聽,飯都唔食。唔通拖佢 ...

飯唔食就係佢個仔逼樓主的手段, 逼佢心軟, 買佢怕。

樓主可以唔理佢,唔使鬧,等佢知驚, 佢可以唔食幾多餐。

親子感情都要睇佢個仔領唔領情, 你都佢好, 佢唔珍惜都冇用

水晶宮

chanpeimui 發表於 24-2-12 15:35
懶,唔識自理,講大話,,義我態度衰,有2次唔借手機,仲細聲話我痴線

我諗可能自己嚴,offer 3月呈分試同 ...

我係外人咁睇,唔關嚴唔嚴事
親子關係唔可以一味講溫書 成績呀
反叛期到啦…更加反感
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

2024勳章

青少年人,大部分都手機心癮大,就算唔打機,都係係會睇youtube.
書,又唔係唔睇嘅,都會睇,但好難要佢好似對電腦和ipad咁。
我果個中學了,學校電子教學,要管就更難。
呢一刻我好慶幸我仔有玩體藝,每日硬性規定有兩個鐘訓練,否則嗰啲時間都係用咗嚟打機。

樓主勞氣明白呀,但要諗埋升中之後點,講吓又好快,仲難搞。

珍珠宮

回覆樓主:

完成某d task就俾佢打機會比較好
乜都唔俾做 佢咪賴皮囉

男爵府

難教,上到中學仲慘

我都經歷過,流過不少眼淚,真心,唔好打,好傷害感情。

大宅

Fishqqma 發表於 24-2-12 15:54
小六真的好少冇電話。
樓主話自己嚴,但係得唔到想要的效果,不如考慮改變策略。
...

贊成。冇手機,冇friend.
唔開心。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實個仔為咗電話個態度對你咁差,我是你都唔會買電話畀佢,做家長都要有堅持,唔好等啲仔女以為畀面口你睇就得,
佢地一去到中學仲難調教
明白唔可以硬踫硬,所以家長都要有啲甜頭給他,氣氛好就大家 商量一啲協議

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊