自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

sogreen 發表於 24-2-19 14:20
緣份到期就係到咗就自然斷。

Agree

公爵府

roseangel 發表於 24-2-19 14:18
最近在人際關係方面遇到一些問題,一個好熟嘅同事原本一班人我同佢之間因為一些是非,大家關係缺裂咗,傷心 ...

自從兩個女大左,開始同一般的朋友不再聯絡,兩個女已經係最好的朋友

侯爵府

最近在人際關係方面遇到一些問題,一個好熟嘅同事原本一班人我同佢之間因為一些是非,大家關係缺裂咗,傷心 ...

唔使免強,一切隨緣。

翡翠宮

lilysun123 發表於 24-2-19 19:34
自從兩個女大左,開始同一般的朋友不再聯絡,兩個女已經係最好的朋友

我而家都寧願同仔仔講心事...

大宅

roseangel 發表於 24-2-19 15:12
因為是不同部門工作,所以沒有衝突,識咗都有10年,之前都傾得埋,我們有一班同事六七個好frd,以前常一齊 ...

咁你班同事有冇撐邊個?
如果他們中立,你便當冇事發生過;繼續一齊吃飯。

水晶宮

成功做咗
爽!

大宅

回覆樓主:

我有個識咗三十幾年嘅朋友

人越大,我都冇主動搵佢,反而係佢經常好似以前打電話俾我煲電話粥。

佢結婚生仔,我單身有個伴。冇仔女另一半自然洗錢買袋都輕鬆啲。
感覺佢經常搵我做比較對象,可能佢要面子 我又懷疑覺得佢對我講大話,唔覺有咩特別交心。始終唔似以前讀書大家都係學生生活上冇咩大分別。

侯爵府

namnamnamlolo 發表於 24-2-19 14:45
我都仲有好幾個朋友
所以無咗一個都唔緊要
因之前人生低谷時

我都試過你嘅情況、勁心淡....

珍珠宮

我得

我好白眼狼,話唔搵就唔搵

大宅

玄米茶愛愛 發表於 24-2-19 22:35
咁你班同事有冇撐邊個?
如果他們中立,你便當冇事發生過;繼續一齊吃飯。
...

她們有部份人不知道件事,知道的都沒有出聲,有d知與唔知之間,宜家碰到面都好尷尬,撐同事的她們一起遇見我都對我冷淡,現得返一個同事撐我,其實我們成班六七個都是不同部門的,沒有利害衝突,但應該不會再一起吃飯了

別墅

珍珠宮

回覆樓主:

人世中所有關係都有緣盡那一天,順其自然啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

ayako 發表於 24-2-19 14:26
我早排同個識左幾十年既朋友終於斷捨離左,人越大越想留返多啲時間比更重要既人。 朋友唔見就可以唔見,但 ...

agree!
我都有個十幾年好朋友, 思想上越行越遠, 溝通唔到, 而家當返佢普通朋友, 普通傾計都係門面野...... 而同事, 一向都係淡如水
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

我都有一個識咗三十年嘅朋友冇咗,係好唔開心好唔捨得,不過既然人哋都唔珍惜,自己糾纏落去都無謂

伯爵府

人大咗,睇呢D會化。緣來緣去其實好平常。今日大家有隔膜,放低吓先,唔好做多餘動作,求和,求溝通,或者反面都唔好,平常心處理,呢個時間搵其他朋友,建立其他圈子的友誼。

世事好奇妙嘅,到有緣再聚時,又會自自然然聚返埋一齊,如果無反到面的話。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主睇開啲,唔好太執著緣起緣滅嘅嘢。就算小學一年級識到依家幾十年嘅朋友都可以話斷就斷啦。。一切隨緣!

大宅

aidan08 發表於 24-2-20 12:21
人大咗,睇呢D會化。緣來緣去其實好平常。今日大家有隔膜,放低吓先,唔好做多餘動作,求和,求溝通,或者 ...

多謝你開解,求和只係起初做咗,已大半年前了,現在見到面喺有少少尷尬,我有主動say hi,但對方冇回應或咋看不見我,我都唔係強求乜嘢,只希望大家禮貌地撞到面打個招呼,但唔使做到咁冷淡

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

JAlove 發表於 24-2-20 12:18
我都有一個識咗三十年嘅朋友冇咗,係好唔開心好唔捨得,不過既然人哋都唔珍惜,自己糾纏落去都無謂
...

請教你如何令自己釋懷?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

roseangel 發表於 24-2-19 20:39
多謝你開解,求和只係起初做咗,已大半年前了,現在見到面喺有少少尷尬,我有主動say hi,但對方冇回應或 ...

你做咗自己想做要做嘅就夠,解釋過道歉過,對方接唔接受唔到你控制,做同事嘅,有朝一日離職,杯茶就涼架啦,當然有人可以一直都係朋友,睇下緣份夠唔夠。

唔好話同事,朋友親戚都一樣,幾時緣盡就幾時要斷捨誰,唔到你唔想斷,有時係環境做成。

你只希望大家禮貌地撞到面打個招呼,唔使做到咁冷淡>>>係你一廂情願想法,或者對方根本連見都唔想見到你,仲點會打招呼?你唔好對對方有太大期待,順其自然啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

水晶樹媽媽 發表於 24-2-20 12:54
請教你如何令自己釋懷?

我都用咗成年時間,先令自己好過啲,本來兩家人好friend,個個禮拜都一齊食飯,啲細路都一齊玩,我個仔仲話要同人哋個仔做一世朋友,好似我哋咁

擴闊自己嘅生活圈子

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊