自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我名算特別,暫時無識人同我同名,上google search 都唔少同名,但未真正識到。

但都叫隔空相遇過自己同名同姓嘅機會。
1. 細個去睇西醫,唔記得卡編號,揾姑娘查,姑娘問我係咪住xx村?(不是我,隔離村的,原來隔離村有另一個同名人)
2. 去飲茶叫點心,上枱的點心紙印有傳菜人姓名,竟然同我同名同姓,但到發現時頭先放低點心個阿姐乜樣都無留意了,如早發現可能我會同佢講:我同你同名同姓喎。

你地有無呢啲情況?
識有個老師,佢教果班有個學生同佢同名同姓,我即時笑出黎,聯想到以下情況。
Miss 陳小雯:陳小雯,你上堂不斷傾計,你同我罰企。
Miss 陳小雯:陳小雯,你真係學生嘅模範生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

上網搵我個名
搵到2個
都係香港既
一個2019畢埋業,個樣好祥和

珍珠宮

我讀小學時,同班同學同我名相同,寫法都一樣。

別墅

回覆樓主:

我名算特別,香港未遇過,網上好似有兩個,不過一個在內地、一個在外國。

珍珠宮

暫時古今中外都未見過有人跟我同名同姓
同名唔同姓都冇

一Google就只係見到全部自己相關嘅資料

都好佩服親人幫我改個咁獨一無二嘅名

我自己小朋友個名都係比較特別
香港冇撞過名

男爵府

2018父親節勳章

以前我做寫字樓,公司有3、40間分店,有次我見到有分店更表有我個中文名及英文名、英文拼音都係我名,咁我好奇怪點解要我落分店無人通知,去問區經理啦,佢地都話無要我落店,但都奇怪有我名。後來核實咗請咗個新人,同我同名同姓同英文名,連個英文拼音都一樣。不過最終無見過佢,因為寫字樓同店太遠喇

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我遇過三個

1: 後生返工 有人打電話講我中文名 當然以為係搵我點知講講下唔對路 。原來對方搵果個係上一手已經無做

2:同事個女朋友同我一樣同名同姓

3: 依家個專屬電話客戶服務主任同名同姓
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

象牙宮

29XX86 發表於 24-2-16 23:14
我名算特別,暫時無識人同我同名,上google search 都唔少同名,但未真正識到。

但都叫隔空相遇過自己同名 ...

我名算特別,暫時無人同我同名。同姓 。
同姓有。
同名冇。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我全名都幾特別所以冇試過有人同名,最近google 見到台灣有一個,做地產的 同老公一齊後跟夫姓,都仍然係好少人撞名,不過試過幾次有email sent 俾我問我接唔接freelance 電影製作,佢哋係想搵我同名同姓,我咪回返我唔識的你搵錯人了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lovebbb 發表於 24-2-16 10:40
我讀小學時,同班同學同我名相同,寫法都一樣。

藤井樹?

公爵府

醒目開學勳章

我奶奶同以前一個女騎師同名,佢同我同事媽咪同名,英文串法-樣,佢個年代好興唔係叫亞芬就亞芳,好容易撞名!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我讀教會學校, 中學畢業個陣睇畢業校刊
有個唔同校嘅同學, 同我同名同姓

好多年前做過一間公司, 有個店舖同事,
同我同名同姓, 只係英文名唔同

宜家公司, 有同事同我中文名一樣, 唔同姓

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

暫時同名同姓未遇過,網上都冇,但又唔覺得自己個名特別。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我媽咪同我一個男性朋友媽咪同名同姓,我知個陣都好odd,不過佢媽咪同我媽咪性格係完全唔同。

別墅

中環大快活有個林青霞

男爵府

回覆樓主:

我以前返暑假工,認識一位同事,同名同姓。 大家都覺得好有緣,keep 住聯絡,廿幾年朋友了,每年都會最小一次飯聚。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我個名同姓唔算好特別好少有,但咁多年來只遇過一個朋友同名唔同姓。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

有呀!
阿囡同佢同學個名一模一樣,
返學叫名時,要用大、細之分

伯爵府

親子王國15週年勳章

我識一個英文名同名同姓 其實個名都好common
但話說我廿幾年前開咗個email, 我個名比人用咗, 我咪加個dot 囉
有時啲人打漏個dot 我就收唔到email
過咗20年, 我一個朋友介紹咗一個同我同名同姓既人我識
超巧合地 佢就係無dot email 既主人

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我女有2個同學同名同姓,叫名時要叫埋學號,仲加埋有個老師都同名同姓

佢地叫黃珮x

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊