自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

sharebuy 發表於 24-2-23 00:57
政府聯針係唔會打麻醉、我女3歲試過整到下巴,學校送佢去政府醫院,我去到再問姑娘,姑娘話未必會打麻醉下 ...

我仔上次去聯合縫針有打局部麻醉呀

侯爵府

我女歲幾嘅時候(現在17歲)踩到Lego,個嘴撞到地櫃邊,有成1.5cm嘅裂傷,去到仁安都係搵咗整形外科,嗰陣時都要收二萬尾(可能傷口在嘴唇)不過之後傷口埋得好好、好靚,完全睇唔到咁滯,所以都係值得俾嘅,好在老公公司保險全包!
lmy

侯爵府

cherry媽咪 發表於 24-2-23 07:57
我女歲幾嘅時候(現在17歲)踩到Lego,個嘴撞到地櫃邊,有成1.5cm嘅裂傷,去到仁安都係搵咗整形外科,嗰陣 ...

同埋咁貴係因為要入手術室麻醉之下做嘅
lmy

水晶宮

我女之前撞傷額頭,要縫3-4針,急症室等,好彩一小時內有得看,埋單$200左右;後期門診洗傷口一次,免費,完。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好似咁求祈手寫比你海鮮價咁...
親你擔心個仔心煩意亂時做乜都話好, 好彩去咗仁安遇到仁醫

男爵府

averymom 發表於 24-2-23 07:33
我仔上次去聯合縫針有打局部麻醉呀

當時姑娘話唔保證,同埋本身有買意外保險,所以即刻改去私家,又唔知政府等幾耐。

大宅

HeiHei526 發表於 24-2-22 23:32
回覆 MGTM 的帖子

三萬只系初步估價至慘到時候整形外料醫生返到

要靚,就無計~

整形外科的follow up仲貴, 不過真係去到疤

珍珠宮

回覆樓主:

淺年港安聯咗3針
8000左右 claim足保險

男爵府

magyu 發表於 24-2-23 00:08
是指荃灣港安?

係,荃灣港安,仲要有一次兒科要等成兩個鐘,我趕住返工等唔到咁耐。因為我個女都差唔多12歲,我覺得可以唔一定睇兒科。

咁就叫佢俾個最快嘅GP我,都超級細心,我個女係肚痛間唔中都肚痛,我帶佢去醫院係諗住不如順便睇吓有冇啲咩要check吓,我怕佢有啲咩事。因為佢持續間唔中肚痛咗成半年時間。期間睇過幾位兒科,幾個都係中環出名嘅。

從來冇人問過喺港安醫院門診部呢位GP醫生問我嘅問題,佢問我女女讀書成績及壓力,最後我要求下佢寫咗啲referral 俾我照下ultra sound 驗血之類,但係同我講叫我唔好去check住,佢認為暫時唔需要,只係叫我keep住先。

因為佢覺得阿女嘅問題,喺學業壓力方面,佢話佢臨床經驗裏邊都有學生有類似嘅問題。

其實我哋從來都冇俾個壓力佢,但我發覺佢對自己嘅要求高,壓力係來自中文科。我都估唔到一個GP會問我呢一啲問題,後來我安排唔同方向嘅方法幫佢處理中文科壓力,最後佢真係解決咗肚痛呢個問題。

男爵府

回覆 averymom 的帖子

係,老人家同小朋友政府醫院都有機會特事特辦,快啲處理,當然亦要講運氣,樓主喺浸會都等左幾個鐘,所以政府唔一定差過私家。

別墅

taidou 發表於 24-2-23 14:17
係,荃灣港安,仲要有一次兒科要等成兩個鐘,我趕住返工等唔到咁耐。因為我個女都差唔多12歲,我覺得可以 ...

好彩你遇到一位好醫生。
我都帶過媽媽去荃灣港安急証室看病。我覺得他們的醫生其實都幾好的。頗細心

男爵府

magyu 發表於 24-2-23 16:03
好彩你遇到一位好醫生。
我都帶過媽媽去荃灣港安急証室看病。我覺得他們的醫生其實都幾好的。頗細心
...

係,好彩遇到位咁細心嘅醫生,我地睇過幾位在中建大廈唔同嘅兒科,我一直以為佢係咪就黎黎period,但兒科睇過話未有耐住,咁就個個都當佢腸胃不適。

港安門診個GP, 聽左我講病歷後,就問佢考第幾,邊科覺得最大壓力…跟住同我女傾咗一陣計,全部都關於學業的。

嗰日出面門診爆曬,成村人等緊,佢睇我哋都傾咗好耐、好細心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊