自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

被告王青霞面對的6項控罪包括:為取得入境證而作出虚假陳述.,使用虛假文書,向入境主任作出虛假陳述,管有虛假文書,2條違反逗留條件等。

今早8時許,王青霞由入境處車輛押送到沙田法院。案件10時開庭,被告王青霞身穿黑色大褸戴住口罩,頭髮束馬尾,由庭警押到犯人欄,法庭向女被告人讀出控罪時,被告人神情緊張,當辯方申請保釋被拒需還押,被告人顯得極度失望。法庭將辯方保釋覆核申請押至2月28日審理,案件安排在4月16日再訊。

李龍基未有上庭

李龍基昨向傳媒透露,他現身處廣州拍攝,但會找律師謝偉俊處理。謝今亦未有到庭,因由他一名姓江的律師同事代表王。江律師離開法指謝因忙於其他事務而未能親身到庭,江又稱不便回應王青霞的精神狀態。

根據香港法例《入境條例》(第115章)第41條,任何人違反對他有效的逗留條件,即屬犯罪,經定罪後,最高可判罰款港幣五萬元及監禁兩年。

控罪指王涉在學歷上作虛假陳述

王被控取得入境證而作出虚假陳述,及使用虛假文書罪,指她於2019年10月23日,在申請入境證時作虛假陳述,即聲稱在萊頓大學獲頒發工程學碩士學位,和使用三份虛假的Pacific States Aviation的畢業證書。

涉逾期居留逾3年

至於違反逗留條件和向入境事務主任作虛假陳述罪,指她於2023年3月26日,違反只可留港至2020年2月9日的逗留條件。她亦涉及同日,向入境事務主任作虛假陳述,即她於3月26日前數天才從內地經港珠澳大橋入境。

涉使用假畢業證書副本

另一項違反逗留條件罪和管有虛假文書罪,指她於2024年2月17日,違反只可留港至2023年4月24日的逗留條件,以及管有三份虛假、看似由Pacific States Aviation發出畢業證書副本。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

提款基協助應該都會上身
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

esmehouse 發表於 24-2-20 12:37
提款基協助應該都會上身

佢話青霞收收埋埋乜都無同佢講嘛!佢話啫!

男爵府

成件事精彩離奇到拍戲咁

公爵府

Forgetmenot999 發表於 24-2-20 12:39
佢話青霞收收埋埋乜都無同佢講嘛!佢話啫!

千算萬算,估唔到提款基先係最醒:別人笑我太瘋狂,我笑他人看不穿

ChloeBiluku_FB    發表於 24-2-20 21:15

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

上次佢哋話題hit過垃圾徵費,今次hit過美斯

男爵府

kwokdicken 發表於 24-2-20 12:35
被告王青霞面對的6項控罪包括:為取得入境證而作出虚假陳述.,使用虛假文書,向入境主任作出虛假陳述, ...

佢可能用虛假文書申請專才,批咗但最近太高調先引起入境處注意,估計係由入境計起超過300日,踢爆咗啲證書係假先告佢虛假陳述、虛假證書同過期居留,如果只係過期居留,邊可能六 條罪呢?咁即係入境處好大可能審批求其,其實究竟有幾多假學歷專才好似飛機霞咁申請入嚟香港呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

RoseRosa 發表於 24-2-20 12:42
成件事精彩離奇到拍戲咁
仲要當事人自己呃到淋漓盡致

子爵府

2024年龍年勳章

都係個句,姜越老越辣

男爵府

2024年龍年勳章

Forgetmenot999 發表於 24-2-20 12:47
佢可能用虛假文書申請專才,批咗但最近太高調先引起入境處注意,估計係由入境計起超過300日,踢爆咗啲證書係 ...

https://www.hk01.com/article/992396?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

男爵府

adawong20 發表於 24-2-20 12:48
都係個句,姜越老越辣

我唔多認為提款基告密,如果告密理應無乜可能喺smart travel過youtuber面前哭求

男爵府

nicholasmom 發表於 24-2-20 12:53
https://www.hk01.com/article/992396?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

果然真係咁

男爵府

Forgetmenot999 發表於 24-2-20 12:47
佢可能用虛假文書申請專才,批咗但最近太高調先引起入境處注意,估計係由入境計起超過300日,踢爆咗啲證書係 ...

我諗佢都係冰山一角,實有人用假證書申請專才來港,希望政府揸緊啲啦,查清楚先批!

伯爵府

控罪資料顯示,王青霞涉於2019年申請入境證時,訛稱獲頒發萊頓大學工程學碩士學位,並使用其他虛假的畢業證書。此外,王涉兩次逾期留港,分別逾3年及9個多月。
控罪指王涉在學歷上作虛假陳述

王被控取得入境證而作出虚假陳述,及使用虛假文書罪,指她於2019年10月23日,在申請入境證時作虛假陳述,即聲稱在萊頓大學獲頒發工程學碩士學位,和使用三份虛假的Pacific States Aviation的畢業證書。

涉使用假畢業證書副本

另一項違反逗留條件罪和管有虛假文書罪,指她於2024年2月17日,違反只可留港至2023年4月24日的逗留條件,以及管有三份虛假、看似由Pacific States Aviation發出畢業證書副本。

咁都夠膽死

不過話返轉頭, 如果佢唔係咁高調, 成日上網show off, 而又漏洞百出
即係話, 只要佢低調啲, 又或者show off時唔好咁多破綻
搞到咁大都唔會有事喎
真係比佢過倒骨

珍珠宮

kwokdicken 發表於 24-2-20 12:35
被告王青霞面對的6項控罪包括:為取得入境證而作出虚假陳述.,使用虛假文書,向入境主任作出虛假陳述, ...

佢重夠膽同鄧一個影相果度好野

男爵府

SOHOT 發表於 24-2-20 12:56
我諗佢都係冰山一角,實有人用假證書申請專才來港,希望政府揸緊啲啦,查清楚先批!
...

我聽朋友講,國內大學畢業嘅專才反而冇得呃,因為有學歷認證呢個環節及證明,可以直接係大陸官網系統上面查詢。

呢位小姐用嘅假證書係海外大學,博香港政府check 唔到,可以瞞天過海⋯⋯

水晶宮

太離譜啦,咁樣明目張膽造假,仲要聲大夾惡話佢屈佢。佢咁都過到骨,對唔住十年窗下非常努力的人。

賣x咪老老實實賣lor,扮咩史丹佛博士、飛機工程師、國泰機師、畫家……真係唔知醜,面皮幾呎厚。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

花生價格暴漲!

男爵府

nicholasmom 發表於 24-2-20 12:53

所以.咪話囉!之前啲jm又話有公證行把關真係得啖笑,分分鐘早已經被人賄賂咗

伯爵府

Forgetmenot999 發表於 24-2-20 12:53
我唔多認為提款基告密,如果告密理應無乜可能喺smart travel過youtuber面前喊求
...

阿基哥今次真係跣左空姐一鑊啦
擺場大龍鳳幫佢洗白搞到自己無哂誠信

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊