自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mongng 發表於 24-2-24 09:12
居住問題覺得真係問題?樓價升成交多,樓下跌點解成交少?已有公屋又想住大,仔女18歲就入紙排隊,條龍點 ...
住緊劏房既我答你,住屋的確系一個大問題,公屋申請條件太離地,好多人唔返工或者搵份9千幾蚊既外判工就系為左達到申請公屋條件。 搵萬零兩萬高不成低不就係好大煲,偏偏呢個薪酬的工種佔的比重相當多。

水晶宮

回覆 mercurycc 的帖子

過渡性房屋係比果D等緊上樓, 但現時居住環境惡劣的人暫住, 無咩人住, 代表好多排隊的人未有迫切需要

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我親戚住緊過渡性房屋,亦有另一親戚排緊公屋有資格申請過渡性
事實係,的確好多人有需要,但同時慘到瞓街嘅人唔多。要佢住到老遠、瞓貨櫃,佢寧願唔要。而家住私樓,個個月用錢緊d吧了,權衡利弊後寧願要私樓

水晶宮

回覆 raylife 的帖子

如果公屋要求唔離地, 條隊咪排得重長, 你咪重要等耐D

子爵府

鬼佬唔爭,中國人就會爭嗎?

侯爵府

raylife 發表於 24-2-24 09:17
你真系認為系 ?
事實系香港人整體質素下降,「辦」工者多,要認真做既工好快會辭職。 香港幾十年來的教 ...

同意你講法、尤其“缺乏人格修養”、對社會好大負面影响;我尋日去買嘢先比人兇

不過可能吸引到班基層人士去做?

象牙宮

1314625 發表於 24-2-24 09:28
回覆 mercurycc 的帖子

過渡性房屋係比果D等緊上樓, 但現時居住環境惡劣的人暫住, 無咩人住, 代表好多排隊 ...
點解重要起咁多,唔平的。
而家排緊公屋係咪有幾千元補貼?
全部都有嗎?

子爵府

baby.kaka 發表於 24-2-24 04:27
科技日新月異嘅神速發展已經潛移默化改變緊人類的生活,部份職業崗位更已被其取替……例如葵涌碼頭某24小時 ...

我份工係同好多大學合作,基本上現時喺香港95%供讀博士,都係講普通話嘅大陸人,我其實好慨嘆叻,香港人去曬邊??

點解讀博士都係講普通話,好多香港學生讀完master已經行人止步?

究竟係香港人廢,定係大陸人太勁?

伯爵府

baby668 發表於 24-2-24 09:58
我份工係同好多大學合作,基本上現時喺香港95%供讀博士,都係講普通話嘅大陸人,我其實好慨嘆叻,香港人去曬邊 ...

唔係勁唔勁,香港人唔多人有興趣讀博士吧,對就業幫助不大,費用時間高成本,嘥氣啦香港人只想快啲做野升職搵錢。

大陸人來讀有D都為咗出國/visa

伯爵府

raylife 發表於 24-2-24 09:24
住緊劏房既我答你,住屋的確系一個大問題,公屋申請條件太離地,好多人唔返工或者搵份9千幾蚊既外判工就系 ...

其實外國如英國都好多劏房,規管好冇大問題,亦有需求,好似有D廁所隔離整張床真係好離譜。

男爵府

mercurycc 發表於 24-2-24 09:19
上星期入錦田果邊見過渡性房屋,
唔知係未入伙定係點,
唔似有人住,就算有都好小咁,

d人唔識感恩,只會話遠,唔方便,寧願俾錢住套房
然後另一邊就話政府做唔到野

珍珠宮

2024年龍年勳章

美味 發表於 24-2-24 09:23
係,依家樓價一跌居屋即刻無人買 ,究竟係住屋需求定賺錢需求?

先不說居屋,如果你買一間私樓自住,今天買要500萬,一年後變350萬,係人都會撻訂,d人見到勢色不對,感覺到樓市未來一段時間繼續要向下行,撻訂都正常

水晶宮

baby668 發表於 24-2-24 09:58
我份工係同好多大學合作,基本上現時喺香港95%供讀博士,都係講普通話嘅大陸人,我其實好慨嘆叻,香港人去曬邊 ...

因為好多香港學士會去其他地方讀碩士博士

象牙宮

回覆樓主:

其實真係睇職業,我份工就影不大,屬運輸業!外勞唔係個個都敢用,係信心問題!至於香港失業率得啖笑,返幾日兼職都叫有工開,已經計入就業市場,失業率咪低囉!

伯爵府

2024年龍年勳章

raylife 發表於 24-2-24 09:24
住緊劏房既我答你,住屋的確系一個大問題,公屋申請條件太離地,好多人唔返工或者搵份9千幾蚊既外判工就系 ...

大把夠18歲就排公屋,宜家同家同住跟本唔係急切要住,只係想分多間公屋。住劏房低收入政府仲有好多住房福利,包括租金津貼。政府政策好多

男爵府

baby.kaka 發表於 24-2-24 04:32
本人表達能力,組織能力差,可能詞不達意,大家睇得明就得,理性討論
我樓下麵包店長期請人,50蚊/小時,餐廳門口貼住又係長期請人,保安大把工等人做。

大宅

回覆樓主:

覺得樓主在挑撥離間,無事生非

男爵府

其實大陸幫港人好多,包括百貨,甚至一土一木,例如巴士上的欄杆、路邊的一切、節日裝飾,香港作為中間人,出口亦靠大陸,所有app、網站、企業軟件都是大陸人寫,的士上的電子支付都是大陸代工!

香港年青人、中年人可能跑馬、動漫agc比較叻!

水晶宮

mercurycc 發表於 24-2-24 09:50
點解重要起咁多,唔平的。
而家排緊公屋係咪有幾千元補貼?
全部都有嗎?

有團體成日話輪候公屋戶等好耐,居住環境好差,咁政府起唔切可以長住的公屋,咪起住d過渡屋比佢地,但佢地又覺得遠唔想入去住。

租金津貼唔係人人有,要合資格人士先可以申請,而且去到今年六月
attach1/tmp/phpG3R38h

別墅

引入外勞開左個頭 將來只會越批越鬆
政策就係要大灣區熔合
上面大把人做到爛先搵三五千蚊個月
憑咩香港人一畢業就搵兩萬蚊?
香港人要接受將來六七千蚊月薪先係常態

Boeing787    發表於 24-2-25 10:31

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊