論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇媽媽有請兩個工人?好似好難請,冇本地肯做,請oversea 又要有排等同由零開始教。你哋管理兩個有冇覺得好麻煩?一係又兩個唔夾,一係又jealous each other, 係咪好難安排工作?

大宅

八卦一問,為乜要請2個工人?

大宅

katielbaby 發表於 24-2-21 20:56
八卦一問,為乜要請2個工人?

因為一個人做唔做咁多嘢,屋大,有小朋友,又有貓狗等等。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

cccoy 發表於 24-2-21 19:52
請問有冇媽媽有請兩個工人?好似好難請,冇本地肯做,請oversea 又要有排等同由零開始教。你哋管理兩個有冇 ...

做緊嗰個有冇姐妹或表姐妹想嚟香港?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

cccoy 發表於 24-2-21 19:52
請問有冇媽媽有請兩個工人?好似好難請,冇本地肯做,請oversea 又要有排等同由零開始教。你哋管理兩個有冇 ...

最好由您現任工人姐姐介紹佢姐妹嚟做,如果真係無,就請overseas& 分開各自擅長的任務

曾經有段時期,有兩個工人姐姐,一個負責煮食,一個負責家務,兩個同時會照顧BB

水晶宮

又或搵您現任工人幫眼揀&interview&train新姐姐

大宅

capricornbb 發表於 24-2-22 08:13
又或搵您現任工人幫眼揀&interview&train新姐姐

佢話佢唔識train, 之前請個兩個一個本地嘅,但黎到之後過咗一個月左右開始jealous第一工人可以主力做清潔同湊狗。

其實第一工人湊小朋友唔ok, 佢只識清潔嘅嘢,所以先請第二個就主力湊小朋友。
但第二個做做下就話好麻煩,因為小朋友見第一工人姐姐喺度又會走去搵佢玩下,咁第二工人就唔like, 之後就玩嘢趁我地去旅行叫朋友上來,又互相投訴,問可唔可以掉轉工作,因為請嘅時候已經講左第二個係主要負責小朋友,之後太煩炒左。

然後請左個oversea印,點知來到又係騙局一個,乜嘢都唔識,仲要common sense 都冇個隻,試吓教佢但冇用,竟然又問我可唔可以同第一個工人掉轉工作,跟住後尾知道又係來香港跳工個D。

大宅

capricornbb 發表於 24-2-22 08:12
最好由您現任工人姐姐介紹佢姐妹嚟做,如果真係無,就請overseas& 分開各自擅長的任務

曾經有段時期, ...

之後我問現任不如叫同鄉,親戚或朋友過嚟做,起碼同佢夾到先。佢又話唔好,唔想同自己識嘅人一齊做嘢。咁我唯有自己再搵,但覺得好難請,本地完約八九成一聽到second helper 即say no, oversea 又難攪。

水晶宮

你現任姐姐清潔和湊寵物做得好好呀?

大宅

capricornbb 發表於 24-2-22 17:59
你現任姐姐清潔和湊寵物做得好好呀?

又唔可以話好好,但大部分都可以follow 到,都有一般工人通病,例如整爛野個D。本身諗住唔同佢續,一次過請過兩個新嘅,但又好似risk 左D,之前interview 有D local 會話一齊請。

水晶宮

cccoy 發表於 24-2-22 18:06
又唔可以話好好,但大部分都可以follow 到,都有一般工人通病,例如整爛野個D。本身諗住唔同佢續,一次過 ...

剛同佢續約了約嗎?請工人主要湊小朋友&狗,清潔可請鐘點做

大宅

capricornbb 發表於 24-2-22 18:07
剛同佢續約了約嗎?請工人主要湊小朋友&狗,清潔可請鐘點做

係,而家諗返都覺得應該係咁。
因為嗰時時間好rush, C6 又驚新請唔掂,話起碼有個頂住先,所以同佢續左。而家我變咗夾在中間,一路都冇乜好選擇

水晶宮

cccoy 發表於 24-2-22 18:12
係,而家諗返都覺得應該係咁。
因為嗰時時間好rush, C6 又驚新請唔掂,話起碼有個頂住先,所以同佢續左。 ...

您咪請個新工人時,話係replace,唔係雙工人,睇佢來到做唔做到湊小朋友、寵物

伯爵府

我個舊印傭都話唔會做間屋有兩個工人嘅工,除非人工比政府價高好多。

大宅

我係請我姐姐個妹妹,2個夾得好好,一個做左6年一個做左4年啦

大宅

Poohpooh103 發表於 24-3-2 20:12
我係請我姐姐個妹妹,2個夾得好好,一個做左6年一個做左4年啦

恭喜你搵到兩個都夾到。我都有問現任有冇屋企人嚟做,佢話佢唔鐘意同自己屋企人一齊做嘢,但請咗兩個又夾唔到,一開始請到個local賓,佢話肯做second helper, 主要負責照顧小朋友同煮食,但來到頭一個月已經妒忌現任,佢問我可唔可以同現任掉轉工種,佢做清潔同照顧貓狗,現任湊小朋友同煮飯,但佢明知現任最唔掂就係呢兩樣,咁我話唔得啦,之後就開始態度差,博炒,等等

大宅

cccoy 發表於 24-3-2 21:51
恭喜你搵到兩個都夾到。我都有問現任有冇屋企人嚟做,佢話佢唔鐘意同自己屋企人一齊做嘢,但請咗兩個又夾 ...

咁清潔同照顧貓狗應該輕鬆過湊小朋友同煮食既,我諗可能你試下mix & match d 工作,湊小朋友(唔知你有幾多個小朋友?) 加一種輕鬆d 既,咁可能會令2個無咁妒忌 ?

大宅

Poohpooh103 發表於 24-3-2 22:53
咁清潔同照顧貓狗應該輕鬆過湊小朋友同煮食既,我諗可能你試下mix & match d 工作,湊小朋友(唔知你有幾 ...

現任湊小朋友唔掂,得清潔同湊狗可以,所以先想搵second helper 負責幫手湊小朋友,煮食只係煮小朋友餸,大人我自己煮,但咁都妒忌,真係好難攪,請嗰時佢係清楚知道佢負責小朋友,咁來到先話唔想做要掉工作,現任就係湊唔掂小朋友,佢知道但都係咁,真係冇辦法,都冇諗過會咁。我驚請下個又係咁,我又諗其實係咪現任唔鐘意有其他人係到同佢一齊做嘢?因為我見通常D賓姐有得叫埋family 同朋友一齊做,多數都會開心say yes, 但佢就即say no

大宅

cccoy 發表於 24-3-2 23:06
現任湊小朋友唔掂,得清潔同湊狗可以,所以先想搵second helper 負責幫手湊小朋友,煮食只係煮小朋友餸, ...

咁可能你要一次過換哂2個 始終湊小朋友先係最緊要,我同姐姐講都係小朋友安全最緊要,屋企清潔唔到就由佢

水晶宮

我都覺得你應該換晒兩個
請兩個工人都要做得嘢同幫到手,否則點解要請兩個。。。你兩個分工分得咁仔細,一個得閒d 一個忙d, 梗係唔高興啦

(我有兩個工人,大嗰個做咗8 年,陀細女時叫佢搵個人嚟做。佢d 姊妹已經嚟晒HK, 所以搵咗個同佢夾到嘅friend. 我無分佢地每人做乜,總之就佢地自己編更安排,自己互相cover 走位)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊