自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最近跑步減脂,固然好,但聽講又話傷膝蓋,咁係咪通常快行,而不跑會好啲呢? 跑步機我通常跑5.4,慢慢跑會唔會冇咁傷?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我開頭跑都會膝痛,停下休息又不斷研究下姿勢,再慢慢加,不過加極都係好慢,只是加時間同距離,依家唔會痛啦,不過最重要休息,有唔妥就停。
過年停左成星期周身痛,跑返又無事了。

公爵府

hashtag影視迷勳章

可愛教主2 發表於 24-2-15 16:49
請問是用什麼apps

我用samsung機,app是Samsung health。

珍珠宮

1773 發表於 24-2-15 08:08
電話app有,或者智能手表。

請問是用什麼apps

伯爵府

大力大力 發表於 24-2-14 07:36
我妹夫常常跑步、到中年同幾個同事都膝頭有問題、要換膝蓋~

骨科醫生說、到了35歲以上、最好急步行、唔好 ...

公爵府

hashtag影視迷勳章

可愛教主2 發表於 24-2-15 00:35
請問如何知步频?我在gym house 跑步机跑,已經好慢,speed係5.4,40mins,唔肯定是否大家所謂的超慢跑。 ...

電話app有,或者智能手表。
attach0/tmp/phpP4vQuH

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可愛教主2 發表於 24-2-13 23:10
最近跑步減脂,固然好,但聽講又話傷膝蓋,咁係咪通常快行,而不跑會好啲呢? 跑步機我通常跑5.4,慢慢跑會 ...

要睇體重及年紀,大基數及年長就不要跑了,改為快走,走半小時以上,微微出汗及有少少喘氣,也可以加上增肌運動,例如彈力帶,啞鈴等,增加肌肉量也有助減肥。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆樓主:

跑左幾年,膝同脚趾頭骨keep住痛,所以冇跑好耐,轉左在utube跳舞,跳下blackpink,總之就係郁手郁脚

公爵府

sweet__heart 發表於 24-2-13 23:19
我唔跑得,因為會膝頭同腳踭痛,我會響跑步機set行斜路,通常斜度10速度4
...

thx

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

薯圈 發表於 24-2-14 23:54
我唔係成日可以跑,每次好耐無跑,一跑完第一日,同你一樣,第2日大脾好酸痛,持續2-3日。

昨天我又好耐 ...
好的,謝謝你!

珍珠宮

1773 發表於 24-2-14 10:59
我慢跑都係keep住180步頻,6-7分鐘配速,我覺得呢個速度最舒服。

請問如何知步频?我在gym house 跑步机跑,已經好慢,speed係5.4,40mins,唔肯定是否大家所謂的超慢跑。本身唔肥,純粹養身消脂做帶氧運動,本身膝頭no problem ,只是擔心長遠跑,not sure傷唔傷

珍珠宮

FiFiMa 發表於 24-2-14 21:30
我都啱啱開始左超慢跑就快三個星期,每次跑完之後都有做拉筋動作,但係小腿肌肉及大髀上面嘅肌肉都感覺酸痛 ...

我唔係成日可以跑,每次好耐無跑,一跑完第一日,同你一樣,第2日大脾好酸痛,持續2-3日。

昨天我又好耐無跑又跑返,但今次我無肌肉痛,第2日落樓梯都唔痛,仲可以今晚再跑一次。

我估係今次我儘量急步但步伐細,咁樣第一,我心跳平穩d, 無以前咁跳得咁急,第二,我唔比自己over, 我堅持只跑5 km, 慢慢適應後再增。

但我真係跑得好細步,我步頻係160bpm, 但我5km號跑48分鐘 , 今晚再跑6km 56分鐘。

另外我跑完返屋企浸脚,再用按摩槍按下大小腿, 第日真係無肌肉痛。 你可以試下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

薯圈 發表於 24-2-14 09:16
可以試下超慢跑。

我以前都有恆常跑步,但怕中年後膝關節頂唔順(見太多中年後膝關節傷晒嘅人), 但我又鐘 ...
我都啱啱開始左超慢跑就快三個星期,每次跑完之後都有做拉筋動作,但係小腿肌肉及大髀上面嘅肌肉都感覺酸痛,希望遲啲呢種酸痛感覺會慢慢消失,請問你有冇相同嘅情形出現?

伯爵府

我都係超慢緩步跑
養生跑
急步行快過我嗰隻
大約10分披
都跑左20年
從來無膝頭痛
我估我跑姿正確呱

大宅

可愛教主2 發表於 24-2-13 23:10
最近跑步減脂,固然好,但聽講又話傷膝蓋,咁係咪通常快行,而不跑會好啲呢? 跑步機我通常跑5.4,慢慢跑會 ...

good sharing

子爵府

2024年龍年勳章

我本身左膝耐唔耐有少少痛,但我緩步跑又ok
Be Happy

瑪瑙宮

年紀大, 唔會跑了.

子爵府

回覆 可愛教主2 的帖子

我朋友是骨科醫生,曾跟他請教相同問題,因他已到中年反而比以前更經常跑步,做醫生已夠忙,還有時間跑香港100和馬拉松。他說跑步不傷膝,但要視乎姿勢。他大部分病人膝蓋有問題都不是跟跑步有關的。如果本身已有傷當然會傷膝啦。

珍珠宮

ocarebear 發表於 24-2-14 14:01
真係好難明
頻率急、即係對腳行得急、
又點解會係步伐慢

即係跑得急,但步伐細,細細步咁跑。
就係因為急,所以脚稍為提一下就要落地,膝關節屈曲幅度細,所以無咁傷膝。

男爵府

回覆樓主:

跑步對身體好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊