自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

細仔校內游泳比賽,其中25公尺自由式攞咗個銀牌,仲攞埋五年級全場總亞軍。

本來好值得開心,但係學校揀隊員出去校際比賽嗰陣,竟然將有自由式第三名嘅同學取代咗細仔游25公尺和50公尺自由式,細仔只可以參加接力賽,呢種遴選制度,你覺得有冇問題呢?

有啲家長同我講,佢話有得代表學校出賽已經好好啦,但細仔覺得學校好唔公平,以往幾年都係頭兩名可以代表學校參加單項比賽。你哋會點樣做呢?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

類似嘅情況喺我個仔小學嘅時候亦都有出現過,當時機會俾咗六年班嘅同學,我理解六年級嘅同學就嚟畢業離開學校,所以可能係最後一次,老師都有呢方面嘅考慮嘅,所以我哋無投訴。

男爵府

goodsnooky 發表於 24-2-24 11:04
細仔校內游泳比賽,其中25公尺自由式攞咗個銀牌,仲攞埋五年級全場總亞軍。

本來好值得開心,但係學校揀隊 ...

轉校,代表果間學校出賽,咁先夠威。
投訴,只會令你個仔之後都無份出任何賽事。呢個係現實社會。

伯爵府

你好似係外國?點解唔出聲?希望唔係因為種族問題

水晶宮

心平氣和了解咗原因先,唔好一開始就投訴。

可能係比高年班學生。可能係唔單只計一次比賽成績,睇幾次,揀一個穩定的。亦可能係教練偏心唔公平。你問清楚咩原因,起碼得個知字,再計劃下一步。

伯爵府

回覆樓主:

樓主仔仔喺外國讀書
你唔直接問學校點解

公爵府

有冇直接問咩原因揀第三果個唔揀第二出賽?

珍珠宮

可能好似樓上jm咁講,個位第三名已經在学校最後一年,亦有機會係教練偏心……點都好不宜出聲投訴,了解下事件先,自己盡量安慰個仔,我諗無理由諗去而家轉校,離開佢平時嘅好朋友,你細仔即將升中,平穩渡過會係最好嘅選擇….

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-2-24 11:12
心平氣和了解咗原因先,唔好一開始就投訴。

可能係比高年班學生。可能係唔單只計一次比賽成績,睇幾次,揀 ...

攞第三名嗰位同學同細仔一樣係五年級,屬於兩間唔同嘅泳會,不過各位同學嗰間泳會就比較出名啲。我都冇即刻投訴,因為正如你所講可能有其他原因,而家仲要嘅係處理細仔對依件事嘅情緒問題。

珍珠宮

邱悠月 發表於 24-2-24 11:13
樓主仔仔喺外國讀書
你唔直接問學校點解

尋日先至收到通知,今日係星期六未有時間去學校問清楚。

珍珠宮

天貓 發表於 24-2-24 11:23
可能好似樓上jm咁講,個位第三名已經在学校最後一年,亦有機會係教練偏心……點都好不宜出聲投訴,了解下事 ...

細仔懷疑學校負責游泳比賽嘅老師偏心,另外第三名嘅同學同細仔都係五年級。我就叫細仔阿Q精神,游好啲接力賽同學校攞返個獎牌返嚟!仲有出年六年級仲有機會再游多一次,叫細仔努力啲,下次攞返個全場總冠軍返嚟,咁做其實係咪更加好呢?

水晶宮

往年頭二可以代表學校出賽

有冇白字黑字係講到明咁既做法?

冇既話就唔係絕對了

況且呢個世上不公既事太多

都要比佢地知呢個道理

佢可以據理力爭

但未必係佢想要既結果

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

未至於要投訴,但要起碼了解咩事。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 24-2-24 12:00
細仔懷疑學校負責游泳比賽嘅老師偏心,另外第三名嘅同學同細仔都係五年級。我就叫細仔阿Q精神,游好啲接力 ...

當然啦,你比仔知你見到佢努力好叻仔,你好欣賞佢夠大量,夠eq, 鼓勵佢再努力啲….

現實學校老師可能真係會有偏心某啲同學,但費事比老師玩針對,又就嚟升中為個仔好就盡量唔好投訴啦⋯⋯

翡翠宮

畀面勳章

呢啲情況,投訴都冇意思,學校一定搵到理據支持自己的做法,你是否順氣根本不會在他們的考慮之內。

如果係我,只會參考校外比賽,幫自己爭取榮耀,不會再幫學校爭取好成績。
日日是好日

子爵府

代表學校出賽,以往有冇寫明點選人?
有學校有講明會睇埋學生表現,操行去選。

侯爵府

回覆樓主:

同學校講個仔有啲唔開心、先向學校了解一下、不要一開始就投訴

珍珠宮

一般選拔參加咩比賽項目係教練嘅決定
我都係校隊swim team mom,教練會考慮平日鍛鍊表現、隊員PB成績、隊員自身優點、團隊合作能力、個別比賽戰略…各種元素,唔係靠單一比賽結果決定。
小朋友應該明白代表學校參加比賽係一種肯定,在乎嘅係團隊合作和尊重,唔係個人希望和高光時刻,贏輸更加唔係重點。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 24-2-24 12:00
細仔懷疑學校負責游泳比賽嘅老師偏心,另外第三名嘅同學同細仔都係五年級。我就叫細仔阿Q精神,游好啲接力 ...

我會同佢講,教練肯定你可以同其他3個小朋友建立默契,呢個係游接力最重要嘅要求,亦係你強項,唔係個個都可以,恭喜你!真厲害!

伯爵府

回覆樓主:

咁點解又唔派第一名出賽呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊