自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

牛年勳章

李龍基未婚妻昨日因涉在港逾期居留,被入境處扣留調查,今日將會於沙田裁判法院提堂,李龍基隨後受訪透露已找謝偉俊律師幫忙處理。謝偉俊今日凌晨回覆記者透露目前Chris目前情況還可以,當然有點累但算是冷靜。

李龍基未婚妻Chris早前曾透露是透過優才計劃來港,然而近日Chris接連爆出學歷、證書等疑似造假,昨日就爆出因涉在港逾期居留,被入境處扣留調查。

透過優才計劃來港,又點會逾期居留呀?

大宅

牛年勳章

Chris曾透露自己其實來港不久,是透過優才計劃來港,詳述優才、高才和專才分別,並說:「優才最難,只有長(常)春藤大學先可以,香港政府會補貼畀我。優才要學歷係Master以上,學歷一定要係長(常)春藤大學。」她稱自己現時做飛機零件採購工作,幫飛機公司買配件,更說:「我本身鍾意飛機,讀飛機唔係你哋諗咁樣,讀飛機其實係要讀氣象學,亦都要學機械工程學。」、「我有飛機執照,亦都轉頭可以同你分享!」

男爵府

回覆樓主:

真係... 來來回回香港的文件好易攞到啫, 做乜要搞到逾期居留。

珍珠宮

香港優秀人才入境計劃(簡稱“優才”)於2006年06月28日公布實施。優才分爲“綜合計分制”或“成就計分制”兩種申請方式。綜合計分制一次性獲得3年的居留簽證,滿足“已於香港定居,及對香港有所貢獻”的要求,3年後可以申請續簽,申請人通常會以 3 年 + 2 年的模式續簽(如在香港上一年度的應稅收入達港币 200 萬元,一般會續簽五年),具體以香港入境處的審批結果爲準;成就計分制可以一次性獲得8年的居留簽證。兩種分制都是滿足要求7年後可以申請轉永居。

申請條件 1. 年滿18周歲 2. 無犯罪記錄 3. 申請人已獲得學士學位證 4. 單人20萬,全家40萬存款證明 “綜合計分制”和“成就計分制”滿足其一即可: 【綜合計分制】 ● 打分 110 分及以上都可簽; ● 打分80-110分的,需具有以下5個優勢之一: (1)擁有世界百強學校頒發的學位證; (2)在上市企業或世界名企工作 3 年以上,并能提供工作證明信; (3)申請人是「金融及會計服務」或「資訊科技及電訊」行業的人才; (4)申請人持有合法工作簽證在海外/境外地區工作達兩年; (5)申請人是高新技術行業的企業創始人或總經理及以上的一級高管職位。 ● 80分(含)以下的,不到入境處基本入池的分數,都不可簽。 【成就計分制】 滿足以下優勢之一: 1.申請人曾獲得傑出成就獎(例如奥運獎牌、諾貝爾獎、國家/國際獎項);或 2.申請人可以證明其工作得到同業肯定,或對其界别的發展有重大貢獻(例如獲業内頒發的終身成就獎)。

見網上咁寫,好明顯佢唔係啦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

之後係咪要送幅畫俾謝偉俊!
再影張合照!

登陸火星    發表於 24-2-20 12:52
la_source    發表於 24-2-20 09:09

珍珠宮

《明報》致電李龍基了解Chris被扣查情况,身在廣州的他對Chris逾期居留不知情並感心痛,「佢傻女嚟㗎,犯法㗎!我知道一定唔畀佢咁做」。

李龍基提起未婚妻的情况表現難過,問他是否知道Chirs逾期居留?他激動說:「佢傻女嚟㗎,我梗係唔知啦,犯法㗎!2019年有疫情,後來出入受限制,佢唔捨得離開我,要照顧我,唔想往返要隔離,所以佢同我講優才計劃可以留在香港。我知道佢逾期一定唔畀佢咁做,現在希望謝律師幫忙,我一定會支持Chris。」

好犀利喎,咩都「唔知」

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

謝大狀
睇完飛機霞嘅真實履歷
會唔會笑甩下巴( 顎)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

真係花生兩斤

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該開始緊上庭,等睇新聞!

翡翠宮

身在廣州的他

同佢做普通朋友
都搭飛機啦

珍珠宮

身在廣州的他對Chris逾期居留不知情並感心痛,「佢傻女嚟㗎,犯法㗎!我知道一定唔畀佢咁做」

老江湖

翡翠宮

cy101 發表於 24-2-20 09:33
應該開始緊上庭,等睇新聞!

估下先

認罪
緩刑
執包袱

男爵府

cy101 發表於 24-2-20 09:08
之後係咪要送幅畫俾謝偉俊!
再影張合照!
...

基伯同謝偉俊好fd, 謝同白曾經幫Chris慶祝生日有合照

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

傻婆傻佬,絕配

子爵府

2024年龍年勳章

真係大話,講講吓,就變左真

珍珠宮

Moti 發表於 24-2-20 09:09
《明報》致電李龍基了解Chris被扣查情况,身在廣州的他對Chris逾期居留不知情並感心痛,「佢傻女嚟㗎,犯法 ...

開左關成年啦,吾識反上去申請,個亞伯都晒氣,一結婚未可以即刻居留囉,中間應該有d野,吾反得家鄉或者吾結得婚

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

angiehouse 發表於 24-2-20 09:52
開左關成年啦,吾識反上去申請,個亞伯都晒氣,一結婚未可以即刻居留囉,中間應該有d野,吾反得家鄉或者吾 ...

1. 是旦一方已婚,未離婚
2. Dr Chris身有C,返唔到上去
3. 以上兩者皆有

子爵府

《明報》致電李龍基了解Chris被扣查情况,身在廣州的他對Chris逾期居留不知情並感心痛,「佢傻女嚟㗎,犯法 ...

打死都話唔知啦,要坐花廳架喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

今舖睇逾期基點拆

珍珠宮

旅遊簽証,結埋婚攞單程證,有幾複雜?點解會因為掛住佢唔走?
佢成日都上大陸商演,都可以陪到實啦,洗乜落黎逾期居留?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊