自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mloved0210 發表於 24-2-17 09:55
竟然連顧問費都要三億,咩料吖? 成件事好似一個騙局咁

香港不是一言堂有程序有諮詢,請大家珍惜不一樣的香港。
你們很喜歡 This is an order. 嗎?

象牙宮

回覆樓主:

香港地細人多,你估搞基建咁容易咩!第時起人工島仲貴呀

伯爵府

政府工程不嬲都好油水,計分制基本要攞好多牌同認證先有資格入標,細公司做唔到,來來去去嗰幾間公司開天價硬食。條款又係戇居嘅,要例得好仔細,少咗樣嘢就另計錢,下下都超支,又係政府硬食。私人公司做工程,一個價錢全包,cost control係承包商本分,質量當然都會考慮,絕對唔只睇公司啲證書。單單睇誠哥搞全城抽獎同政府搞全城抽獎咪知效果同成本根本唔一定成正比。政府依啲衰嘢由英治時代帶落嚟無變過咁濟,依家唔係話set kpi就叫變,利益傾斜,政府太多廢柴同問題,唔知有無可能改善到。

公爵府

2024年龍年勳章

mongng 發表於 24-2-17 11:50
一條天橋1.5億

https://hk.news.yahoo.com/財會通過觀塘協和街建行人天橋-造價1-5億-141000143.html

有人肥過肥仔水

子爵府

北都公路前期勘查都要先花$11億 仲要做3年

北部都會區|北都公路勘查政府申$11.3億 撥款後38個月完成工作 | 香港01 https://www.hk01.com/article/990701?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

Adiezz 發表於 24-2-17 13:28
北都公路前期勘查都要先花$11億 仲要做3年

北部都會區|北都公路勘查政府申$11.3億 撥款後38個月完成工 ...

裝修一間3xx 呎屋全爆, 起碼都要40-50 萬, 預最少個半月工程時間
咁大型公路工程之前勘查, 應該預算幾多$$$ +時間至啱呢又?

《香港主要運輸基建發展藍圖》提出擬優化北都公路走線,確立公路將由四個主要路段組成,包括天水圍段、新田段、古洞段及新界北新市鎮段,料新田段落成時間為2034至2038年間,其餘路段為2039年或之後落成。

北都公路落成後,屆時北部都會區內行車路程會大減,來往天水圍市中心及新界北新市鎮車程長度會由約32公里減至23公里。

運輸及物流局向立法會交通事務委員會提交文件,提出為北都公路走線、相關建築結構、環境生態等進行勘測工程,預計所需費用為11億3,420萬元。

須進行大量勘察工程包括超過700個探土鑽孔等

文件指,北都公路工程規模龐大及複雜,途經大量未發展的地方,預計需要進行大量勘察工程,包括超過700個探土鑽孔等,走線或需橫跨多條現有及規劃中的道路及鐵路,包括東鐵綫、規劃中的北環綫等,亦會經過山貝河及錦田河等河流,以及林村郊野公園、濕地等,故須詳細勘查研究。

撥款中顧問費用涉3億2,930萬元

該局指,申請的11.3億撥款中,顧問費用涉3億2,930萬元,工地勘測費用佔約6億4,880萬元,工地勘測工程監管相關費用佔5,300萬元,並預留1億310萬元應急費用。

勘測、技術評估、環境影響評估在可行情況下同步進行

該局指出,預計勘測工作會在獲准撥款後約38個月內完成,當中包括約24個月的各項技術評估及整段道路的大綱設計、約15個月的環境影響評估、約11個月根據《道路(工程、使用及補償)條例》進行的相關刊憲及法定程序,以及約30個月的工地勘測。相關工作在可行的情況下同步進行,以加快項目的推展。

侯爵府

回覆樓主:

我不是專家,唔評論咩原因,參考參考!
https://www.factwire.org/investigation/視野天價鐵路是如何煉成的/

attach1_sign/tmp/phpXLIWaw

男爵府

觀塘海濱個噴水池,已經知工程費係幾貴。

子爵府

人地覺得值,可以點
你可以反對?

大宅

Mochachoi 發表於 24-2-17 10:24
香港政府啲工程不嬲都係天文數字。
不過我又唔擔心太貴 想當年起機場夠話係 大白象工程。 好彩當年有起如果 ...

賺係得接到政府工程嗰班頂層賺。
最底層落手落腳做嗰班工人成日都被拖糧,什至無糧出。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

淨係要抗台風,加上地質硬,已經係重工本,點可以拉埋其他地區工程比較。

男爵府

回覆樓主:

不如講下香港近年邊樣基建係平係抵,比較下就知三億係咪貴

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mongng 發表於 24-2-17 10:04
香港工程貴到天價,得閒睇下國際新聞,其他國家工程費合理好多

應該請基建狂魔、中國做~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

虎到金來勳章

mongng 發表於 24-2-17 11:49
我指香港政府工程費,唔係單一項目,香港改造工廈,社協建議改裝工廈要符合基層需要 料每幢工程費5000萬 ...
社協攪乜都貴

男爵府

就黎破產

水晶宮

其實很多掠政府水的!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mochachoi 發表於 24-2-17 10:24
香港政府啲工程不嬲都係天文數字。
不過我又唔擔心太貴 想當年起機場夠話係 大白象工程。 好彩當年有起如果 ...

係,無人記得當年玫瑰園計劃俾人鬧成點

男爵府

mandy_ymm 發表於 24-3-4 07:55
賺係得接到政府工程嗰班頂層賺。
最底層落手落腳做嗰班工人成日都被拖糧,什至無糧出。
...

最低層嗰啲都係有錢收到嘅, 佢哋日日出現金,你唔出畀佢佢都轉場去第二度做啦 。收唔到係中層嗰啲。

大宅

回覆樓主:

唔出奇。我估計個流程:首先要請顧問,再請各方面專家團家評估,然後要去立法會申請撥款,然後又修改又再請專家,來來回回,攪左幾年,跟住建築成本增加又要再申請撥款,又攪一兩年,最後開始起,前期佔左60%時間及資金。

伯爵府

茘枝角收押所重建撥款55億,重建包括增加牙科診所、手術室。造價媲美五星級酒店。

明愛醫院只需五分鐘車程咋喎,一千多個收押人士需要牙科診所、手術室?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊