自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://hk.yahoo.com/home/%E9%97%9C%E8%A5%BF%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E5%BC%B5%E8%B2%BC%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E8%A9%B1%E5%91%8A%E7%A4%BA-%E7%B6%B2%E6%B0%91%EF%BC%9A%E6%84%9F%E5%8B%95%EF%BC%81-045152047.html

外人做小小功夫就開心到咁,阿爺幫香港仲多啦!結果又如何?懂感恩,懂飲水思源好似被選擇性遺忘了!

大宅

咁佢地好愛佢地鄉下,自然咩都係鄉下最好

水晶宮

回覆樓主:

好多日本人學普通話做普通話人生意,有冇見日本人特登去學廣東話做香港人生意?所以有乜好感動,自作多情會比人笑

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ddkaka 發表於 24-2-22 13:24
好多日本人學普通話做普通話人生意,有冇見日本人特登去學廣東話做香港人生意?所以有乜好感動,自作多情會 ...

以前成龍好成功架
好多日本妹因為佢而學廣東話
學香港文化
係而家d人唔識寶
日日鬧成龍
成龍曾經幫香港賺左好多野番黎

goldpiglet    發表於 24-2-22 14:05

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

唔係返鄉下嗰班講嘅,佢地睇日文架嘛!

提示嘅說話,如果單係只寫中文,就話係明寫比大陸人睇,有廣東話即係有埋自己份就感動?

侯爵府

2024年龍年勳章

D..D 發表於 24-2-22 13:28
以前成龍好成功架
學香港文化

正是 其中一位日本朋友為咗成龍大哥黎香港發展,當年在中文大學學廣東話,已經在香港生活咗30年。

侯爵府

2024年龍年勳章

露比EE 發表於 24-2-22 13:12
https://hk.yahoo.com/home/%E9%97%9C%E8%A5%BF%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E5%BC%B5%E8%B2%BC%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E ...

疫情前去黑門市場真係有寫明“香港人優先”“廣東話可”,已經聽過當地人鍾意做香港人生意。因為佢哋唔鐘意韓國遊客,韓國人食野好污糟,就算女人都又粗魯,消費低又豬多挑剔,恃住識日文又講價又多要求,香港遊客相對豪爽,肯買貴野。

珍珠宮

感動?!

人地就係怕d人冇公德心出告示,目標有你份究竟係恥辱定令你感動?

班友 short 架?

男爵府

日本好倚賴旅遊產業,對港台也有政治眼鏡,壟絡黃人、美狗

伯爵府

D..D 發表於 24-2-22 13:28
以前成龍好成功架
學香港文化

睇返新聞掏寶
果時皇馬來香港, 我哋有成龍呢d國際巨星出來social, 真係好厲害
香港彈丸之地可以有國際巨星

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊