自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mongng 發表於 24-2-24 09:12
居住問題覺得真係問題?樓價升成交多,樓下跌點解成交少?已有公屋又想住大,仔女18歲就入紙排隊,條龍點 ...

咪係,樓價低,成交更低,好多人把口係到嘈,只不過想盡點微力控制到自己個心目價,高放低入,宜家樓價跌三成,我聽到好多又唱大公司抄人,吾敢買,之後話失業率高,大裁員,但到宜家失業率小咗,裁員冇聽到。香港最大問題係啲市民蠱惑,走精面。其實以呢個討論區一般年齡,跟著政府條程式做,一定會有不錯收入,點會為四十五蚊時薪煩呀,除非自已後生吾生性或任性,吾學好一門技術或讀好書,我以前都任性架,咁就要認命踏實諗另一方法去增加收入囉。

珍珠宮

回覆樓主:

香港其實算好啦,外勞起步得算遲,咁多年本地人就業都唔使擔心
睇下最近澳門,日本,星加坡,好多工種要靠輸入外勞或唔夠人口,有啲工種根本連佢地本地人都唔會肯做

子爵府

annie133 發表於 24-2-24 11:02
唔係勁唔勁,香港人唔多人有興趣讀博士吧,對就業幫助不大,費用時間高成本,嘥氣啦香港人只想快啲做野升 ...

咁就完全錯曬,喺學歷氾濫嘅年代,現時degree就等於90年代中五畢業

Boeing787    發表於 24-2-25 10:34

子爵府

1314625 發表於 24-2-24 11:25
因為好多香港學士會去其他地方讀碩士博士

咁又真係唔覺大量香港人去外國讀博士喎

子爵府

mizuho 發表於 24-2-24 13:26
係成長文化差異,國外碩士、博士、博士後好多都係大陸人。香港人非常現實,讀master不如搵份政府工,但大 ...

都係嗰句,香港學歷氾濫嚴重,degree畢業等於90年代中五學歷,所以如果唔係博士畢業,喺香港要上位真係難過登天

伯爵府

baby668 發表於 24-2-24 17:13
咁就完全錯曬,喺學歷氾濫嘅年代,現時degree就等於90年代中五畢業

暫時唔覺得香港求職博士會有優勢,反而輸工作經驗和人脈

珍珠宮

annie133 發表於 24-2-24 17:26

同意
有遠見既家長已經幫緊仔女舖路搵工
香港發展已經歷好幾代
起點唔再係學歷
而係父母、家族積累下來既人脈資源

大宅

回覆樓主:

政府一直放錯重點,我既愚見:

1)其實香港根本有啲行業無咁需外勞或專才,好似一般普通貿易公司都可以聘用外勞及專才。亦從來無入境署去查有無此人上班。(我公司就係咁)

相信只有一些行業需要輸入外勞或專才,不是間間公司或行業都可以輸入。

2)公屋,根本好多人霸住間公屋唔係住,而家政府終於肯做野。相信根本唔洗再急於搵地起公屋。

3)居屋 自從政府捉到個抄居民人士,要佢嘔返獲利400萬,而家已經有抽中人士撻訂。應該抄家黎。

4)有唔少新移民住劏房,但呢啲人可能係大陸大把錢,只係想呃公屋。而家同大陸合作查資產,應該少左一批想呃福利既人。

4)香港政府停留係農業社會思想,要人多,七百萬人仲唔夠,不停輸入大陸人,咩野居心顯而易見。

純粹本人愚見,愛護政府人士,勿看。

大宅

baby668 發表於 24-2-24 09:58
我份工係同好多大學合作,基本上現時喺香港95%供讀博士,都係講普通話嘅大陸人,我其實好慨嘆叻,香港人去曬邊 ...

你不知道大陸人來港讀博士都是拿取香港政府給的獎學金嗎?每年廿幾至三十幾萬不等。 這等於學費,基本生活費全免,還有不同生活體驗。讀得好畢業後有公司聘請,又可移民。 爽!

大宅

1314625 發表於 24-2-24 08:36
首先優才同外勞計劃係唔同計劃,你想講邊個計劃?

另一個角度睇,請香港人只需出$45,咩手續都唔駛攪,請 ...

咁又有好多因素先會咁樣做,例如我身邊就有例子係公司本來請咗三個人做嘅嘢,宜家就外勞一個人做晒,甚至出現ot冇補水嘅情況,而佢因為怕老細唔同佢續約,所以惟有啞忍。我唔係反對引入外勞填補人手不足問題,宜家問題係有好多申請職位同實際係兩回事!咁大個漏洞足以令到某啲商家為所欲為

大宅

raylife 發表於 24-2-24 09:17
你真系認為系 ?
事實系香港人整體質素下降,「辦」工者多,要認真做既工好快會辭職。 香港幾十年來的教 ...

認同,但好多人冇咁意識!我親人試過去港鐵見工,因為佢有經驗有實力,通知都唔駛等,即時話請佢!出價1XXXX,但同一職位,有大學畢業證就2XXXX。

大宅

gilgilgilgil 發表於 24-2-24 09:44
同意你講法、尤其“缺乏人格修養”、對社會好大負面影响;我尋日去買嘢先比人兇

不過可能吸引 ...

吓?乜宜家買嘢俾人兇唔係好正常㗎?
佢點兇你呀?

大宅

baby668 發表於 24-2-24 09:58
我份工係同好多大學合作,基本上現時喺香港95%供讀博士,都係講普通話嘅大陸人,我其實好慨嘆叻,香港人去曬邊 ...

對香港政府心淡,走得嘅都走晒,剩低啲都係冇能力走嘅!

係唔係要講明係曲?

大宅

raylife 發表於 24-2-24 09:24
住緊劏房既我答你,住屋的確系一個大問題,公屋申請條件太離地,好多人唔返工或者搵份9千幾蚊既外判工就系 ...

我識嘅外勞一個20幾歲中學學歷,之前在大陸搵3000一個月,宜家喺香港做嘅工作簡單且不算太勞力,月入18000,包食住,平時唔會出街消費,基本支出就只係買日用品,仲要係淘寶買!

另一個係需要持牌(水電之類)工作,月入2XXXX,都係包食住,不會外出消費!呢個就7,8年前已經做了!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

annie133 發表於 24-2-24 17:26

絶對係

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

baby668 發表於 24-2-24 17:16
都係嗰句,香港學歷氾濫嚴重,degree畢業等於90年代中五學歷,所以如果唔係博士畢業,喺香港要上位真係難過登 ...

大宅

Forgetmenot999 發表於 24-2-24 12:59
你睇青霞可以睇到好多嘢
說入境處把關不力不如說有心隻眼開隻眼閉仲貼切
甚麼優才專才都係等我地班愚民聽 ...

呢個亦係我想表達嘅嘢,我只是一粒小塵埃,井底蛙,唔知商業市場需求,亦唔熟政府政策,我只係覺得,既然要咁做,就應該好好把關,宜家真係弄巧反拙,分分鐘唔知點收科

別墅

香港同外國唔同
首先中港融合係國策
大陸一定想有咁多得咁多外勞落黎
人地外國政府會盡量控制外勞數量同保障本地勞工
而香港根本冇話事權

其次人工完全係供需問題
大量勞工落黎 自必然會壓低人工
所以長遠黎講
香港人工必然會慢慢同大陸睇齊

男爵府

成日話學新架坡,人地好早已引入外勞,亦有完善嘅宿舍(疫情時有爆發過);另台灣好早已有大規模外勞。

男爵府

baby.kaka 發表於 24-2-24 19:17
對香港政府心淡,走得嘅都走晒,剩低啲都係冇能力走嘅!
走果d未必是能人或廢人

但相信無咩勞動能力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊