自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問各家長 你哋子女去之前會有咩重要嘢準備?

及呢個旅程有何得益?

子爵府

dongnut 發表於 24-2-16 15:20

及呢個旅程有何得益?

麻煩有人可以解答一下嗎?

男爵府

回覆樓主:

呢個年代,去英國遊學團唔及返內地學得多野,唔好嘥錢去英國,佢地經濟差,只會當你地水魚。

Adrio77    發表於 24-2-16 23:57

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

不如你講吓咩遊學團?而家有好多遊學團,內容性質都好大分別,你問到咁闊,點比意見?

子爵府

pauline_c 發表於 24-2-16 18:50
不如你講吓咩遊學團?而家有好多遊學團,內容性質都好大分別,你問到咁闊,點比意見? ...

學校攪的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

dongnut 發表於 24-2-16 22:21
學校攪的

出發前學校會有講座講解要預備/帶咩。有咩得著好視乎時間長短同內容,而每個小朋友得著 d 咩亦有唔同。
我個仔就因為三個星期遊學(返當地學校同本地生一齊上堂),肯開口講英文,佢以前唔肯主動開口講英文,返嚟之後就肯講。佢本身語境係夠,只係唔肯主動講,所以肯講就已經幾流利,亦習慣聽英文歌睇英文節目,而家大個仔,流利英國口音。

男爵府

dongnut 發表於 24-2-16 22:21
學校攪的

每間學校攪的,內容都唔同,體驗自然都唔同。
A學校係住劍橋大學既宿舍,半日在大學內由當地老師教英文,半日帶去參加活動。

B學校住劍橋大學既college ,由該大學學生一比六與學生活動做mentor,除了上課,亦安排在校園活動,又有大學教授上課,亦安排模擬面試。

仲有其他⋯
所以,要視乎自己學校係安排咩活動?有咩互動?你學校沒有簡介會嗎?

水晶宮

回覆樓主:

去到『購物景點』要醒目同小心啲,我仔當年中四跟學校去,幾個同學入店,一個同學差啲比人屈佢整污糟頂帽,話平啲要佢買,好彩咁岩有老師經過帶佢地走,另一個去到比人拎住部手機『幫佢』換mon貼收左唔記得幾錢。之後我有當地朋友話,見佢地得幾個細路唔呃佢地呃咩人。

Adrio77    發表於 24-2-16 23:59

公爵府

2024年龍年勳章

dongnut 發表於 24-2-16 19:20

及呢個旅程有何得益?

我小朋友由小學到除咗封關幾年,每個學年都去至少一次遊學/交流團,學校安排嘅會有講解及學習目標,佢哋每次去完返嚟都有相關報告要交,得唔得益就好視乎家長角度,我聽唔少家長話遊學團好搵笨,覺得自己一家大小去旅行抵啲,樓主如果參加咗就放心俾小朋友獨立去學習吓啦⋯⋯有啲得益唔係可以逐樣數出嚟。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有啲學校遊學團淨係去觀光同玩
你最好睇清楚學校的行程才決定,
如果你覺得淨係觀光同玩冇問題, 畀小朋友機會同啲同學仔一齊去都幾好呀。

珍珠宮

睛靈勳章

sasa615 發表於 24-2-16 18:41
呢個年代,去英國遊學團唔及返內地學得多野,唔好嘥錢去英國,佢地經濟差,只會當你地水魚。
...

去A 地方就嘥錢,B 地方就獲益良多?
都盲撐得好明顯噃

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

遊學團我當學校帶小朋友去旅行,冇理佢學唔學到嘢

伯爵府

dongnut 發表於 24-2-16 15:20

及呢個旅程有何得益?

你應該問學校老師

侯爵府

2023年兔年勳章

重要野係訓練獨立及自信心(如果重未曾試過離開父母遠行),俾機會佢自己執行李隨身攜帶物品

家長只係參與簡介會、與隨團老師溝通、準備零錢及藥物跟身

旅程得益係開眼界、開口講外語、了解當地人生活(如住寄養家庭而非集體住宿)
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

pauline_c 發表於 24-2-16 23:19
出發前學校會有講座講解要預備/帶咩。有咩得著好視乎時間長短同內容,而每個小朋友得著 d 咩亦有唔同。
我 ...

水晶宮

做好期望管理會好啲!睇吓去幾耐同性質,坦白講,如果去十日八日,會有乜嘢驚天動地改變吖?咪當老師帶子女去外地旅行,自己(父母)就放吓假照顧少幾日咁囉!
唔太貴,負擔到,俾佢哋去同同學體驗吓咁,佢賺咗回憶同開心(如果子女係自己想去)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

贊成出外走走
放眼看世界,每個地方都有每個地方值得學習嘅地方,用小朋友自己嘅感覺去領略,可能佢會鍾意,又可能佢會唔鍾意,點解咁多人仍然會選擇歐美升學,一定有原因

珊瑚宮

bmuimami 發表於 24-2-18 00:07
做好期望管理會好啲!睇吓去幾耐同性質,坦白講,如果去十日八日,會有乜嘢驚天動地改變吖?咪當老師帶子女 ...

係,3幾萬當比佢同朋友齊齊去旅行。

公爵府

jollyma 發表於 24-2-17 06:14
去A 地方就嘥錢,B 地方就獲益良多?
都盲撐得好明顯噃

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊