自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

水深火熱 發表於 24-2-21 19:10
一定要學識反抗,唔係去到中學又係比人欺凌

知道

男爵府

BBHHO 發表於 24-2-21 19:04
2年女仔

咁細個就識欺凌人?會唔會有誤會?

男爵府

BBHHO 發表於 24-2-21 19:04
2年女仔

我都經歷過,好彩我哋學校有社工,社工姑娘好有方法去引導,所以事情好快解決了,希望你可以試下搵駐校社工幫手

子爵府

yanswy 發表於 24-2-21 19:12
咁細個就識欺凌人?會唔會有誤會?

希望係誤會啦。但呢個小朋友已經唔係第一次咁對人。次次都話唔小心伸腳kick人

子爵府

bbtarget 發表於 24-2-21 19:13
我都經歷過,好彩我哋學校有社工,社工姑娘好有方法去引導,所以事情好快解決了,希望你可以試下搵駐校社 ...

係喎,多謝你提醒,明天問下可唔可以搵社工同個女仔傾下,唔該。

侯爵府

之前有個post係關於老師對sen小朋友嘅,已經講過,任教老師搞唔掂就要向上反映。訓導,輔導,社工,教育局,go go go!

子爵府

yantung2010 發表於 24-2-21 19:17
之前有個post係關於老師對sen小朋友嘅,已經講過,任教老師搞唔掂就要向上反映。訓導,輔導,社工,教育局 ...

珍珠宮

BBHHO 發表於 24-2-21 19:11
好彩暫時未有情緒問題,但我就係怕欺凌者愈來愈過份。已經同老師講左,亦教左小朋友下次要反抗,佢比較細 ...

你最好在家角式扮演,練習好多次!

例如,你做壞角色,模仿不同形式嘅欺凌,教小朋友點應對,點出聲,講什麼字眼等!

我女天生善良又唔計較,常比人搶玩具 ,但佢又唔出聲, 比人大大力推開都無反應果種!

後來我真係模擬,教佢點應對,點惡返人!

依家小三,曾在小一小二同班嘅大b,依家都唔敢再同我女搶或出口述!我女有出口反擊,當然唔係講衰野!

明明係我女行先自然排第一,啲大b會爭,佢哋出口述話我女,我女依家會出聲據理力爭!

對方即收聲

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

BBHHO 發表於 24-2-21 19:11
好彩暫時未有情緒問題,但我就係怕欺凌者愈來愈過份。已經同老師講左,亦教左小朋友下次要反抗,佢比較細 ...

教佢被欺凌 走去多人地方大叫 比多啲同學知
唔好怕

我仔中一被欺凌 倒哂水壺水 晌樓梯推佢
將換左既校服掉落水 收埋個書包等等
我仔有情緒 失眠流眼淚 我迫不得已出手
晌學校門口等果個同學講都無用
搵學校又話咁大個人叫佢地自己解決
我話情緒已經有影響 仲要等?
處理到唔使搵學校 係咪要我報警?
我老公話樓梯推我仔已可以報警

最後攪左成年 (中一上中二)
見埋家長都繼續攪事
我同仔講你要解決問題就比心機讀
升上精英班遠離呢個同學 佢唔夠膽去攪你
最後中三阿仔入左精英班就開始無再攪我仔

仔今年中五了
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

續, 小二如係細b,講野真係唔夠大b流暢,特別係獨仔獨女,平時無人同佢練開鬧交,在鬧交方面一定輸蝕!

你教佢大聲講,點講都要教! 一定要大聲仲要多野講!你留意下,細聲及小講野嘅人一定比人恰!

你女唔想到小五比人用界刀界擦膠就要學識保護自己!

不過你講果條友,應該係家教縱成,如佢目標唔係只有你女,即是條友本身係有問題,惡霸

珍珠宮

回覆樓主:

佢一恰你女,你女要第一時間大聲問佢!你想點?或你咩事架?問佢,駛唔駛叫我爸爸問你!

男爵府

回覆 家家公主 的帖子

你仔好叻呀! 係呀,一係讀書叻,一係課外活動叻,小朋友吾教都明乜野叫社會潛規則,當小朋友某方面叻,會自然受到老師既器重,曳既小朋友吾會去蝦受老師器重既人。

伯爵府

家家公主 發表於 24-2-21 19:22
教佢被欺凌 走去多人地方大叫 比多啲同學知
唔好怕

點解D小朋友會咁邪惡

翡翠宮

GreenMaDad 發表於 24-2-21 19:32
回覆 家家公主 的帖子

你仔好叻呀! 係呀,一係讀書叻,一係課外活動叻,小朋友吾教都明乜野叫社會潛規則 ...

無錯 我就係呢個心態
但我同阿仔冇講得咁深入,因為佢本身係阿氏保加嘅小朋友,基本上講咗佢都未必會明,所以我簡單直接同佢講你俾心機讀書入精英班,就冇人會再欺凌你
上左中三因為數學叻受副校長器重
自此嗰個同學就算兜口兜面見到都係直行直過,完全冇欺凌

伯爵府

2024年龍年勳章

屋企role play多幾次,點樣大聲叫:你做咩又kick我!要大聲到引起老師注意,要學嗌交但千萬唔可以郁手,要學識兇人

翡翠宮

annie133 發表於 24-2-21 19:34
點解D小朋友會咁邪惡

係囉
大家雙方見家長嘅時候,對方家長一句聲都唔出,
調返轉頭俾我個仔如果去欺凌人,對方家長如果要見我,我第一句就會講對唔住

我仲記得未雙方家長見面嘅時候,我曾經打個電話俾呢個家長,嗰陣佢仲話我個仔講大話去屈佢個仔,後尾大家雙方見面學校話佢個仔多次俾人投訴佢先知道自己個仔原來係咁曳
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

叫個小朋友買10個新擦膠,然後佢一想行埋黎就主動攞晒10個擦俾佢界,小朋友覺得無癮,就會覺得唔好玩

子爵府

係全班面前,最好有老師係度
企起身喝止他,叫佢停止xxx(現在既行為),話佢已經多次欺負自己,太過份,請佢停止

要將件事係合理程度地搞大,老師主任先會認真處理

伯爵府

Adiezz 發表於 24-2-21 20:19
係全班面前,最好有老師係度
企起身喝止他,叫佢停止xxx(現在既行為),話佢已經多次欺負自己,太過份,請 ...

如果有咁大膽的小朋友,D人一早唔會斯凌佢,佢哋最叻搵D孤立,內向的小朋友

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 BBHHO 的帖子

叫佢反抗,我小朋友試過,都係要靠自己制止

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊