自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好人真不能隨便做

今朝等小巴,有個阿伯追住我叫我,仲拎住$40俾我睇,話爭10蚊先增值到8達通。問我有無$10,我都猶疑左陣,打開銀包又真係有$10,咪俾佢囉。

跟住真係有個電話打俾佢,佢話依家有錢增值可以搭車。咁我就繼續等小巴。

之後佢又係上左我坐果架小巴,坐我前面隔離,佢開口問我前面個女人拎5蚊話要黎搭車,個女人俾,都有問佢點解唔用8達通搭2蚊車呀? 仲有傾有講。。。

到呢度,我已忍唔住出聲,『阿伯,我咪俾左$10你,你有$50增值喎!點解你仲問人拎錢搭車既?』

佢依依哦哦,我再出聲,『你頭先拎住$40話你爭$10先夠錢增值丫嘛!我俾左$10你,增值完搭小巴俾$2,你8達通仲有錢搭車架喎,點解仲要問人拎?』

佢繼續依依哦哦又話要嚟買嘢,我話即係唔係搭車啦。。個女人知自己中伏都黑哂面唔再啋佢。。

不過佢都古怪,拎完錢照計去7仔增值,佢都要行幾分鐘,但佢好快又坐返喺度等小巴又上到車,即係我俾錢佢根本唔係要黎增值!

見佢咁老,好多人都會幫,結果就俾人搵老襯!一陣就搵到2個了,佢落車唔知仲去邊度繼續搵

好,呻完

珍珠宮

好人難做

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我係你, 都會相同做法, 即場拆穿佢!
現在呢個世界, 任何唔識既人講乜, 問乜, 都係唔好理, 才為上策!!

珍珠宮

真係恃老賣老
希望多啲警察放蛇拉騙子
唔怪得人冷漠,呢啲騙子專呃人同情心

男爵府

goo_littlebb 發表於 24-2-15 10:27
好人真不能隨便做

今朝等小巴,有個阿伯追住我叫我,仲拎住$40俾我睇,話爭10蚊先增值到8達通。問 ...

有些老人家持老黎呃人同情心,真係衰,不過如果幫到真正有需要幫的老人家,是開心的事

珍珠宮

吾好做好人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

現在好多呢d人

我媽新年前,遇到一對年青夫婦推住架bb車,車內有個歲幾小朋友,話無錢食飯,問我媽可唔可以買兩個飯盒比佢地食,又問我媽攞電話號碼話會過番錢,我媽唸左陣,都係驚被呃,然後叫左佢地行去前面,直接行入去問下有無飯食(警局)

伯爵府

一人十蚊,搵十個一日都一百蚊

洗乜執紙皮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

每人10蚊唔系多,落車揾個站頭再揾目標。其實你見佢一個老人家,唔想比都好難拒絕。

大宅

回覆樓主:

手機八達通app可以增值
20蚊都得
樓主唔識野又要蝦呀伯
新年流流何必

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

真係好人難做
[img=500,400][/img]

公爵府

回覆樓主:

阿伯係個騙子

侯爵府

積學成知,積知成仁。做好心都要諗清楚。細個有個伯攤開手問我要5毫買飛睇戲,我見佢一手一蚊五毫,知佢四圍咁問人攞。而戲院旁邊停車埸就係毒品買賣熱門地,我就知佢咩料。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

劫褲濟朋 發表於 24-2-15 10:46
手機八達通app可以增值
20蚊都得
樓主唔識野又要蝦呀伯

我蝦阿伯就唔會俾錢佢, 三唔識七我仲要拎自己手機拍佢張八達通幫佢增值?
你食左藥未?

侯爵府

大個做嘢一出地鐵站,有個西裝友問我攞錢增值八達通,話唔記得帶銀包,我心諗,屋企即係附近啦,我叫佢返屋企攞。

琥珀宮

goo_littlebb 發表於 24-2-15 10:27
好人真不能隨便做

今朝等小巴,有個阿伯追住我叫我,仲拎住$40俾我睇,話爭10蚊先增值到8達通。問 ...

比我會報警,通知警察有人周街問人攞錢

大宅

goo_littlebb 發表於 24-2-15 10:54
我蝦阿伯就唔會俾錢佢, 三唔識七我仲要拎自己手機拍佢張八達通幫佢增值?
你食左藥未?
...

拍人地張咭唔會有咩問題
人地話左想增值
你真心想幫人就係幫佢增值
人地呀伯乜都唔識
無人會怪佢
你有方法幫人你唔肯、無問題
但仲要鬧人就係你問題
咪以為比果十蚊就大晒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你心地好,比人呃,唔開心, 算啦。祝福

水晶宮

miu~miu 發表於 24-2-15 10:47
真係好人難做

好多人呃人

侯爵府

有次我係旺角等人,有個伯跛下跛下埋黎,話剛剛出院,屋企人唔得閒,問我要錢搭的士返屯門。我叫佢返醫院等。佢即刻唔跛行左去。

la_source    發表於 24-2-15 12:04

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊