自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

近日ViuTV電視節目《茶餐廳》介紹本港茶餐廳即食麵文化,其中本地生產商「頂好大光麵」負責人受訪,表示早於60年代推出只有麵餅的「光麵」,主打無包裝及味粉,曾經在70至80年代廣泛應用於茶餐廳,近8成茶餐廳都採用,不過90年代開始,被內地生產的即食麵搶攻市場,至今只得2成茶餐廳採用。

節目播出後引起全城熱議,不少網民表明支持「香港製造」,頂好大光麵昨日在社交平台率先貼出港島區仍然採用大光麵約20間茶餐廳名單,以及約10間港島區有售大光麵的超市及雜貨店,稍後陸續公布其他地區。頂好大光麵小編稱「經營茶餐廳不容易,仍然會選用和支持香港製造的麵,希望你們都支持他們。」,又指「大光麵不設零售,頂好光身麵=家用版大光麵,每袋有6個麵」,名單可見一般連鎖超市無售,其中筲箕灣家興超市有售。

「頂好大光麵」本地生產商金源食品負責人吳怡於節目表示,其父親早在60年代已推出只供食肆及茶餐廳等採用的麵餅,即沒有獨立包裝及調味粉的「光麵」,有分大個裝的「大光麵」及較小的「細光麵」。他憶述,70年代本港近8成茶餐廳都採用大光麵,但到90年代不少茶餐廳改用內地製的即食麵,如今只有約2成茶餐廳採用頂好大光麵。

不少網民在「頂好大光麵」社交平台留言,表示支持本地生產的大光麵,「由細食到大,一定支持你,唔好放棄,加油!」、「支持香港製造」、「其實一直好想你哋推出零售,有時打邊爐想食大光麵」、「等到頸長~沙爹牛梗係要配大光麵」;更有多間餐廳表明想採購,亦有網民建議出獨立包裝攻海外市場。

https://today.line.me/hk/v2/article/1DRVwJ3

公爵府

回覆樓主:

邊度有得賣?都唔見有…

更新:睇到上面地址了

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

有睇茶餐廳呢個節目, 估唔到大光麵面臨結業, 得番三架車送貨, 八成茶記轉用其他國內麵餅, MADE IN HK真係唔值錢!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

平時去茶餐廳,好多人寧願加錢都轉丁
供求反映一切

水晶宮

啱啱食緊,好味喎

男爵府

我女食大光麪也唔食一丁,大光麪好食呀

公爵府

Y2kqk 發表於 24-2-20 14:33
我女食大光麪也唔食一丁,大光麪好食呀

x2

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-2-20 14:03
供求反映一切

對啊, 好多人情願加錢轉一丁

子爵府

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-2-20 14:03
供求反映一切

大光麵好食過一丁

男爵府

回覆樓主:

自己煮嘅話,湯底點整?

子爵府

我都間唔中買嚟食,
可以自己配湯底,健康啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

星洲炒米 發表於 24-2-20 13:27
近日ViuTV電視節目《茶餐廳》介紹本港茶餐廳即食麵文化,其中本地生產商「頂好大光麵」負責人受訪,表示早 ...

其實平日我都真係唔會睇V台,只係嗰日係咁轉台唔想睇亞洲超聲團,偶爾睇到呢個節目,講真講得好深入真係好好,V台用心做呢啲節目好過拍劇啦!
嗰集講大光面同埋送冰粒嘅工人同工廠,呢啲先係人情味同埋香港嘅味道!

pbxmas25    發表於 24-2-20 16:04

子爵府

星洲炒米 發表於 24-2-20 13:27
近日ViuTV電視節目《茶餐廳》介紹本港茶餐廳即食麵文化,其中本地生產商「頂好大光麵」負責人受訪,表示早 ...

呢只麵好食過丁麵多多聲
停產實在太可惜

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我鐘意大光麵,出前一丁好難食

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

stagea 發表於 24-2-20 13:30
有睇茶餐廳呢個節目, 估唔到大光麵面臨結業, 得番三架車送貨, 八成茶記轉用其他國內麵餅, MADE IN HK真係唔 ...

片段入邊茶餐廳個事頭婆都講其實都係差幾毫子點解唔用香港貨,我都明幾毫子幾毫子計埋就係一個數目,其實如果大家知道大光喺香港製造加一蚊,我相信大家都肯比!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實唔係唔支持
但大光麵太低調
我唔識好野
希望佢同多D餐廳合作
轉大光麵加1 蚊
相信靜係made in HK呢個朵就有大把支持者

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Anpanmama 發表於 24-2-20 14:55
片段入邊茶餐廳個事頭婆都講其實都係差幾毫子點解唔用香港貨,我都明幾毫子幾毫子計埋就係一個數目,其實 ...

現在大部分茶記, 利潤行先, 佢地用既麵餅, 根本唔會care邊個產地, 如果佔大比數係老闆娘心態, 相信大光麵都唔會由佔八成香港主力麵餅供應商, 變成今日得番三架車送貨既大光麵!!

提外話, 估唔到可樂廠又會咁有心思去幫茶記做自己廣告, 佩服!!!

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

香港缺乏的就是 → 同理心,否則BK唔會經常出現咩「山姆」,「淘寶」,北上消費抵 ...

伯爵府

我留下間街坊士多辦館有得賣。
莫話Made in HK嘅式微,連士多仔、辧館都式微

stagea    發表於 24-2-20 15:21

水晶宮

Png 發表於 24-2-20 15:07
其實唔係唔支持
但大光麵太低調
我唔識好野

係呀,我以為全部茶餐廳都係大光面,但有時食到好難食先知原來有啲係用大陸面

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊