自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

sharonhwyc 發表於 24-2-19 22:39
都係唔好再回應好d

唔係咩一代宗師!我只係關心啲貓貓啫!誘發fip 在以前係絕症!係近呢幾年先有藥醫,而且藥費相當昂貴,貓同主人在治療過程中都會面臨崩潰,而且唔一定醫好,好多都一樣死亡!

我只係希望透過網絡,提醒大家困籠嘅重要性!!!

我隻仔同胎已有幾隻因無困籠而中左fip! 只有另外幾隻有困籠避過了

珍珠宮

Anka 發表於 24-2-19 22:45
一代宗師都唔好一部通書睇到老
有時都要睇情況

但你完全不理貓死活,一味教人不用困籠禾! 難道唔係一代宗師,你咪一樣唔變通!仲理直氣壯唔困籠

珍珠宮

Anka 發表於 24-2-19 22:46
算把啦

你可以去fb fip 個谷睇下, 不知幾多無數貓中了fip付出性命代價,如果真心痛錫貓唔會咁輕易教人唔困籠比古臣就得,也不會一起網絡欺凌!

侯爵府

LoveDingdong 發表於 24-2-19 19:24
我係新手,想問大家有咩需要買或留意,可以分享嗎?我會淘猫籠謝謝
...

唔駛籠, 最緊要有貓沙盤, 飯&水兜.
冬天要有個軟棉棉嘅貓窩.

珍珠宮

sharonhwyc 發表於 24-2-19 22:39
都係唔好再回應好d

你可以去fb fip 個谷睇下, 不知幾多無數貓中了fip付出性命代價,如果真心痛錫貓就唔好再咁輕易教人唔需要困籠,不知幾多無知新手就中招無困籠,就係信錯人或驚比人話佢困籠係衰主人,最後令貓中fip !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alfreday 發表於 24-2-19 21:05
貓袋和籠都要有,籠要買膠造的可以直接沖水又唔驚生銹,我個女都係舊年收養。

水機和餵食機慢慢先買,有啲 ...

好靚女呀

公爵府

2024年龍年勳章

cara.mak 發表於 24-2-20 02:08
養左幾十年唔代表對貓認識夠嘅! fip雖然一直都有,但近十幾年係好多貓都有中招,由以前常在名種貓出現, ...

其實你講嘅籠係關乎stress,咁唔係隻隻貓都會有同樣問題,唔使講到唔用cage隻貓就必死

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,我真心勸你唔好聽人教不用困籠!

連賣醫fip藥嘅谷主都不斷叫新手,要困籠避免應激而fip!難度賣藥唔想賺錢? 但佢哋都痛錫貓 ,寧願唔賺錢都想救得一隻得一隻,好言相勸大家要困籠,佢哋直程教困三個月架! 咁我的確無呢方面專業,只因同胎有幾隻出事, 而深深感受到果種擔憂, 在治療過程中實在太痛苦,要日日打針,打足84針! 貓貓受苦84日!也見到很多中了受苦最後死亡!

所以我一見新手我一定叫佢困籠,也希望其他人了解多啲fip,唔好信口開河自以為養了幾十年就可以叫人不用困籠,在貓谷大把人信口開河架!

男爵府

請你一定要網(emoji)網,每日都有貓跳樓死嘅消息

大宅

我養貓前有聽人講要困籠
但我隻貓唔怕生保 細細個一黎就好好奇周圍跑 所以咁耐都無用過
真係好睇貓嘅性格
如果唔貴買定都無壞
但如果佢唔生保就無謂困左佢

最重要都係網同貓砂盤
有野食兜同水兜就ok 我隻貓對流動飲水機都無咩興趣

珍珠宮

loveclementine 發表於 24-2-19 23:05
其實你講嘅籠係關乎stress,咁唔係隻隻貓都會有同樣問題,唔使講到唔用cage隻貓就必死
...

我當然知唔係隻隻都有事啦,但9成貓自身體內已有,只係無病變出黎,你又點知新養嘅貓本身體內有冇? 又點知佢咩性格? 我哋養貓前係咪應先了解貓潛在病嘅風險再決定養唔養?如決定養係咪應該盡量做到最好令貓不會因應激而病變? 我都只係講困籠一個好簡單人人都做到嘅行為咋禾!
唔係養左幾十年就有秘訣架!
難度獸醫都要養貓幾十年先可做醫生醫動物?大把未養過啦!

的確到現在好多人都無了解fip! 以為唐貓天生天養好易養又少病! 到出事都唔知點解會死左! 原來了解多啲,一出現病徵即落藥,醫返嘅機會好大,唔好錯過醫治黃金機會! 我實在睇太多case因中fip而死亡 及比主人棄養! 我只係叫人唔好亂講唔駛用籠!難道有錯? 其實我覆其他人又關你咩事?

等同於大把人覺得唔需要裝窗網而有人見到睇唔過眼一樣反駁人要裝窗網,難道佢哋都有錯?都係愛貓啫!

珍珠宮

Barbarbarrr 發表於 24-2-20 00:08
我養貓前有聽人講要困籠
但我隻貓唔怕生保 細細個一黎就好好奇周圍跑 所以咁耐都無用過
真係好睇貓嘅性格

同胎果幾隻都唔生保架! 都一樣周圍走無厘埋,但都一樣有應激中fip!

當然困籠都唔一定防止到應激fip, 但能夠做到,就最好做,困籠一啲都唔慘,只係困短短一個月時間啫,又唔係無得放風, 主人在家咪放風,到睡覺時或無人在家時才困籠!
唔好諗到困籠無自由好慘, 真係中左仲慘!

相信專醫fip嘅義工常叫新貓入屋要困籠,就一定有佢哋認知嘅重要性!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我自己會咁做,
買個大點3層籠,蓋布(留意籠內溫度同濕度),
入屋放入籠比佢冷靜下同熟悉下屋內人,氣味同環境,聲音,
每日打開小小布,比佢睇下籠外面環境,
準備水,糧,沙盤,貓抓板,小量玩具(玩具佢自己玩無危險性)放入籠內,墊(比佢瞓覺用)或薄/厚被(視乎溫度放薄定厚被),
食,瞓,柯無問題,困3,4日(睇貓性格),我會打開籠門,睇佢自己想唔想出嚟。

*記住裝窗網*有需要用門閘

子爵府

loveclementine 發表於 24-2-19 21:13
我從小屋企養貓幾十年,從來都無用過籠,只有帶貓外出嘅pet carrier, 或者你哋而家有啲理論係認為要好似寵 ...

X 2 我都無。貓咪通屋走,同我一齊瞓

男爵府

回覆樓主:

其實籠可以預先準備(唔想嘥錢可以問養開貓嘅朋友借),
好似我隻衰嘢關左籠兩日已經唔制就比佢自由行low

男爵府

回覆樓主:

乜都假,窗網最重要,貓有好奇心看出面,或者有雀仔聊佢,整好蚊網或格仔網等貓貓安全在屋内,太多空中飛貓了!

公爵府

2024年龍年勳章

cara.mak 發表於 24-2-20 04:23
我當然知唔係隻隻都有事啦,但9成貓自身體內已有,只係無病變出黎,你又點知新養嘅貓本身體內有冇? 又點 ...

首先,我只係講自身經驗,並無以甚麼秘訣去扮專家發表。
其次,約略睇過因果由來,主要係來自飼養環境感染,一般多數係發生在群居於貓舍、配種貓,而我養嘅貓來源不是來自這些地方,所以從未有發過病,最重要係,用籠與否並非這個病的來源。

公爵府

2024年龍年勳章

cara.mak 發表於 24-2-20 04:23
我當然知唔係隻隻都有事啦,但9成貓自身體內已有,只係無病變出黎,你又點知新養嘅貓本身體內有冇? 又點 ...

最後,你回覆中寫下這段~~「 我只係叫人唔好亂講唔駛用籠!難道有錯? 其實我覆其他人又關你咩事?」
~~請你自己睇返所有回覆,我#6回覆樓主,之後係你#12 quote來問我,之後我嘅#22#47都係因應你而回,你要一言堂唔使我答請早揚聲,甚麼叫你覆其他人關我咩事? 麻煩你冷靜啲自己搞清楚個對答,唔好咁激動亂咁指控人,完!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

loveclementine 發表於 24-2-20 07:27
首先,我只係講自身經驗,並無以甚麼秘訣去扮專家發表。
其次,約略睇過因果由來,主要係來自飼養環境感染,一般多數係發生在群居於貓舍、配種貓,而我養嘅貓來源不是來自這些地方,所以從未有發過病,最重要係,用籠與否並非這個病的來源。

正解, 同個籠大纜都扯唔埋.

男爵府

厠所記得長期蓋住, 如果唔係貓貓好有機會跌落去swimming

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊