自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

步入青春期
感情重要過成績
你仔玩手機時間真係太短

成績要佢自己着緊先有用
係Band 2可在2C內就算
保住感情,否則上了中學日子難捱

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cattz288 發表於 24-2-12 16:28
態度咁差,我唔會比佢用

當你仇人有乜用

男爵府

回覆樓主:

試下揾一個大家都心平氣和嘅時間,同仔仔傾下點樣分配時間用手機

唔好唸住傾一次兩次就成功,小朋友始終自控能力低,大人其實都好多時忍唔住玩手機

青少年反叛期唔能夠下下硬碰硬,亦都唔會短時間內即時可以解決問題,慢慢逐步溝通,慢慢希望可以軟化佢嘅態度

公爵府

chanpeimui 發表於 24-2-12 15:35
懶,唔識自理,講大話,,義我態度衰,有2次唔借手機,仲細聲話我痴線

我諗可能自己嚴,offer 3月呈分試同 ...

佢除咗打機仲有咩其他興趣呀?不如投其所好。

伯爵府

Yakultcat 發表於 24-2-12 17:27
試下揾一個大家都心平氣和嘅時間,同仔仔傾下點樣分配時間用手機

唔好唸住傾一次兩次就成功,小朋友始終自 ...

所以禁制小朋友用手機的時間, 大人都唔應該用, 做好榜樣。

大宅

回覆樓主:

如學壞會變童黨。

伯爵府

2024年龍年勳章

佢態度唔好玩對抗,更加唔好心軟,我會照煮佢飯但由佢唔食,手機繼續收起,直至佢完成咗今日要做既task先會俾手機
如果覺得用手機20分鐘太少,可以開心見誠傾,但態度差本pair無禮貌就唔會容忍,我唔會鬧但會唔睬佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有d野要平衡

難得放假,就不如比佢玩下,大家拉扯到太緊,無意思,亦無效果…

男爵府

陪月勳章

咁由佢讀band3啦
哩啲態度,就算谷到爆
去到band1都係包尾、重讀

複式洋房

回覆樓主:

我果個13歲
呢d時間真係好反叛的
你唔比佢玩佢只會更反叛
我果個直頭覺得自己忍我唔到有次鬧交佢對我郁手
講緊我每日都要返工,每日只有兩小時見佢到哦佢都覺得我迫緊佢
自此好影響親子關係
我好少再理佢
睇下佢自己幾時發奮
佢讀band 1a中學,我都唔識教佢
諗住揾補習幫佢,一星期補3個鐘都話迫佢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

廿分鐘真係到喉唔到肺,打機俾佢玩1 個鐘,要講明成績好至會加時。

其餘等佢開竅。 我個仔以前係咁,佢仲佢識hack d app,我用過晒呢度人講既方法都冇用。而家過左最難捱時間,佢地開始勤力番,又唔會全日匿埋打機。

我覺得男仔難搞d,因為好多男仔都好沉迷打機,另外佢地冇耐性坐定定慢慢讀書拆解難題.... 唯有keep 住教,等開竅。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Angelice-BeBe 發表於 24-2-12 17:46
有d野要平衡

難得放假,就不如比佢玩下,大家拉扯到太緊,無意思,亦無效果…

根本就係,
最多畀你管埋六年班,
升咗中學當你仇人一樣。
係咪真係想咁樣?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Fishqqma 發表於 24-2-12 18:25
根本就係,
最多畀你管埋六年班,
升咗中學當你仇人一樣。

其實係架,有時嚴,都要睇情況,攞個平衡

放假想打機咪打機囉,有咩問題…時間要控制,但20分鐘真係少

紅日咪比佢抖下,放鬆下囉

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-2-12 18:25
根本就係,
最多畀你管埋六年班,
升咗中學當你仇人一樣。

如果變左仇人, 但仔女大左能成材, 咁又點呢?

如果佢地唔醒覺, 你又唔管佢地, 咁大個變廢人, 你係唔係照顧佢一世?

男爵府

2024年龍年勳章

懶,唔識自理,講大話,,義我態度衰,有2次唔借手機,仲細聲話我痴線

好聲好氣咁,陪佢溫書,唔係坐係度讀,係預備題目同佢互動。
12歲男仔如果有自我能力,一定係考頭5名果d,越鬧態度越差。

珍珠宮

你覺得你迫佢迫得好辛苦,同樣佢都被你迫得好辛苦。

孩子唔係機器,佢可能有情緒,有想法,唔係你話所謂"incentive"佢就一定要接受。

試下放低命令或交換模式,同佢傾下偈,比佢試下做下自己想做嘅野,唔使用任何野交換。

親子關系,溝通係第一步,亦係最重要一步。

珍珠宮

chanpeimui 發表於 24-2-12 16:06
之前俾過出街先用,補習同老師講屋企有事要早退,響條街度玩電話

你迫得咁緊,佢唔用呢d方法又點為自己爭取到少少自由時間,再咁落去,迫到佢要講大話都唔出奇。

父母唔可以單向教育孩子,自己先檢討一下,方法唔work就要shift. 唔好成日埋怨人地,成日覺得只係人地問題。

大宅

得20分鐘真係到喉唔到肺,樓主你依家嘅方法太嚴,你仔已經反抗,大家只會越撐越行。老實講我唔會攞咩父母尊嚴去搏,青少年唔係同佢硬碰硬就得。你可以有一兩樣底線,例如食飯唔可以睇手機,但唔可以每樣事都要求佢聽曬你話。你要同佢傾吓搵個大家都可以舒服嘅平衡點。

珍珠宮

amycheung08 發表於 24-2-12 16:33
飯唔食就係佢個仔逼樓主的手段, 逼佢心軟, 買佢怕。

樓主可以唔理佢,唔使鬧,等佢知驚, 佢可以唔食幾 ...

點解啊仔要迫樓主,有無諗過,其實係樓主一直迫啊仔在先?

珍珠宮

依家2月,3月已呈分,咁短時間,吾好俾手機住,以免以前無手機,突然有,會失控,我囡小三已經俾,呈分試無收手機,佢都好自律。

20分鐘太少,可傾下,大家溝通下加時間。呈分完,再諗方案

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊