自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

用左好多年samsung, 換機諗緊好唔好轉iPhone. 請問轉iphone,將舊android機d野過新機係咪好麻煩?之前Android 機轉Android 機,都好方便過番d野。唔知轉左iPhone 會唔會好煩呢?有冇過來人分享下。如果買iPhone,係咪多數去番apple買,而唔係去百老匯呢類零售店呢?

謝謝。

象牙宮

hohoyy 發表於 24-2-23 11:06
用左好多年samsung, 換機諗緊好唔好轉iPhone. 請問轉iphone,將舊android機d野過新機係咪好麻煩?之前Androi ...
有d app要再裝過的.

子爵府

mercurycc 發表於 24-2-23 11:08
有d app要再裝過的.

d相, files 係咪可以就咁機過機。

android機有d Samsung notes又過唔過到?

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

hohoyy 發表於 24-2-23 11:06
用左好多年samsung, 換機諗緊好唔好轉iPhone. 請問轉iphone,將舊android機d野過新機係咪好麻煩?之前Androi ...
我剛轉了幾個月,係有D煩,如果你好似我咁,對電話半桶水,而又識得搵google大神幫你,可以一試,但要預番一兩日時間俾自己慢慢摸,但如果你電話+電腦都唔多掂就唔建議你轉

如果你想轉,轉之前必須要記低晒所有app嘅login + password,Ebanking要重新打俾銀行開通,有d apps 係可以轉過去,但都係得個圖,要重新download,你話喺邊度買,其實冇關係,因為只要一開盒,所有問題都要去返蘋果搞

子爵府

minniemouse131 發表於 24-2-23 12:07
我剛轉了幾個月,係有D煩,如果你好似我咁,對電話半桶水,而又識得搵google大神幫你,可以一試,但要預番 ...

謝謝。咁當初你轉既原因係咩?

翡翠宮

回覆樓主:

如果android機玩得熟,iphone好多功能無咗好唔惦;一向只懂皮毛就易「適應」啲

珍珠宮

回覆樓主:

個至麻煩,記住未洗之前做轉換!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

等你出後悔帖

子爵府

D..D 發表於 24-2-23 12:43
等你出後悔帖

吓。。。。。點解啊?

男爵府

回覆樓主:

iphone 轉iphone都未必全部直接轉到,HSBC都要先Uninstall再install再打去客服先可以用到,煩死

仲有whatsapp ,儘量洗咗啲無謂相,減少download 時間

別墅

2024年龍年勳章

等你出後悔帖 too
我之前都係Iphone 轉用 Android機,
兩者比較之下我一定唔會轉返

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我以前都android 轉 iphone, 開頭 set 嘢煩 d, 但係應該依家iphone 有apps 幫手轉移係好方便, 不過個人選擇就逐樣自己手入,減少問題. 其實我無覺得後悔, 用左仲返唔到轉頭, 都 user friendly 既, 連帶我都用埋 隻watch, ipad, 全部都可以相連到, good 呀, 以前覺得mac book 介面同window 系統嗰 d 唔同,唔敢用, 最近發現其實都唔難上手, 都多左好多軟件support mac, 所以我都轉用左mac book, 感覺良好, 最好既係我覺得apple 嘢係無咩 hang 機情況, 但係以前用 samsung 係會有, 唔知關牌子定android 事啦. 唯一唔好咪價錢貴, 但係apple 嘢都好耐用. 都唔會幾年貨仔就要轉.

子爵府

回覆 AngelVenus 的帖子

點解呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊